Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În judeţ, odată cu aprobarea cotelor suplimentare de recoltare, 2.750 de mistreţi pot fi împuşcaţi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În judeţ, odată cu aprobarea cotelor suplimentare de recoltare, 2.750 de mistreţi pot fi împuşcaţi
În judeţ, odată cu aprobarea cotelor suplimentare de recoltare, 2.750 de mistreţi pot fi împuşcaţi

În judeţ, odată cu aprobarea cotelor suplimentare de recoltare, 2.750 de mistreţi pot fi împuşcaţi

Ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din populaţia de mistreţi din Harghita

Decizia de suplimentare a cotei a fost luată în urma unor măsuri dispuse pentru combaterea şi prevenirea apariţiei pestei porcine africane

În judeţul Harghita a fost aprobată recoltarea suplimentară a unui număr de 1.247 de porci mistreţi, în urma unui ordin al Ministerului Apelor şi Pădurilor care prevede luarea unor măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. Conform Ordinului nr. 827/2018 al ministrului Apelor şi Pădurilor, în termen de 90 de zile cota suplimentară trebuie recoltată, în fondurile de vânătoare care nu sunt afectate de virusul pestei porcine africane. În zonele afectate se recoltează integral populaţia de mistreţi.

Pe lângă această cotă suplimentară aprobată pentru combaterea pestei porcine, în Harghita a fost aprobată recoltarea a 1.499 de mistreţi. Astfel că în total, de pe cele 45 de fonduri de vânătoare din judeţ, prin aprobarea cotelor suplimentare şi anuale, pot fi recoltaţi aproape 2.750 de mistreţi, ceea ce înseamnă aproape jumătate din populaţia totală din această specie din Harghita.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare trei fonduri cinegetice – Voivodeasa, Bistricioara şi Rezu Mare – unde din populaţia totală de mistreţi de 163 de exemplare urmează să fie recoltate în total 85 de animale din această specie (41 din cota anuală aprobată şi 44 din cota suplimentară).

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că în acest an vânătoarea de mistreţi a devenit mai complicată din cauza existenţei în ţară a virusului pestei porcine africane, chiar dacă în Harghita nu s-a înregistrat până în prezent nici un focar.

„Noi gestionăm trei fonduri de vânătoare, la care avem o populaţie evaluată la 163 de mistreţi în total, la care se adaugă un ţarc de vânătoare populat cu mistreţi la Borsec (ţarcul Bistricioara), care are o populaţie de aproximativ 100 de exemplare, astfel că şi noi suntem conectaţi la ceea ce se întâmplă cu pesta porcină africană, am luat şi vom lua măsurile care sunt dispuse de autorităţile de profil de la noi”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Conform acestuia, pe lângă măsurile dispuse de autorităţile cu competenţe în acest domeniu, şi Romsilva, forul superior al direcţiei silvice, a dat dispoziţii speciale în domeniu, pentru a preveni extinderea şi a eradica boala, acolo unde există focare. Totodată, a precizat directorul DS Harghita, sunt foarte multe măsuri dispuse şi la nivel judeţean de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. „Există şi un plan de măsuri foarte bine definit şi transmis asociaţiilor de vânătoare, pe care noi îl respectăm: de la modalitatea cum este pregătită acţiunea de vânătoare la modul de recoltare, eviscerare, păstrare a viscerelor, transportare la societăţi autorizate care neutralizează deşeurile de origine animale, prelevare de probe etc.”.

Ing. Cătălin Mutică a spus că, în ciuda faptului că numărul mistreţilor aprobaţi pentru recoltare este mare, această specie are un spor natural de asemenea mare, iar populaţia de mistreţi se poate reface în câţiva ani dacă a fost diminuată din cauza apariţiei unei boli de genul pestei porcine africane.

Până în momentul de faţă, de pe fondurile de vânătoare administrate de direcţia silvică au fost recoltaţi nouă mistreţi din cei 44 aprobaţi spre recoltare suplimentar, iar acţiunea continuă.

Tarifele la vânătoarea de mistreţi au fost diminuate de Regia Naţională a Pădurilor cu 50%

Potrivit sursei citate, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) a luat măsuri suplimentare pentru recoltarea cotelor aprobate de minister. Astfel, RNP – Romsilva a diminuat cu 50% tarifele de vânătoare la mistreţi.

În cazul mistreţilor, tarifele se percep în funcţie de trofeu (lungimea medie a colţilor inferiori). În această perioadă, la vânătoarea de mistreţi preţurile la DS Harghita erau: la colţi de până la 12 cm – 200 de euro pe mascul, după care creştea progresiv şi se putea ajunge şi la un tarif de 600 de euro, la colţi de peste 20 de cm. „Acum, prin măsurile dispuse de Romsilva, aceste tarife sunt mult diminuate, cu 50%. Practic vom avea tarife pentru împuşcarea masculilor de trofeu de la 100 la 300 de euro. Acestea sunt măsurile luate de Romsilva pentru a crea o cerere pe piaţă, pe lângă măsurile pe care trebuie să le respectăm dispuse de medicii veterinari din instituţiile statului care gestionează această boală”, a afirmat directorul direcţiei silvice.

Totuşi, în ceea ce priveşte DS Harghita, ing. Cătălin Mutică a explicat că în fondurile de vânătoare de munte nu sunt trofee valoroase, cum sunt în zona de deal – şi din această cauză nu sunt foarte multe cereri din partea vânătorilor pentru a vâna mistreţi. „În general, majoritatea mistreţilor sunt recoltaţi de maiştrii de vânătoare şi veniturile sunt din vânzarea cărnii”.

Vor putea fi recoltaţi toţi mistreţii prevăzuţi în cotele aprobate?

Ing. Cătălin Mutică a mai spus că recoltarea mistreţilor din cele trei fonduri cinegetice ale direcţiei, prevăzuţi în Ordinul nr. 827/2018, este posibilă, însă nu va fi foarte uşor.

„Având în vedere că suntem în situaţia fericită în care nu avem focare de pestă porcină africană în fondurile cinegetice ale DS Harghita şi nici în judeţ, practic Ordinul nr. 827/2018 reglementează doar recoltarea în termen de 90 de zile a cotei suplimentare, nu şi a cotei normale care era reglementată prin Ordinul nr. 540/2018 al ministrului Apelor şi Pădurilor. Astfel că ar trebui să recoltăm doar 44 de mistreţi de pe cele trei fonduri de vânătoare, ceea ce este un lucru posibil şi nu necesită un efort foarte mare. (…) Dacă ar fi trebuit să recoltăm integral ambele cote, efortul era destul de mare şi nu ştiu dacă se putea realiza în 90 de zile”, a declarat directorul DS Harghita.

Totuşi, a continuat acesta, nici cota suplimentară nu este chiar atât de uşor de recoltat, având în vedere că toamna mistreţii nu urcă foarte mult în zonele forestiere, cum sunt fondurile cinegetice ale direcţiei din zona de nord, deoarece ei caută zonele de amestecuri de foioase unde este mai multă hrană naturală. „Şi nu avem mistreţi de recoltat şi s-ar putea să nu recoltăm nici cota aceasta. Nu depinde neapărat de efort, de voinţă sau de pregătire, ci de modul în care în această perioadă populaţia de mistreţi migrează spre zonele cu hrană abundentă. Noi vom încerca prin ambele metode: vânătoare colectivă şi individuală. Încercăm să facem tot posibilul să respectăm dispoziţiile legale”, a conchis ing. Cătălin Mutică.

Tot prin Ordinul 827/2018 s-a mai dispus, tot în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare: „în toate fondurile cinegetice neafectate de virusul pestei porcine africane se vânează integral cotele de recoltă la speciile şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană, aprobate prin Ordinul ministrului Apelor şi Pădurilor nr. 540/2018, prin metodele de vânătoare admise”. E vorba de celelalte specii care pot fi vectori de transmitere a virusului pestei porcine.

În momentul de faţă, 13 judeţe în zona de sud-est şi nord-vest a ţării sunt afectate de virusul pestei porcine. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.