Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În curând se va redeschide Muzeul de Etnografie din Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » În curând se va redeschide Muzeul de Etnografie din Topliţa
În curând se va redeschide Muzeul de Etnografie din Topliţa

În curând se va redeschide Muzeul de Etnografie din Topliţa

Redeschiderea Muzeului de Etnografie din Topliţa, aflat în subordinea centrului cultural din localitate, este programată la jumătatea lunii august, la aproximativ 8 ani de la închiderea acestuia. O prezentare a muzeului a avut loc, săptămâna trecută, pentru participanţii la cea de-a XXI-a ediţie a manifestărilor cultural-ştiinţifice reunite sub denumirea de Zilele „Miron Cristea”. De altfel, în urmă cu 20 de ani, inaugurarea Muzeului de Etnografie din Topliţa a avut loc tot cu ocazia Zilelor „Miron Cristea”.

Directorul Centrului Cultural Topliţa, Dr. Costel Cristian Lazăr, a explicat cu această ocazie că ideea muzeului este de a reconstitui ciclul vieţii, în primele două săli, care să cuprindă momentele importante ale existenţei: naşterea, tinereţea, munca, căsătoria, încheindu-se cu ritualurile de înmormântare. De asemenea, în a treia sală este configurat un interior ţărănesc.

Conform sursei citate, obiectele expuse în muzeu sunt donate, în cea mai mare parte, de oameni din zonă. Astfel că sunt obiecte din Topliţa şi comunele din jur: Sărmaş, Subcetate, Bilbor etc. „Sunt câţiva donatori care au donat foarte multe obiecte. Din păcate, noi bani pentru achiziţie de obiecte muzeale nu avem”, a spus directorul centrului cultural.

În paralel cu cele trei săli amintite, sunt amenajate ateliere de lucru interactiv cu copiii, unde aceştia vor vedea, dar în acelaşi timp îşi vor forma anumite deprinderi ce ţin de meşteşugurile populare: tors, ţesut, olărit, tehnica prelucrării lemnului. „Ne bazăm foarte mult pe faptul că publicul nostru de bază o să fie tineretul: copii de la grădiniţă, de la şcoli, de la licee. Şi atunci pentru tineri este foarte important să aibă contact direct cu obiectele şi să le manipuleze singuri”, a explicat directorul.

De asemenea, Dr. Costel Cristian Lazăr a amintit că Muzeul de Etnografie Topliţa a fost inaugurat prima dată în 1998, iar în 2010-2011, expoziţia de bază de la Castelul Urmánczy (unde a funcţionat muzeul) a fost desfiinţată. În 2013, instituţia s-a mutat din castel în actualele spaţii, dar la acel moment muzeul oricum nu mai exista. Actuala clădire, în care a fost amenajat muzeul, a fost renovată de către primărie şi ulterior a fost dată în concesiune centrului cultural. După aceasta, cu o investiţie serioasă a instituţiei de cultură, s-a reuşit amenajarea muzeului în forma actuală.

Vorbind de probleme, în afară de cele financiare, directorul centrului cultural a explicat că în momentul de faţă muzeul funcţionează cu un singur muzeograf. Aceasta în condiţiile în care există un post liber de muzeograf, însă, după cum se ştie, posturile sunt blocate şi nu se pot face angajări. „Aici e o altă mare problemă: şi dacă am putea face angajare, am găsi oare pe cineva pasionat să vină să lucreze pe un salariu mic? Dar poate, dacă ne ajută Dumnezeu, vom rezolva şi problema aceasta. Fără personal este greu să întreţii muzeul”.

„Totuşi e un pas important faptul că (n.n. – muzeul) e redeschis. Sperăm că în 14-15 august, în preajma Sântămăriei Mari, va avea loc inaugurarea. Acum am făcut o prezentare pentru participanţii la Zilele Miron Cristea. Mai avem elemente de tehnică muzeală care trebuie să ne sosească, reproduceri etc.”, a declarat Dr. Costel Lazăr.

Directorul Centrului Cultural Topliţa a mai arătat că muzeul de etnografie este de importanţă locală.

Primul muzeu care să valorifice cultura şi civilizaţia românească din zonă

La eveniment a fost prezent şi directorul fondator, în 1998, al Muzeului de Etnografie Topliţa, Dr. Dorel Marc (în momentul de faţă cercetător ştiinţific la Secţia de Etnografie şi Artă Populară din cadrul Muzeului Judeţean Mureş). Acesta a considerat că redeschiderea muzeului „este o reparaţie morală”, având în vedere că după ce s-a deschis cu mare entuziasm, în urmă cu 20 de ani, în Castelul Urmánczy, „nu după mult timp acest elan ne-a cam fost tăiat”, deoarece respectiva clădire a fost retrocedată.

Dr. Dorel Marc a punctat faptul că după ce s-a desfiinţat Muzeul Judeţean Harghita, după 1989, „acesta urma să fie primul muzeu care să valorifice cultura şi civilizaţia românească din zonă”. „Aşa a şi fost. Dar după cum ştiţi, clădirea a fost retrocedată”. „Este un cinism al istoriei”, a spus fostul director, referindu-se la faptul că acest imobil a fost retrocedat.

„Mă bucur că se redeschide în această formulă şi că în aceste ateliere pe care le-am deschis, în care veneau elevii cu profesorii şi desfăşurau foarte multe activităţi de pedagogie muzeală cu noi, în sfârşit pot să revină, pentru că un muzeu trebuie să fie deschis publicului, colecţiile să fie vizitabile. Nu numai pentru publicul larg, ci şi pentru specialişti. Trebuie găsite soluţii pentru conservarea şi restaurarea pieselor, pentru depozitarea lor în condiţii bune, pentru că aici este o zestre patrimonială deosebită. Avem obligaţia nu numai profesională, ci şi morală să o ducem mai departe şi să o valorificăm cum se cuvine”, a mai spus, printre altele, Dr. Dorel Marc. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.