În 2018, Casa Judeţeană de Pensii a efectuat plata pensiilor pentru peste 86.000 de beneficiari | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 26 septembrie 2023
Home » Societate » În 2018, Casa Judeţeană de Pensii a efectuat plata pensiilor pentru peste 86.000 de beneficiari
În 2018, Casa Judeţeană de Pensii a efectuat plata pensiilor pentru peste 86.000 de beneficiari

În 2018, Casa Judeţeană de Pensii a efectuat plata pensiilor pentru peste 86.000 de beneficiari

Dacă e sfârşit de lună, atunci e şedinţă de Colegiu Prefectural, ocazie cu care şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ se întâlnesc şi îşi fac cunoscute principalele probleme cu care se confruntă sau, de cele mai multe ori, prezintă rapoartele de activitate.

În cadrul şedinţei din această lună, pe ordinea de zi au fost patru puncte: câte o informare privind activitatea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Harghita în domeniul acordării prestaţiilor de asigurări sociale, respectiv a Casei de Asigurări de Sănătate referitoare la activitatea structurii de control; un raport de activitate al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita şi situaţia studiilor pedologice necesare întocmirii amenajamentelor pastorale.

Pentru acest număr ne vom opri asupra activităţii Casei Judeţene de Pensii Harghita.

Ban Katalin, directorul executiv al CJP Harghita, spunea în cadrul şedinţei că în cursul anului trecut, la Compartimentul stabiliri prestaţii au fost înregistrate 8.400 de cereri prin care au fost solicitate diverse categorii de pensii, recalculări sau alte modificări, dintre care au fost soluţionate peste 7.800.

De asemenea, în 2018 s-au modificat, din oficiu, peste o mie de pensii din diferite categorii şi s-au formulat răspunsuri la peste 230 de scrisori.

În ceea ce priveşte Compartimentul de plăţi, spunea Ban Katalin, anul trecut a efectuat aproape 24.000 de tranzacţii, care includ drepturi noi, modificări de pensii şi indemnizaţii, recalculări, modificări de adrese sau nume, schimbare modalitate de plată etc.

În total, prin intermediul CJP Harghita, la finalul anului trecut s-a asigurat plata pensiei pentru peste 86.000 de persoane. Dintre acestea, 74.500 au fost persoane din sistemul public; 3.081 pentru pensionari din fostul sistem de asigurări sociale al agricultorilor; 2.868 pentru persoane persecutate din motive etnice sau politice; 1.035 pentru veterani de război; 2.464 pentru beneficiari ai ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor etc.

În acelaşi timp, acest compartiment a asigurat şi plata pensiilor către beneficiarii care şi-au stabilit domiciliul în altă ţară. Este vorba de 1.600 de astfel de drepturi achitate în străinătate.

„O altă prestaţie a sistemului public de pensii – spunea directoarea CJP Harghita – este acordarea ajutorului de deces. În cazul în care un asigurat sau un pensionar decedează, cel care a suportat cheltuielile de înmormântare poate solicita acest ajutor de deces”. Iar în cursul anului 2018 au fost acordate peste 3.500 de astfel de ajutoare.

Tot de la Casa de Pensii persoanele vârstnice primesc şi biletele de tratament, care le asigură reduceri semnificative sau gratuitate în centre balneoclimaterice din ţară. În 2018, CJP Harghita a primit puţin peste 2.500 de bilete de tratamente şi a valorificat aproape 2.400, din care 400 au fost acordate gratuit beneficiarilor de legi speciale, pensionarilor de invaliditate şi altor categorii prevăzute de lege care pot beneficia de gratuitate. Cele mai multe au fost pentru Tuşnad, Covasna, Sovata, Felix şi 1 Mai.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.