Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ialoveni: Instituţia cu 85.000 de resurse informaţionale şi cu profesionişti desăvârşiţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Ialoveni: Instituţia cu 85.000 de resurse informaţionale şi cu profesionişti desăvârşiţi
Ialoveni: Instituţia cu 85.000 de resurse informaţionale şi cu profesionişti desăvârşiţi

Ialoveni: Instituţia cu 85.000 de resurse informaţionale şi cu profesionişti desăvârşiţi

De marele folclorist, etnograf, dialectolog, publicist, pedagog şi sociolog român basarabean, director al Institutului Social Român din Basarabia, Petre Ştefănucă, patriotul acuzat de „românofilie”, „fascism” şi „antisovietism” în anii 1940 şi 1942, după ocuparea Basarabiei de către trupele sovietice, pentru poziţia sa categorică împotriva teoriei moldoveniste şi a introducerii alfabetului rus în Basarabia, am auzit, dar niciodată nu m-am gândit că o să ajung pe meleagurile sale natale, în Ialoveni.

Aducându-i-se fel de fel de acuzaţii de denigrare a URSS-ului, printr-o sentinţă din 13 aprilie 1941, Petre Ştefănucă a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, prin împuşcare, dar, la solicitarea sa, printr-o hotărâre a Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti, din 29 aprilie 1941, lui Petre Ştefănucă i-a fost înlocuită pedeapsa cu moartea cu zece ani de gulag. Fiind internat într-un lagăr din RASS Tătară, Petre Ştefănucă a decedat la 12 iulie 1942.

În memoria lui Petre Ştefănucă, un liceu, o stradă şi biblioteca publică orăşenească din oraşul Ialoveni îi poartă numele, iar în faţa liceului a fost instalat bustul său. În anul 2006, Poşta Moldovei a pus în circuit un timbru poştal cu chipul lui Petre Ştefănucă.

Nu puteam să scriu câteva rânduri despre Biblioteca Publică Orăşenească „Petre Ştefănucă” din Ialoveni, căreia i-am trecut pragul, fără să amintesc câteva date despre patronul spiritual al acestei importante instituţii de cultură, despre a cărui viaţă şi activitate, pusă în slujba românilor basarabeni, mi-a vorbit cu atâta patos şi recunoştinţă doamna Valentina Plămădeală, directoarea bibliotecii.

Cea mai mare bibliotecă din raionul Ialoveni, fondată în 1948, a avut un parcurs ascendent, plecând de la statutul de bibliotecă sătească, raională, ajungând la ceea ce este astăzi, un adevărat centru comunitar de servicii specializate de referinţă şi informaţionale moderne, un centru cultural şi de socializare, adăpostind, gestionând şi punând la dispoziţia celor interesaţi aproape 85.000 de exemplare de resurse informaţionale.

Biblioteca Publică Orăşenească „Petre Ştefănucă” din Ialoveni are în structură două filiale: Filiala pentru copii „Spiridon Vangheli” şi Filiala „Nicolae Titulescu”, servicii: relaţii cu publicul, informativ-bibliografic, achiziţii şi prelucrare şi Centru de Formare şi Acces la Internet.

Filiala „Nicolae Titulescu” a fost deschisă în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina, judeţul Olt, la 30 august 1995. Colecţia bibliotecii constituie circa 27.000 de publicaţii din cele mai diverse domenii. Servicii: 2 oficii – împrumut şi engleză şi pinacotecă.

Filiala pentru Copii „Spiridon Vangheli” (considerat, printre altele, scriitorul copiilor) este un centru informaţional educativ şi cultural înfiinţată la 4 ianuarie 1972. Principalii beneficiari ai bibliotecii sunt copiii de la vârsta preşcolară până la vârsta de 16 ani. Oficiile pentru împrumut la domiciliu sunt pentru clasele I-IV şi separat pentru clasele V-IX. La fel sunt separate şi cele două săli de lectură. La această filială pentru copii există şi o sală-muzeu „Spiridon Vangheli”.

Biblioteca Publică Orăşenească „Petre Ştefănucă” din Ialoveni are numeroase activităţi devenite tradiţionale: zilele bibliotecii, zilele crengiene, concursuri ale declamatorilor, de desene, zile şi ore de informaţie, expoziţii, prezentări şi lansări de carte, ore muzicale, audieri, ore ecologice şi de studiu, mese rotunde, medalioane aniversare etc.

La Biblioteca Publică Orăşenească „Petre Ştefănucă” din Ialoveni am cunoscut nişte oameni deosebiţi, bibliotecarii. Aceştia iubesc cartea, sunt oameni de carte, iubesc autorii şi în mod special iubesc cititorii şi pun multă pasiune în tot ceea ce fac.

Au consemnat: Ilie ŞANDRU şi Vasile GOTEA

Foto: Doru Decebal FELDIOREAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.