Idei de evadare în natură: Pietrele Roşii, Tulgheş | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Timp Liber » Idei de evadare în natură: Pietrele Roşii, Tulgheş
Idei de evadare în natură: Pietrele Roşii, Tulgheş

Idei de evadare în natură: Pietrele Roşii, Tulgheş

Pentru acest sfârşit de săptămână propunem o destinaţie din Tulgheş, un masiv de calcar cu o altitudine de 1.215 metri.

Vedere de pe Pietrele Roşii

Rezervaţia Naturală Pietrele Roşii se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare de pe teritoriul administrativ al comunei Tulgheş. Custodele rezervaţiei este Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA – Direcţia Silvică Miercurea-Ciuc, întreaga zonă protejată aflându-se în fond forestier de stat.

Accesul la Pietrele Roşii este asigurat de un drum forestier (drumul Prisecani care se intersectează cu DN 15 la km 223+400). Acest drum poate fi parcurs fie pe jos, pe traseul marcat, fie cu maşini destinate off-road, traseul trecând şi pe lângă un izvor de apă minerală feruginoasă, carbogazoasă.

Înainte de vă planifica excursia trebuie să luaţi în considerare şi faptul că în zonă camparea este interzisă.

Masivul Pietrele Roşii se ridică deasupra comunei Tulgheş, fiind o stâncă de calcar bine individualizată, cu altitudinea maximă de 1.215 metri, oferind o privelişte minunată a împrejurimilor. Rezervaţia are o orientare sudică şi se caracterizează prin văi scurte, înguste şi adânce, acoperite cu păduri şi poieni. Condiţiile de teren au permis dezvoltarea unei vegetaţii specifice, prin speciile de plante rare, endemice, rezervaţia având importanţă fitogeografică: aici se pot găsi Astragalus romeri, al cărei areal este foarte restrâns în ţara noastră, Delphinium simonkaianum, Hieracium pojoritense, Silene zawadskii sau Cerastium transilvanicum.

O altă caracteristică a rezervaţiei este prezenţa a 3 etaje fitoclimatice: cel montan de molid, etajul montan de amestecuri şi cel deluros de cvercete şi şleauri de deal.

LIVIU CÂMPEAN

(Rubrică realizată cu sprijinul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.