Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În anul Centenarului Marii Uniri: 97 de ani de istorie a profesiei contabile în România | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Economic » În anul Centenarului Marii Uniri: 97 de ani de istorie a profesiei contabile în România
În anul Centenarului Marii Uniri: 97 de ani de istorie a profesiei contabile în România

În anul Centenarului Marii Uniri: 97 de ani de istorie a profesiei contabile în România

În anul Centenaruli Marii Uniri, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) sărbătoresc cea de-a XIV-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român, eveniment ce are loc azi, 13 iulie – dată la care a fost semnat Decretul Regal nr.3063//1921, de înfiinţare a corpului de contabili autorizaţi şi experţi contabili în România, prin care s-a reglementat profesia contabilă în ţara noastră.

Astăzi, aşadar, membrii CECCAR Filiala Harghita şi membrii CECCAR Filiala Neamţ şi-au dat întâlnire în renumita staţiune turistică harghiteană Lacu Roşu, pentru a sărbători împreună evenimentul care susţine şi promovează profesia contabilă din România, aducând în atenţie importanţa acesteia pentru mediul economic şi societate, sub genericul: „97 de ani de istorie a profesiei contabile în România la 100 de ani de la Marea Unire”.

Acest eveniment cu tradiţie, ajuns la cea- de-a XIV-a ediţie în acest an, susţine şi promovează profesia contabilă din România, este considerat de către preşedintele Filialei CECCAR Harghita, ec. Mihály Gencsi, o sărbătoare a vieţii contabile din ţara noastră”. Se impune reţinut faptul că, începând din acest an, aniversarea specialiştilor contabili şi a performanţelor lor profesionale are loc la data de 13 iulie, ca urmare a faptului că, în urmă cu 97 de ani, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizaţi şi Experţi Contabili în România ca organism profesional independent. Prin acest demers legislativ, Decretul Regal nr.3036/1921, România s-a alăturat în acele vremuri marilor puteri economice – Regatul Unit, Italia, Germania, Statele Unite ale Americii, ţări în care profesia de expert contabil era legiferată şi unde existau societăţi de contabili oficial recunoscuţi.

„Ziua Naţională a Contabilului Român este celebrată în mod unitar, în toată ţara, sub patronajul filialelor CECCAR, pentru recunoaşterea oficială a rolului important pe care profesia contabilă şi practicanţii acesteia îl au în economie şi societate – după cum se precizează într-un comunicat de presă. Membrii Filialei CECCAR Harghita şi Neamţ, vor marca împreună evenimentul printr-o reuniune festivă, sub genericul: 97 de ani de istorie a profesiei contabile în România la 100 de ani de la Marea Unire, manifestare care aduce în atenţie dubla însemnătate istorică sub auspiciile căreia are loc momentul festiv. Având la bază moştenirea predecesorilor, CECCAR, unicul organism profesional care gestionează profesia contabilă în România, acordă prin intermediul acestei sărbători o importantă atenţie prezentului şi, mai ales, viitorului economiei şi societăţii româneşti. La ceas aniversar, CECCAR urmăreşte dezvoltarea profesională a membrilor săi, astfel încât aceştia să servească interesul public şi să pună bazele unei economii solide, orientate spre progres” – se precizează în acelaşi comunicat de presă…

Ziua Naţională a Contabilului Român reprezintă, totodată, un prilej de a evidenţia în mod public activitatea depusă de membrii organismului profesional în anul anterior, prin organizarea, de către filiala Corpului, a Top-ului local al membrilor CECCAR din judeţul Harghita, fiind recunoascute, astfel, performanţele societăţilor de expertiză contabilă şi de contabilitate, precum şi rezultatele experţilor contabili şi contabililor autorizaţi la nivel individual, în semn de apreciere a aportului profesioniştilor contabili la bunăstarea economică naţională şi în susţinerea interesului public.

(Top-ul local al membrilor CECCAR din judeţul Harghita va fi publicat în următoarea ediție a ziarului nostru).

Alături de membrii Filialei CECAR Harghita, la reuniunea festivă de la Lacu Roşu vor participa beneficiarii servicilor profesioniştilor contabili, invitaţi de seamă din instituţiile publice locale şi reprezentanţi ai mediului de business.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.