În prima jumătate a acestui an, harghitenii au importat produse de peste 96 de milioane de lei şi au exportat de aproape 60 de milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Economic » În prima jumătate a acestui an, harghitenii au importat produse de peste 96 de milioane de lei şi au exportat de aproape 60 de milioane de lei
În prima jumătate a acestui an, harghitenii au importat produse de peste 96 de milioane de lei şi au exportat de aproape 60 de milioane de lei

În prima jumătate a acestui an, harghitenii au importat produse de peste 96 de milioane de lei şi au exportat de aproape 60 de milioane de lei

Potrivit unui raport privind activitatea din primele şase luni ale acestui an a Biroului Vamal de Interior Harghita şi care a fost prezentat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, la nivelul judeţului au fost înregistrate puţin peste 2.000 de operaţiuni vamale.

Dintre acestea, 996 au fost importuri, din Belarus fiind aduse membrane din material plastic pentru produse alimentare, din China şi SUA – suplimente alimentare, din India, Turcia şi iarăşi China – aţă de cusut. Harghitenii au mai importat hârtie igienică şi alte articole de hârtie (din Ucraina, Serbia, Republica Moldova), articole plastice (din Serbia), vitrine frigorifice şi piese de schimb pentru acestea (din China şi Turcia), cărbune din lemn, cherestea, pal laminat, pal brut (din Ucraina) sau tablă de aluminiu (din Turcia).

Potrivit raportului, produsele importate în primele şase luni ale acestui an s-au ridicat la peste 96,6 milioane de lei.

Tot în prima jumătate a anului au fost înregistrate şi 1.035 operaţiuni de export, însă valoarea produselor vândute s-a ridicat la doar 59,1 milioane de lei. Din Harghita au plecat apă minerală (în Canada, Republica Moldova, SUA, Republica Coreea), bere (în Macedonia), mobilier de lemn (în Elveţia, Israel, Canada), cherestea răşinoase (în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Iordania, Irak şi Oman), lemn rotund răşinoase (în China), dar şi materiale de schelărie din oţel, părţi de construcţii din aluminiu (în Elveţia).

Peste 11 milioane de lei, venituri la bugetul de stat

În ceea ce priveşte activitatea de control ulterior din primul semestru al acestui an, Biroul Vamal de Interior Harghita a reverificat 334 de declaraţii vamale, fiind constatate 20 de iregularităţi sau fraude în valoare de 24.268 lei. Aceste fraude (iregularităţi) erau legate de originea produselor sau au fost evidenţiate în urma unor încadrări eronate, nereguli de tranzit sau nerespectarea procedurii de vămuire simplificată.

În urma schimburilor economice, în primele şase luni ale anului, din judeţul Harghita au fost încasate la bugetul de stat aproape 11,7 milioane de lei: peste 2,5 milioane de lei din taxe vamale, peste 9,1 milioane de lei din TVA, peste patru mii de lei din accize. Peste 19 milioane de lei sunt încadrate la alte venituri (amenzi sau comisioane vamale).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.