În ideea descentralizării, se pregătesc unele transferuri de imobile din domeniul statului în domeniul unităţilor administrativ teritoriale | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 27 septembrie 2023
Home » Societate » În ideea descentralizării, se pregătesc unele transferuri de imobile din domeniul statului în domeniul unităţilor administrativ teritoriale
În ideea descentralizării, se pregătesc unele transferuri de imobile din domeniul statului în domeniul unităţilor administrativ teritoriale

În ideea descentralizării, se pregătesc unele transferuri de imobile din domeniul statului în domeniul unităţilor administrativ teritoriale

Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea Ciuc

3 iunie 2018

Printr-o adresă, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (44476/3.05.2018) a transmis Consiliului local Miercurea Ciuc lista bunurilor imobile care vor face obiectul transferului din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale, conform competenţelor propuse spre descentralizare, ca urmare a desfiinţării direcţiilor de sport şi tineret şi preluare a acestora, în vederea iniţierii proiectelor de hotărâre de Guvern. Drept urmare, s-a propus – având în prealabil discuţii şi la nivelul Consiliului Judeţean Harghita – şi s-a aprobat solicitarea declarării din bun de interes public naţional în bun de interes public local, a Sediului administrativ şi Patinoar artificial acoperit, Pista naturală de patinaj viteză, Grup de cazare şi alimentaţie, situate în localitatea Miercurea Ciuc, strada Nicolae Bălcescu nr. 9, respectiv strada Patinoarului nr.1 şi transmiterea acestora din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului şi Sportului în domeniul public al municipiului Miercurea Ciuc şi în administrarea Consiliului local municipal Miercurea Ciuc.

Ca fapt divers, reamintim existenţa Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006 cu completările ulterioare; a Hotărârii Guvernului nr.229/2017 privind aprobarea Strategiei generale de descentralizare; a Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, cu modificările şi completările ulterioare; şi nu în ultimul rând, Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare. De reţinut este faptul că în acest moment este vorba doar despre o solicitare care va fi sau nu va fi favorabilă, vom vedea.

Achiziţionarea unui imobil de la SC Goscom SA

În aceeaşi şedinţă, care a avut loc în ultima zi de vineri din luna iunie, Consiliul local a aprobat intenţia de a achiziţiona un imobil – construcţie, proprietar tabular fiind SC Goscom SA, cu sediul în Miercurea Ciuc, strada Salcâm nr.1 şi, de asemenea, a aprobat desemnarea unei comisii de evaluare şi negociere. Imobilul despre care este vorba se compune din clădire P+2, în suprafaţă construită de 221 mp şi din clădire în suprafaţă construită de 231 mp.

În conferinţa de presă care a urmat şedinţei, am aflat că în acest imobil  va fi mutat adăpostul de noapte, care funcţionează în Miercurea Ciuc, Aleea Copiilor nr. 9. Este important de precizat şi faptul că în aceeaşi clădire  funcţionează şi centrul social şi locuinţe de necesitate şi cantina de ajutor social, precum şi centrul de zi. Viceprimarul Füleki Zoltán a precizat că: „având în vedere funcţiile multiple pe care le îndeplineşte în prezent Adăpostul de noapte, precum şi faptul că spaţiile existente sunt foarte mici, neîncăpătoare, clădirea nefiind construită pentru scopul pe care îl îndeplineşte, mutarea adăpostului va fi mai mult decât benefică. Se vor îmbunătăţi condiţiile din adăpost, concomitent cu serviciile destinate persoanelor fără adăpost putând satisface un număr mai mare de beneficiari”. Aşadar, s-a aprobat Studiul de oportunitate în vederea achiziţionării acestui imobil. Dincolo de ceea ce am notat deja, viceprimarul a mai spus, printre altele, că mutarea adăpostului de noapte se impune şi pentru că „nu este sănătos” şi nu îşi are locul în apropierea centrului localităţii şi într-un cartier reînnoit, în care trăiesc/locuiesc familii cu copii mici.

Programele culturale ale lunii iulie

Consiliul a aprobat programele culturale care vor fi organizate în luna iulie. Succint, este vorba despre: „Ziua celor o mie de fete secuience – 7 iulie”; „Universitatea şi Festivalul de Muzică Veche, 8-15 iulie”; Tabere pentru copii organizate în oraşele înfrăţite, lunile iulie-august; Spectacol de gală al Teatrului municipal. S-a aprobat, de asemenea, bugetul total de venituri şi cheltuieli în valoare de 229.400 lei.

 

n Servicii de asistenţă la domiciliu

Este bine de reţinut faptul că, prin acceptarea şi însuşirea Contractului nr. 390/28.05.2018 încheiat cu furnizorul Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială, Consiliul local are asigurată acordarea de servicii sociale având ca obiect furnizarea de servicii de asistenţă la domiciliu pentru toţi cei care au nevoie de un astfel de ajutor.

 

n Pregătiri pentru Zilele oraşului – 2-5 august

Consiliul local a aprobat proiectul programului Zilele oraşului Miercurea Ciuc 2018, bugetul de venituri şi cheltuieli şi invitarea delegaţiilor oficiale ale oraşelor înfrăţite, a formaţiilor şi artiştilor pentru susţinerea programelor culturale în perioada 3 – 5 august 2018. Fără a intra în alte amănunte, bugetul total de venituri şi cheltuieli aprobat este de 471.000 lei, o sumă în care se regăsesc şi sponsorizările în valoare de 45.000 lei.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.