În săptămâna „Şcoala altfel”, Armata Română s-a îndreptat spre elevi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Învățământ » În săptămâna „Şcoala altfel”, Armata Română s-a îndreptat spre elevi
În săptămâna „Şcoala altfel”, Armata Română s-a îndreptat spre elevi

În săptămâna „Şcoala altfel”, Armata Română s-a îndreptat spre elevi

 Luni, la CNOG, şi miercuri, la „Márton Áron”, elevii au putut intra în contact cu o mică parte din dotările militare

 

Săptămâna „Şcoala altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun!” este un proiect prin care se doreşte implicarea elevilor în activităţi extracurriculare pe care fiecare şcoală le plănuieşte. Cu această ocazie, de foarte multe ori, elevii, sub coordonarea profesorilor, trec pragul principalelor instituţii ale comunităţilor locale pentru a intra în contact cu „secretele” unor meserii; nu lipsesc vizitele la muzee, la firme, la instituţii publice şi chiar la instituţii militare.

Printre cei care s-au implicat în aceste activităţi s-a numărat şi Ministerul Apărării Naţionale, care, alături de celelalte structuri din sistemul naţional de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională, a participat, în această săptămână, la o serie de activităţi în judeţele Harghita şi Covasna.

Şi pentru că distanţa din oraşul Miercurea-Ciuc până la cazarma de la Subpădure este destul de mare, iar instituţiile de învăţământ nu au avut posibilitatea de a organiza deplasări, s-a deci ca militarii să-i viziteze pe elevi la şcolile unde învaţă.

„Astăzi (miercuri), conform planificării pe care am avut-o, am convenit, împreună cu conducerea Liceului Márton Áron să venim pentru a promova imaginea armatei şi cariera militară în rândul copiilor şi elevilor de la acest liceu cu predare în limba maghiară, pentru a susţine, în viitor, participarea cât mai multor elevi şi tineri la examenele de admitere în instituţiile de învăţământ militare şi, astfel, să venim în sprijinul comunităţii locale”, spunea comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, general de brigadă Marius-Dorel Giurcă.

Acesta a mai precizat că atât la Liceul Teoretic „Márton Áron”, cât şi la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, unde activitatea a avut loc luni, au fost mobilizate tehnică militară şi echipamente specifice vânătorilor de munte, prin care „să le atragă atenţia tinerilor, să le capteze atenţia şi să-i facă să se gândească serios la varianta îmbrăţişării carierei armelor”.

Pe terenul de sport al Liceului Teoretic „Márton Áron” elevii au putut vedea îmbrăcămintea şi echipamentele militarilor – de la cele de oraş, până la cele de alpinism sau de luptă – după care au putut afla informaţii despre armament şi chiar să-l ţină în mână. La standurile din curtea liceului s-au aflat celebrul pistol „Carpaţi”, dar şi mitraliere, lansatoare de rachete sau TAB-uri.

Întrebat cum au reacţionat elevii Colegiului Naţional „Octavian Goga”, dacă au fost sau nu receptivi la iniţiativă, generalul de brigadă Marius-Dorel Giurcă spunea că „activitatea s-a bucurat de un succes deosebit în rândul tinerilor. Aceştia au demonstrat că sunt foarte interesaţi de ceea ce înseamnă cariera armelor – începând de la armamentul şi tehnica care le-a fost prezentată – şi suntem convinşi că o mare parte dintre aceştia se gândesc în mod serios să adopte, în viitor, asemenea profesii specifice militare”.

Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte a mai precizat că iniţial s-a dorit să se organizeze „Ziua Porţilor Deschise” la sediul brigăzii, dar din cauza distanţei mari şi din imposibilitatea transportului elevilor până acolo s-a recurs la această variantă, ca militarii să meargă la instituţiile de învăţământ din judeţ.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Navigand pe netul din Romania iata ca am gasit pe pagina dumeavoastra.
    Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe acest sait
    si va urez cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.