În ciuda scăderii numărului de vaccinări antigripale, iarna trecută nu au fost multe infecţii respiratorii şi s-au identificat puţine cazuri de gripă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Sănătate » În ciuda scăderii numărului de vaccinări antigripale, iarna trecută nu au fost multe infecţii respiratorii şi s-au identificat puţine cazuri de gripă
În ciuda scăderii numărului de vaccinări antigripale, iarna trecută nu au fost multe infecţii respiratorii şi s-au identificat puţine cazuri de gripă

În ciuda scăderii numărului de vaccinări antigripale, iarna trecută nu au fost multe infecţii respiratorii şi s-au identificat puţine cazuri de gripă

Nou focar de rujeolă, de data aceasta în Şumuleu

În fiecare sfârşit de lună are loc şedinţa Colegiului Prefectural, ocazie cu care şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ se întâlnesc şi-şi fac cunoscute principalele probleme cu care se confruntă sau, de cele mai multe ori, prezintă rapoartele de activitate.

În această săptămână, una dintre temele de discuţie a fost „Evoluţia infecţiilor respiratorii în sezonul 2016-2017 în judeţul Harghita”, subiect prezentat de dr. Tar Gyöngyi, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

Potrivit acesteia, în iarna care nu s-a terminat demult, n-au fost multe cazuri de infecţii respiratorii, iar virusul gripal a avut o activitate mai scăzută, fiind înregistrate doar două cazuri de gripă.

De altfel, o comparaţie cu sezonul 2015-2016 arată faptul că numărul cazurilor de gripă din Harghita a scăzut iarna trecută cu 20 – de la 22 la numai două. Şi cazurile de pneumonie au înregistrat o uşoară scădere, de la 1.455, înregistrate în iarna 2015-2016, la 1.356 de cazuri în această iarnă. În schimb, infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare au rămas cam la nivelul sezonului anterior (26.290 în această iarnă, faţă de 26.317).

Analizând situaţia în ultimii 7 ani, se remarcă, în raportul întocmit de DSP Harghita, o tendinţă de scădere a cazurilor de infecţii respiratorii din 2010 şi până în prezent, ajungând, treptat, de la peste 32.000 la peste 26.000.

Reducerea vaccinării antigripale

Deşi cifrele arată o situaţie bună, dr. Tar Gyöngyi spunea că problema o reprezintă scăderea vaccinării antigripale, situaţie determinată de mai mulţi factori.

Unul dintre ei ar putea fi şi faptul că vaccinul este gratuit doar pentru o mică parte din populaţie, iar acesta trebuie comandat. De asemenea, văzând că numărul cazurilor de îmbolnăvire a mai scăzut, există posibilitatea ca mulţi să fi renunţat la această măsură preventivă. De asemenea, nu trebuie uitată nici campania anti-vaccinare care există în ultimul timp.

„Este adevărat – preciza dr. Tar Gyöngyi – că un rol în acest fapt, consider, îl are şi întârzierea vaccinului; întotdeauna ne vine în toiul sezonului, când lumea a văzut că nu prea mai sunt cazuri şi atunci nu prea se mai vaccinează. Şi nici noi nu putem să comandăm la risc, pentru că neutralizarea vaccinului costă foarte mult şi atunci nu ne permitem să ne rămână doze în stoc şi să trebuiască să le neutralizăm”.

Toate aceste cauze au făcut ca în judeţul Harghita, de la 10.000 de doze de vaccin, câte se comandau la început, să se ajungă la aproximativ 2.500 de doze în prezent.

Nou focar de rujeolă

În cadrul Colegiului Prefectural, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita a precizat că, după ce luna trecută vorbeam de un focar cu rujeolă la Misentea, acum a apărut altul la Şumuleu, tot în cadrul comunităţii rome. Este un număr destul de mare, dar deja au fost primite vaccinurile, astfel că s-a reuşit şi vaccinarea copiilor din comunitate, sperându-se că s-a izolat focarul.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.