Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În prima parte a anului: Amenzi de peste 2,4 milioane de lei aplicate de comisarii pentru protecţia consumatorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » În prima parte a anului: Amenzi de peste 2,4 milioane de lei aplicate de comisarii pentru protecţia consumatorilor
În prima parte a anului: Amenzi de peste 2,4 milioane de lei aplicate de comisarii pentru protecţia consumatorilor

În prima parte a anului: Amenzi de peste 2,4 milioane de lei aplicate de comisarii pentru protecţia consumatorilor

Un număr mediu de patru comisari au efectuat aproape 1.500 de acţiuni de control

Comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita au aplicat în primele şapte luni ale acestui an amenzi în valoare de 2.432.600 de lei, în creştere cu peste 500.000 de lei faţă de aceeaşi perioadă a lui 2015, când sancţiunile au fost în valoare de aproape 1.900.000 lei.

Potrivit informării privind activitatea CJPC Harghita, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2016, prezentată în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, luni, de comisarul şef adjunct al instituţiei, ing. ec. Laurenţiu Moldovan, comisarii de la Protecţia Consumatorului au efectuat un număr de 1.483 de acţiuni de control în primele şapte luni ale anului. Aceste controale s-au concretizat prin întocmirea a 625 de procese-verbale de constatare a contravenţiei, din care au fost aplicate 498 de amenzi, iar 127 au fost avertismente scrise. De asemenea, au fost întocmite 570 de procese-verbale de constatare, şase procese-verbale de prelevare şi 281 procese-verbale de distrugere.

Conform sursei citate, în perioada analizată au fost contestate un număr de 10 sancţiuni, din care doar una a fost anulată de instanţă.

 Creştere a numărului de reclamaţii venite din partea consumatorilor

În prima parte a acestui an, consumatorii harghiteni au depus un număr de 238 de reclamaţii la CJPC, cu 50 de sesizări mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Şeful CJPC Harghita a precizat că această creştere a numărului de reclamaţii arată faptul că instituţia a devenit mai cunoscută în rândul cetăţenilor şi „consumatorii au început să aibă încredere în noi”.

Reclamaţiile au vizat nemulţumirea consumatorilor cu privire la calitatea produselor şi serviciilor. Din totalul reclamaţiilor înregistrate în acest an, 110 au fost întemeiate, în cazul a 58 s-a constatat că sunt neîntemeiate, 44 au fost închise cu rezolvare amiabilă, 16 au fost redirecţionate şi 10 au fost clasate.

Totodată, potrivit documentului prezentat, comisarii CJPC au efectuat 84 de acţiuni de control în colaborare cu instituţiile deconcentrate din judeţ, în urma cărora au fost aplicate 49 de sancţiuni. Acţiunile au fost efectuate în colaborare cu Poliţia economică, Primării, Direcţia Generală a Vămilor, Biroul Român de Metrologie, Poliţia, inclusiv cu Serviciul Rutier şi RAR.

 Îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor din taberele şcolare verificate

De asemenea, în informare au fost prezentate şi controalele derulate de comisarii CJPC în sezonul estival 2016, precum şi avertizările formulate. Astfel, au fost vizate parcurile de distracţie, activităţile de agrement; prestarea serviciilor în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot; pachetele de servicii turistice, rezervări prin agenţii de turism sau rezervări on-line; taberele şcolare etc.

Ing. ec. Laurenţiu Moldovan a arătat că sunt şi aspecte pozitive faţă de anii precedenţi constatate de comisarii CJPC în urma acestor controale. Acesta s-a referit la taberele şcolare, unde s-a constatat o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor şi serviciilor oferite. Din şapte tabere şcolare controlate de comisarii de la Protecţia Consumatorului, doar la una singură s-au identificat nereguli (o cantitate de produse expirate), motiv pentru care au fost aplicate şi sancţiuni.

În încheierea prezentării, şeful CJPC Harghita a arătat că la începutul acestui an instituţia s-a confruntat cu „o lipsă foarte mare de comisari, din motive de concedii de boală şi o pensionare”. În aceste condiţii, în perioada analizată, activitatea CJPC s-a efectuat cu un număr mediu total de 3,72 comisari cu atribuţii de control. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.