Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În primele 9 luni ale acestui an, cantitatea de material lemnos tăiat ilegal a scăzut substanţial, cu aproape 600 metri cubi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În primele 9 luni ale acestui an, cantitatea de material lemnos tăiat ilegal a scăzut substanţial, cu aproape 600 metri cubi
În primele 9 luni ale acestui an, cantitatea de material lemnos tăiat ilegal a scăzut substanţial, cu aproape 600 metri cubi

În primele 9 luni ale acestui an, cantitatea de material lemnos tăiat ilegal a scăzut substanţial, cu aproape 600 metri cubi

Analiza activităţii de pază a pădurilor efectuată de Direcţia Silvică Harghita

Tendinţa de scădere a tăierilor ilegale de material lemnos de pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita s-a menţinut şi în trimestrul III al acestui an, astfel că, de la începutul anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, cantitatea de lemn exploatată ilicit a scăzut de aproape trei ori.

Datele rezultă din analiza activităţii de pază a pădurilor pe semestrul I 2017, realizată de DS Harghita. În acest context trebuie menţionat că una dintre cauzele acestei scăderi ar putea fi faptul că, de la jumătatea anului trecut, pădurile din zona Vlăhiţei, în care se înregistrau probleme din acest punct de vedere, nu se mai află în paza şi administrarea Direcţiei Silvice, însă o scădere semnificativă a materialului lemnos tăiat ilegal s-a înregistrat şi la Ocolul Silvic Miercurea-Ciuc, din subordinea instituţiei. În momentul de faţă, Direcţia Silvică Harghita administrează o suprafaţă forestieră de aproape 89.000 hectare, ceea ce înseamnă mai puţin de 40% din totalul pădurilor din judeţ.

Potrivit datelor furnizate de DS Harghita, în primele 9 luni ale acestui an, volumul de material lemnos tăiat ilegal a fost de 266 metri cubi, faţă de 863 mc în aceeaşi perioadă a lui 2016. Valoarea totală a pagubelor înregistrate în acest an, în urma tăierilor ilicite, a fost de aproape 74.000 lei, iar în primele 9 luni a fost de aproximativ 241.700 lei.

De pe proprietatea publică a statului, în perioada amintită s-au tăiat ilegal 81 mc arbori, în valoare de aproximativ 20.500 lei, faţă de 115 mc cât a fost anul trecut (în valoare de 45.000 lei). Restul lemnului tăiat ilegal a fost de pe terenurile proprietate privată administrate de DS Harghita.

Potrivit sursei citate, până la sfârşitul lunii septembrie a.c. au fost constatate un număr de nouă infracţiuni (volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal rezultat a fost de 107 mc) şi au fost aplicate 36 de amenzi, în valoare de 83.000 de lei. În 2016, aceeaşi perioadă, au fost constatate 15 infracţiuni şi au fost aplicate 63 de sancţiuni contravenţionale.

În acest an, o cantitate de 116 mc material lemnos tăiat ilegal nu a putut fi justificat de pădurari, faţă de 360 mc cât a fost anul trecut. Valoarea materialului lemnos tăiat ilegal, fără a putea fi justificat de personalul silvic, a fost de aproape 21.500 lei în acest an, sumă ce le va fi imputată pădurarilor.

În perioada analizată, pe suprafeţele administrate de DS Harghita a fost găsită în pădure abandonată cantitatea de 40 mc material lemnos, anul trecut fiind 140 mc de arbori tăiaţi ilegal şi abandonaţi. Cantităţile de lemn găsite în pădure sunt valorificate prin licitaţie publică.

În acest an, au fost aplicate şi două amenzi pentru păşunat abuziv pe suprafeţele administrate de DS (10 sancţiuni anul trecut), în valoare de 900 de lei. De asemenea, a fost constatată, în 2017, o infracţiune pentru provocarea unui incendiu în fondul forestier, ce a provocat pagube de aproximativ 25.000 lei. În ceea ce priveşte controlul la instalaţiile de debitat lemn rotund sau la depozite, au fost efectuate 30 de verificări (33 în 2016), fiind aplicate opt amenzi (şapte anul trecut), în valoare de 113.000 lei.

La ocoalele silvice Tulgheş şi Homorod s-au înregistrat cele mai multe tăieri ilegale

După cum am precizat la început, scăderi semnificative ale tăierilor ilegale de lemn în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat la ocoalele silvice Homorod şi Miercurea-Ciuc. Astfel, la Ocolul Silvic (OS) Homorod, în acest an s-a tăiat nelegal cantitatea de 87 mc material lemnos, faţă de anul trecut când au fost tăiaţi 305 mc. În prima parte a anului au fost constatate cinci infracţiuni (6 în 2016). De asemenea, pădurarii din cadrul OS Homorod au aplicat 18 amenzi (cu cinci mai multe decât în 2016), în valoare de 29.000 lei.

La OS Miercurea-Ciuc, cantitatea de material lemnos tăiat ilegal a fost de 48 mc (271 mc anul trecut!). La acest ocol silvic, au fost constatate două infracţiuni (patru anul trecut) şi au fost aplicate şapte amenzi (19 în 2016), în cuantum de 17.000 lei. Tot aici a fost înregistrat şi incendiul în fond forestier.

La OS Tulgheş, în primele 9 luni ale anului au fost tăiaţi ilegal 91 mc material lemnos (din care 61 mc nu au putut fi justificaţi de pădurari). Anul trecut, această cantitate a fost de 174 mc. În acest an, aici au fost identificate două infracţiuni (patru în 2016) şi au fost aplicate două amenzi, în valoare de 5.000 lei.

La OS Topliţa, până la sfârşitul lunii septembrie au fost tăiaţi ilegal 26 mc de lemn, faţă de 74 mc în aceeaşi perioadă a lui 2016. În acest an, la OS Topliţa nu s-a constatat nici o infracţiune, dar s-au aplicat opt amenzi (25 anul trecut), în cuantum de 26.000 lei.

Iar la OS Borsec, în 2017 s-au înregistrat 14 mc material lemnos tăiaţi ilegal, anul trecut fiind 39 mc. Nici la acest ocol silvic nu s-a înregistrat nici o infracţiune, însă a fost aplicată o amendă în valoare de 6.000 lei.

Valoarea sancţiunilor aplicate la circulaţia materialului lemnos a fost de 260.000 lei

În urma controalelor efectuate de silvicultori împreună cu poliţişti şi jandarmi în acest an, în întreg judeţul, la circulaţia materialului lemnos, au fost aplicate 66 de amenzi, în valoare totală de 260.000 lei. Anul trecut, au fost aplicate 107 amenzi, în cuantum de 321.000 lei. În perioada analizată au fost efectuate 942 acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos (1.148 anul trecut). În urma acestor controale a fost confiscată cantitatea de 222 mc material lemnos, faţă de 515 mc anul trecut.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 88.863 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (2.991 ha). Din acest total, 22.987 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul aparţine altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică.

Şt. PĂTRÎNTAS

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Dar cum este posibil chiar la ocoalele silvice sa se taie ilegal pe primele locuri tulghes si homorod.Cine a taiat lemnele ilegal chiar acolo unde sint pazite poate sa-mi spuna si mie cineva?

  2. Da este bine ca sint prinsi infractorii si pedepsiti.Dar ce facem noi micii proprietari,in Galautas furturile de pe proprietatile localnicilor a inceput.De 20 de ani de la inceputul sezonului rece si pina la sfirsitul lunii posesori de carute si cai dar fara sa aiba terenuri si paduri vand an de an lene de foc nestingheriti fara sa-i intrebe nimeni nimic cu toate ca trec prin localitate prin fata camerelor de supraveghere cu carutele acoperite cu paturi sau fin sa nu se vada ce au in caruta.Noi proprietarii nu avem voie sa transportam nimic fara acte.L politie degeaba mergi ca esti dus cu vorba pina scapa hotul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.