În ianuarie 2017, un număr de 8.302 firme au declarat că utilizează personal cu contract individual de muncă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Societate » În ianuarie 2017, un număr de 8.302 firme au declarat că utilizează personal cu contract individual de muncă
În ianuarie 2017, un număr de 8.302 firme au declarat că utilizează personal cu contract individual de muncă

În ianuarie 2017, un număr de 8.302 firme au declarat că utilizează personal cu contract individual de muncă

În cele 21 de zile lucrătoare din luna ianuarie 2017, cei 15 inspectori – 10 în domeniul relaţii de muncă şi 5 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă – din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita au reuşit să facă controale, în total, în 192 de societăţi comerciale din judeţ, urmărind aplicarea corectă şi unitară a prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă, securitate şi sănătate în muncă, protecţia salariaţilor care lucrează în condiţii deosebite şi a prevederilor legale referitoare la asigurările sociale. Aceştia sunt, de asemenea, cei care acordă asistenţă tehnică angajatorilor şi angajaţilor, pentru prevenirea riscurilor profesionale, pentru formarea şi perfecţionarea profesională a specialiştilor în domeniu.

Rezultatele activităţii de control a Compartimentului de securitate şi sănătate în muncă

În urma efectuării celor 130 de controale, un număr de 56 de angajatori au fost sancţionaţi. S-a depistat o singură firmă cu o singură persoană care nu avea forme legale de angajare. În această lună din an, un lucru bun pe care l-au scos în evidenţă inspectorii în urma controalelor este că nu a fost cazul sistării activităţii nici unei unităţi economice şi, de asemenea, nu a fost cazul opririi din lucru a vreunui utilaj/echipament. Dar s-au dispus aproape 270 de măsuri pentru neconformităţi depistate şi s-au stabilit termene concrete pentru remedierea lor.

Sancţiunile contravenţionale aplicate în luna ianuarie: 77, din care 2 amenzi şi 75 de avertismente. Valoarea sancţiunilor aplicate: 11.500 lei.

Se mai impune a fi spus faptul că 8.302 firme au declarat că utilizează personal cu contract individual de muncă, iar numărul de salariaţi declaraţi în sistemul REGES este de 74.578.

În ianuarie, în Harghita s-au înregistrat: 80.399 de contracte active, un număr de 6 contracte colective de muncă şi un număr de 293 contracte colective de muncă active. De asemenea, în această primă lună din anul 2017 nu s-au înregistrat accidente de muncă din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, dar s-au înregistrat 9 sesizări/petiţii care sunt în curs de cercetare.

 Activitatea Compartimentului relaţii de muncă

În ceea ce priveşte activitatea Compartimentului relaţii de muncă, rezultatul celor 62 de controale efectuate s-a soldat cu: 52 angajatori sancţionaţi; 118 măsuri dispuse pentru neconformităţi constatate; 105 sancţiuni aplicate, din care 3 amenzi şi 102 avertismente. Valoarea aplicată a sancţiunilor contravenţionale: 16.000 lei.

Din raportul de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita am mai aflat că în ceea ce priveşte relaţiile de muncă au fost comunicate de unităţile din judeţ 3 accidente de muncă (fără alte detalii).

Ianuarie nu a fost o lună rea

Aceasta ar putea fi concluzia în situaţia în care nu s-au înregistrat evenimente deosebite în judeţ, în situaţia în care „munca la negru” a fost aproape inexistentă în luna ianuarie şi, dacă e să adunăm amenzile aplicate (11.500 + 16.000 =2 7.500 lei), valoarea totală nu este de speriat, deşi bine ar fi să nu mai fie nevoie să se aplice sancţiuni contravenţionale.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.