Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Anul Centenar, un nou lăcaş de cult se ridică în incinta Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Religie » În Anul Centenar, un nou lăcaş de cult se ridică în incinta Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei
În Anul Centenar, un nou lăcaş de cult se ridică în incinta Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei

În Anul Centenar, un nou lăcaş de cult se ridică în incinta Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei

Noul paraclis este zidit în formă de cruce greacă înscrisă, după modelul arhitectural al Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş, ridicată la începutul secolului al XIV-lea, în vremea domnitorului Ţării Româneşti Basarab I. Lăcaşul de cult este închinat Soborului Sfinţilor Apostoli, marcat în calendarul ortodox a doua zi după sărbătoarea Apostolilor Petru şi Pavel şi va fi sfinţită în 30 iunie 2019, de hram

Noua capelă, ale cărei lucrări de construire avansează vizibil, de la o zi la alta, a atras atenţia multor trecători. Va fi una specială din mai multe puncte de vedere, întâi de toate, pentru că este prima biserică ce va înnobila sediul Centrului Eparhial de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei. Apoi, pentru că reprezintă un monument arhitectural şi de artă religioasă care are contingenţă directă cu Anul Centenarului Marii Uniri, cu aspiraţiile naţionale. Nu în ultimul rând, fiindcă reproduce un monument unic în istoria civilizaţiei românilor, prin măreţia şi perfecţiunea proporţiilor.

„Episcopia a primit înalta binecuvântare din partea lui Dumnezeu, de a zidi casă Tatălui, pe care Fiul a înnoit-o şi Duhul Sfânt a sfinţit-o, biserica din incinta Episcopiei noastre de la Centrul Eparhial. De când a luat Dumnezeu mistria în mână şi a zidit aceste meleaguri, Episcopia noastră nu a avut o biserică în incinta ei. Ea a fost înfiinţată în 1994, în data de 25 septembrie, când a fost întronizat primul episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan, actualmente Mitropolitul Banatului, care vreme de 20 de ani a păstorit această comunitate euharistică a credincioşilor din Munţii Harghitei”, a relatat Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

Biserica aflată în construcţie are hramul Soborul Sfinţilor Apostoli, înscris în calendarul bisericesc a doua zi după sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

„Am dat acest hram bisericii, consultându-mă cu Permanenţa Consiliului Parohial, cu Permanenţa Consiliului Eparhial şi, în acelaşi timp, cu membrii Adunării Eparhiale, pentru că am dorit să fie biserica de suflet a tuturor românilor din această parte de ţară, a Episcopiei Covasnei şi Harghitei. Toţi preoţii din Episcopia noastră vor lua parte la sfinţirea ei, vor coliturghisi împreună cu ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi alţi ierarhi ai Bisericii noastre, care vor fi invitaţi la sfinţirea lucrărilor. Nădăjduim, dacă lucrurile merg bine, aşa cum am început – pentru că, vedeţi, în urmă cu şase luni ne-am apucat de lucrări şi, cu ajutorul Tatălui Ceresc, până la venirea iernii nădăjduim să fie la acoperiş – să o sfinţim la anul, de hram, pe 30 iunie, când prăznuim Soborul Sfinţilor Apostoli. Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze cu har şi cu belşug duhovnicesc”, a arătat PS Andrei.

Potrivit înaltului ierarh, biserica este ridicată în cea mai mare parte din donaţiile credincioşilor şi credincioaselor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, din donaţiile românilor plecaţi în străinătate, precum şi a „colegilor pe care i-am avut în Grecia, care m-au susţinut moral şi în acelaşi timp financiar, să avem şi noi o biserică în incinta Centrului Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei”.

Episcopul Covasnei şi Harghitei a precizat că piatra de temelie a bisericii închinată Soborului Sfinţilor Apostoli a fost pusă în anul Centenarului Marii Uniri, pentru a lega acest sfânt lăcaş de sărbătoarea naţională „a românilor noştri dragi” şi este „o lucrare de suflet”, având în vedere că Patriarhul Miron Cristea, „românul nostru drag din Topliţa Română”, ajuns pe cel mai înalt tron al Bisericii Ortodoxe Române, „a dorit ca această parte de ţară – locurile natale ale Preafericirii Sale – să aibă şi o biserică închinată Sfinţilor Apostoli, pentru că fiecare român de pe aceste meleaguri este un apostol al neamului nostru românesc”.

Preasfinţitul Părinte Andrei a adus mulţumiri reprezentanţilor Ministerului Culturii în zonă, comisiilor prin care a trecut dosarul de aprobare a ridicării bisericii, precum şi primăriei municipalităţii, care „au răspuns prezent la această lucrare sfântă şi sfinţitoare”.

Episcopul Covasnei şi Harghitei a vorbit şi despre alte „împliniri naţionale” ale Episcopiei, între acestea reamenajarea iconostasului şi împrejmuirea Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc. Arhiereul locului a precizat că se impunea reconstruirea gardului împrejmuitor al Catedralei Episcopale, „demontat” în urmă cu peste şapte decenii, „în perioada horthystă, între anii 1940-1944”. În ceea ce priveşte catapeteasma din interiorul catedralei, aceasta a fost refăcută din lemn de stejar, poleit cu foiţă de aur şi împodobită cu icoane pictate de maici, în Atelierul de Pictură al Mănăstirii de la Izvoru Mureşului.

„Este o lucrare binecuvântată de către doi mitropoliţi – Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza şi Mitropolitul Irineu al Olteniei – când Episcopia noastră a primit şi hramul Acoperământul Maicii Domnului, binecuvântat de Preafericitul Părinte Patriarh al Bisericii noastre strămoşeşti. În această lucrare sfinţitoare au coliturghisit ÎPS Varsanufie al Râmnicului, PS Nicodim al Severinului şi Strehaiei, PS Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei şi PS Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în acest an al Centenarului, Episcopia noastră a Covasnei şi Harghitei are mai multe împliniri naţionale”, a conchis episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.