Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În contextul actualei epidemii, în Bălan lucrările de investiţii ale autorităţii publice locale au fost întârziate, dar nu afectate major | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » În contextul actualei epidemii, în Bălan lucrările de investiţii ale autorităţii publice locale au fost întârziate, dar nu afectate major
În contextul actualei epidemii, în Bălan lucrările de investiţii ale autorităţii publice locale au fost întârziate, dar nu afectate major

În contextul actualei epidemii, în Bălan lucrările de investiţii ale autorităţii publice locale au fost întârziate, dar nu afectate major

Încasările taxelor şi impozitelor locale sunt aproape de zero, datorită măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, iar cel mai grav afectat este Serviciul public de apă, canal şi salubritate din subordinea consiliului local, care a strâns importante datorii

În această perioadă, eforturile autorităţilor locale şi centrale sunt concentrate în luarea măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi combaterea acestei epidemii. Astfel, în acest context, am dorit să aflăm cum au fost afectate bugetele unor localităţi din judeţ, dar şi dacă investiţiile începute sau care au fost programate a fi demarate în acest an au fost stopate sau întârziate.

În continuare, vom vedea cum este situaţia din acest punct de vedere în oraşul Bălan. În acest sens am stat de vorbă cu primarul fostului oraş minier, Gheorghe Iojiban.

Edilul a explicat că toate bugetele autorităţilor au fost afectate de criza generată de COVID-19, deci şi a oraşului Bălan, însă prioritatea este sănătatea oamenilor. De asemenea, acesta a arătat că la nivelul localităţii cel mai grav a fost afectat serviciul de apă şi canalizare din subordinea consiliului local, din cauza colectării reduse a taxelor.

„Nu putem risca să lăsăm un oraş întreg fără apă şi servicii de salubritate”

„Bugetele, indiferent dacă sunt situate la nivel local, judeţean, naţional, sunt în mod evident afectate negativ de criza COVID-19, dar sănătatea cetăţenilor noştri este o prioritate pentru noi, indiferent de costuri. Cheltuielile prilejuite de combaterea şi prevenirea răspândirii coronavirusului sunt tipice pentru autorităţile locale, respectiv: achiziţionarea de măşti, mănuşi, soluţii dezinfectare mâini, pulverizatoare pentru amplasare pe casa scărilor de bloc, soluţie pentru dezinfectarea străzilor, spaţiilor comune şi a caselor scărilor de bloc.

În această perioadă am limitat însă foarte mult accesul cetăţenilor în primărie, pentru a evita şi prin acest demers posibilitatea răspândirii bolii, lucru care a dus la aproape zero încasările de taxe şi impozite.

Cel mai grav stăm cu Serviciul public de apă, canal şi salubritate din subordinea Consiliului local Bălan, care practic funcţionează din tarifele încasate şi care acum este într-o dificultate majoră, cu arierate şi datorii care ajung la aproximativ 115.000 lei. Suntem nevoiţi să solicităm ajutorul financiar al Consiliului Judeţean Harghita în acest sens şi sperăm să fim sprijiniţi. Nu putem risca să lăsăm un oraş întreg fără apă şi servicii de salubritate”, a declarat Gheorghe Iojiban.

În vederea limitării deplasării cetăţenilor la sediul primăriei în vederea plăţii dărilor locale, primarul oraşului a spus că, pentru a eficientiza comunicarea cu cetăţenii, a propus o soluţie software online integrată pentru facturarea diverselor servicii publice sau taxe şi impozite.

„Pentru a eficientiza comunicarea şi limitarea deplasărilor cetăţenilor oraşului Bălan, în special în această perioadă de COVID-19, dar şi ulterior, pentru a reduce birocraţia sistemelor publice, am propus o soluţie software online integrată pentru digitalizarea interacţiunii dintre unitatea administrativ-teritorială Bălan şi cetăţeni, facturarea diverselor servicii publice sau taxe şi impozite oferite de Primăria oraşului Bălan. Estimez că în cel mult o lună vom avea o versiune funcţională a acestei metode prin intermediul site-ului oficial al oraşului www.orasulbalan.ro şi astfel vom schimba şi vizibilitatea paginii web a oraşului”, a precizat edilul.

„Este important şi pentru moralul populaţiei să avem realizări în oraş, mai ales în contextul stresant şi neplăcut al restricţiilor din această perioadă”

În ceea ce priveşte investiţiile autorităţii locale, primarul a punctat că nu au fost afectate major, doar întârziate.

„Au fost întârziate, dar nu afectate major. Se lucrează la casa de apă, la staţia de epurare, s-a început lucrul la reţeaua din oraş de apă-canal. Termoizolarea blocurilor este în faza de licitaţie pentru constructor, iar în cazul reabilitării grădiniţei din localitate este semnat contractul de finanţare, se estimează că până la sfârşitul anului se va desemna un constructor şi începând din primăvara viitoare vor începe lucrările. Avem şi alte proiecte mari, dar dorim să le facem publice când încep să apară fizic rezultatele în teren. Este important şi pentru moralul populaţiei să avem realizări în oraş, mai ales în contextul stresant şi neplăcut al restricţiilor din această perioadă”.

Anul trecut au existat discuţii ale reprezentanţilor autorităţii publice locale cu diferiţi investitori referitoare la anumite proiecte ce ar putea fi implementate în oraş. Astfel că l-am întrebat pe Gheorghe Iojiban dacă discuţiile au continuat în această perioadă şi dacă se întrevăd rezultate.

„Da, în această perioadă se finalizează concesionarea unei suprafeţe de teren unde se doreşte să se ridice o fabrică de asamblare componente de utilaje industriale.

Pârtia de schi e în faza de proiectare, din ce ne-a informat investitorul, urmând a se obţine avizele necesare. Sperăm să se înceapă construcţia în curând, cum sunt şi promisiunile acestuia, dar situaţia COVID-19 a încetinit şi aceste demersuri”, a punctat primarul.

Edilul a mai precizat, legat de programul angajaţilor, că aceştia au fost în această perioadă la muncă, unde au lucrat fie la proiecte, fie la urgenţele populaţiei ori au desfăşurat activităţile de rutină.

„Am încercat să lucrăm în această perioadă şi să acoperim toate necesităţile urgente ale populaţiei. Angajaţii au fost prezenţi la muncă, au lucrat la proiecte, achiziţii şi urgenţele populaţiei, dar şi la acele munci de rutină care se pot face, profitând de prezenţa mai redusă a cetăţenilor. De asemenea, am avut timp să facem arhivarea documentelor şi am introdus în plus acele acţiuni sociale specifice COVID-19, de ajutorare a persoanelor vulnerabile şi aflate în izolare. Mă refer aici la luarea în evidenţă a cazurilor grave, la contactarea acestora şi, inclusiv cu ajutorul comunităţii şi a voluntarilor, la ajutorarea acestora”, a conchis Gheorghe Iojiban. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.