Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ieri, la Topliţa: Dialog intens al primarilor şi antreprenorilor din zona de nord cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Economic » Ieri, la Topliţa: Dialog intens al primarilor şi antreprenorilor din zona de nord cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
Ieri, la Topliţa: Dialog intens al primarilor şi antreprenorilor din zona de nord cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Ieri, la Topliţa: Dialog intens al primarilor şi antreprenorilor din zona de nord cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Ştefan-Radu Oprea: În atenţie este recâştigarea pieţelor tradiţionale, unde produsele româneşti sunt încă cunoscute şi unde există mari oportunităţi

Ieri, în sala de consiliu a Primăriei Topliţa a avut loc o întâlnire a dlui Ştefan-Radu Oprea, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, cu primari şi oameni de afaceri din zonă, cu reprezentanţi ai Prefecturii – întâlnire organizată de şi la iniţiativa lui Romeo Ţepeş-Focşa, preşedintele Organizaţiei Harghita a PSD şi primarul localităţii Corbu.

Cum întâlnirea a survenit la puţin timp după încheierea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, ministrul Mediului de Afaceri a reiterat pe scurt succesele în domeniu obţinute de ţara noastră concomitent cu închiderea celor 90 de dosare în numai câteva luni, fapt care „a repoziţionat România la Bruxelles, aşa cum trebuia şi merita de la început”.

În acest context, la întâlnire s-a pus şi problema „cum valorificăm creşterea economică a României, cea mai mare din Uniunea Europeană după Malta” (ultima având însă o economie nesemnificativă la nivel european), ministrul Radu Oprea arătând că misiunile economice externe ale României sunt actualmente axate pe interesele mediului de afaceri din ţară, chiar în sens ofensiv, lucru care n-a fost înţeles întotdeauna la reala sa importanţă şi dimensiune. Astfel, „recâştigarea pieţelor tradiţionale, unde produsele româneşti sunt încă cunoscute, precum şi deschiderea unora noi sunt obiectivele actuale ale acestor misiuni, pentru că există oportunităţi”, a afirmat ministrul, amintind în context semnarea Acordurilor de liber schimb şi investiţii Uniunea Europeană – Vietnam în timpul preşedinţiei României, „Vietnamul fiind o piaţă dinamică, în dezvoltare, cu o sută de milioane de consumatori, unde produsul românesc era cunoscut şi apreciat, unde vorbitorii nenativi de limbă română sunt încă numeroşi şi unde poţi conversa româneşte cu al cincilea om din stat”. „Aceste oportunităţi trebuie exploatate”, a întărit dl Ştefan-Radu Oprea, amintind şi acordul cu MERCOSUR, cel mai important bloc comercial al Americii Latine, dosar încheiat tot în timpul preşedinţiei României la UE.

Programul guvernamental de succes Start-Up Nation a constituit o altă temă de discuţie, Harghita având 60 de proiecte depuse, dintre care 36 cu contract deja semnat. În legătură cu acest program, dl ministru a amintit de excelentul demaraj al Incubatorului de Afaceri din Odorhei, precum şi faptul că incubatorul similar din Sf. Gheorghe a ajuns să fie principalul contribuabil la bugetul municipiului.

Printre obstacolele care stau actualmente în faţa investitorilor şi antreprenorilor s-au amintit forţa de muncă, birocraţia şi finanţarea, ministrul prezent la Topliţa accentuând că mărirea salariului minim tocmai asta urmărea, stabilizarea forţei de muncă. „Dar pentru ca profesioniştii care au părăsit România să se întoarcă nu este suficientă o retribuţie echivalentă cu cea din vest, ci şi existenţa unui sistem sanitar, de educaţie şi învăţământ cât de cât comparabile”, a completat vorbitorul.

Cum întâlnirea de la Topliţa a fost una de maximă deschidere, participaţii au avut un dialog intens cu ministrul Mediului de Afaceri, majoritatea invocând nerespectarea Legii prevenţiei de către organismele de control şi refuzul acestora de a acorda consultanţă, interpretarea diferită a legii de către instanţe, căile şi legăturile rutiere necorespunzătoare, instabilitatea legislativă, politica fiscală imprevizibilă etc.

Unul din aceştia a arătat că iminenta taxă pe zahăr va afecta direct judeţele Harghita, Covasna şi Mureş; că o mare parte dintre cei care controlează sunt rigizi şi nu descifrează spiritul legii, iar atâta vreme cât criteriile de evaluare a acestora sunt cantitative şi se bazează pe amenzi şi procese-verbale încheiate, nu se va schimba nimic în această zonă, iar numărul organelor de control ale statului este atât de mare şi controalele atât de dese încât trebuie să ai oameni angajaţi special pentru asta; la observaţia dlui Oprea că sportul naţional al românilor sunt contestaţiile la licitaţii, s-a emis opinia că dreptul firmelor care nu participă la licitaţii – şi ca atare n-au plătit taxa de rigoare– să înainteze contestaţii este aberant.

Unii vorbitori au arătat că birocraţia este atât de stufoasă că uneori îţi este imposibil să afli ce fel de acte, câte aprobări şi de la cine îţi trebuie pentru a deschide o afacere mai sensibilă, cum ar fi de pildă producţia de cosmetice. Problema deja „clasică” a schimbării devizelor după mărirea salariului minim în construcţii a fost şi ea abordată, inclusiv cu partea ei benefică – acea a menţinerii în ţară a unei părţi din forţa de muncă. Ca potenţial, România este cât Cehia, Ungaria şi Slovacia, a spus un antreprenor, dar lucrurile care nu ne lasă să ajungem acolo trebuie eliminate, ele sunt foarte multe şi aparent departe de ceea ce înţelegem strict prin mediul de afaceri – aşa cum este de pildă totala lipsă de legătură a învăţământului local cu specificul economic zonal.

În final, ministrul Ştefan-Radu Oprea a reţinut, pentru implementare, propunerea creării unui website interactiv prin care investitorii şi antreprenorii să poată adresa întrebări referitoare la actele, demersurile şi aprobările necesare pentru deschiderea tuturor genurilor de afaceri şi pe aceea a organizării unor instruiri a organelor de control referitoare la prevederile Legii prevenţiei.

Tot ieri, după întâlnire, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a vizitat firma Strindberg din Topliţa, care produce echipament sportiv profesional de iarnă şi exportă în ţări pretenţioase din Uniunea Europeană, precum şi sediul cunoscutei fabrici Romaqua de la Borsec.

M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.