În atenţia persoanelor cu dizabilităţi care doresc să se angajeze | Informația Harghitei - jurnal independent În atenţia persoanelor cu dizabilităţi care doresc să se angajeze | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Economic » În atenţia persoanelor cu dizabilităţi care doresc să se angajeze
În atenţia persoanelor cu dizabilităţi care doresc să se angajeze

În atenţia persoanelor cu dizabilităţi care doresc să se angajeze

  • Termenul până la care puteţi solicita vouchere pentru achiziţia de tehnologii şi dispozitive asistive s-a prelungit până la 31 iulie 2023

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita aduce la cunoştinţa persoanelor cu dizabilităţi interesate că, în urma prelungirii proiectului „Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, derulat de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţii (ANPD), pot solicita vouchere pentru tehnologie asistivă până la data de 31 iulie 2023.

Valoarea unui voucher este de 23.000 de lei.

Pot beneficia de vouchere pentru achiziţionarea tehnologiilor asistive persoane între 18 şi 65 ani, care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap, se află în căutarea unui loc de muncă şi care nu au un loc de muncă în prezent.

În cazul unor deficienţe bilaterale voucherele pot fi folosite pentru achiziţionarea a două dispozitive asistive prevăzute în Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu menţiunea că produsele asistive să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces.

Produsele asistive auditive şi de mers pot fi însoţite, după caz, de accesoriile acestora, aşa cum sunt prevăzute în Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiţia ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.

Până în prezent, DGASPC Harghita a înmânat 8 vouchere în valoare totală de 184.000 de lei (8×23.000 lei), iar două cereri sunt în aşteptare.

Paşii necesari pentru obţinerea tehnologiei asistive, Lista tehnologiilor şi dispozitivelor de acces prioritare pentru angajare şi formularele necesare pot fi descărcate de pe site-ul DGASPC Harghita, secţiunea Utile – Formulare – Formulare pentru obţinerea tehnologiei asistive.

Pentru a beneficia de vouchere pentru achiziţionarea tehnologiilor asitive, persoana cu dizabilităţi se prezintă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita cu următoarele documente: carte de identitate, adeverinţă medicală şi ultimul document de studii. AJOFM înregistrează persoana ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi acordă servicii de informare, consiliere şi mediere.

Persoana cu dizabilităţi semnează Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi participă la minimum două activităţi asigurate de AJOFM (informare, consiliere, mediere).

Persoana cu dizabilităţi se prezintă la DGASPC Harghita, unde depune următoarele documente: Cererea pentru acordarea voucherului, Certificatul de încadrare în grad de handicap şi Anexa acestuia (copii), Recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă asigurate de AJOFM, însoţit de Planul individual (copie) şi Angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv.

DGASPC Harghita transmite ANDPDCA centralizatorul cu cererile depuse, iar Autoritatea transmite DGASPC Harghita voucherele nominale tipărite. Persoana cu dizabilităţi ridică voucherul de la DGASPC Harghita, îl prezintă furnizorului de tehnologie asistivă şi primeşte produsul din Lista cu produse.

(D.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.