În preajma sezonului rece, autorităţile sunt pregătite să asigure starea de viabilitate a drumurilor | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » În preajma sezonului rece, autorităţile sunt pregătite să asigure starea de viabilitate a drumurilor
În preajma sezonului rece, autorităţile sunt pregătite să asigure starea de viabilitate a drumurilor

În preajma sezonului rece, autorităţile sunt pregătite să asigure starea de viabilitate a drumurilor

De asemenea, prefectul judeţului a solicitat primarilor să inventarieze spaţiile pentru adăpostirea populaţiei, în cazul producerii unor fenomene meteorologice periculoase specifice iernii

Prefectul de Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat că autorităţile sunt pregătite să asigure starea de viabilitate a drumurilor publice din judeţ, pe timpul sezonului rece, în care sunt preconizate ninsori abundente şi temperaturi sub minus 30 de grade Celsius. De asemenea, în contextul în care se anunţă o iarnă grea, conform prognozelor meteorologice, prefectul a solicitat primarilor să inventarieze şi să verifice spaţiile pentru adăpostirea populaţiei, dacă situaţia o va cere.

În legătură cu asigurarea stării de viabilitate a drumurilor publice din judeţ, conform datelor furnizate de prefect, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pe drumurile naţionale sunt încheiate contractele pentru deszăpezire, dar şi pentru aprovizionarea cu sare. Pe drumurile judeţene, Consiliul Judeţean Harghita este în curs de a perfecta şapte contracte, alte 14 sunt în perioada de depunere a contestaţiilor. În cazul acestora, trebuie menţionat faptul că au fost derulate 21 de proceduri de achiziţie, aferente celor 21 de loturi în care au fost grupate drumurile judeţene. În caz de nevoie, până la perfectarea contractelor, se poate interveni cu utilajele din dotarea Consiliului Judeţean.

Conform lui Adrian Jean Andrei, la nivelul drumurilor comunale şi străzilor din cele 67 de localităţi ale judeţului, situaţia se prezintă astfel: opt au încheiat contracte de deszăpezire, în 18 este în derulare procedura de achiziţie a acestora, iar un număr de 41 asigură deszăpezirea în regie proprie. De asemenea, la nivelul localităţilor din judeţ sunt 141 de utilaje de deszăpezire, din care 111 aparţin unităţilor administrativ-teritoriale şi 30 sunt închiriate. Totodată, materialele antiderapante şi carburantul necesar utilajelor pentru intervenţie sunt asigurate, iar aprovizionarea se realizează periodic. „Mă bucur că la 1 noiembrie putem discuta despre pregătirea cu responsabilitate a deszăpezirilor pe drumurile publice şi că instituţiile cu atribuţii în domeniu au luat toate măsurile în acest sens”, a spus prefectul Harghitei.

Tot pentru a fi prevenite situaţii nedorite în sezonul rece, Adrian Jean Andrei a solicitat primarilor din judeţ să inventarieze şi să verifice spaţiile din localităţi care pot fi utilizate pentru adăpostirea populaţiei în cazul producerii unor fenomene meteorologice periculoase specifice iernii. „Primarii, în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, au obligativitatea legală de a asigura adăposturi atunci când fenomenele meteorologice sunt extreme, asigurând condiţiile necesare primirii cetăţenilor care au nevoie de acestea. Solicitarea mea vine în contextul în care, conform meteorologilor, această iarnă va fi una similară cu cea din anul 2012, când s-au înregistrat în judeţ sub minus 30 de grade Celsius, iar vremea a creat probleme. Harghita este un judeţ în care iarna poate rămâne şi 5-6 luni, de aceea, pe lângă celelalte măsuri, şi aceasta trebuie să fie întreprinsă”, a declarat prefectul judeţului Harghita. (Şt.P.)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.