Harghita găzduiește etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru minorităţi şi diaspora | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Învățământ » Harghita găzduiește etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru minorităţi şi diaspora
Harghita găzduiește etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru minorităţi şi diaspora

Harghita găzduiește etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru minorităţi şi diaspora

157 de elevi din învățământul gimnazial de la şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale din 18 județe ale țării, din București și din Republica Moldova participă la competiţia naţională de excelenţă, care se desfășoară, începând de astăzi și până în 25 aprilie, în municipiul Odorheiu Secuiesc.

Participanții la etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru minorităţi şi diaspora din județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Caraș Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, din Capitală și din Republica Moldova, împreună cu cei 23 de profesori însoțitori vor ajunge astăzi în municipiul de pe Târnava Mare, festivitatea de deschidere urmând să aibă loc de la ora 18:00.

„Olimpiada se adresează elevilor care studiază în şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale, fiind o competiţie naţională de excelenţă, cu deschidere internaţională. Vor participa elevi din toate judeţele ţării unde există şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale, din învăţământul de stat, particular şi confesional, precum şi elevi din Republica Moldova”, a precizat inspectoarea de specialitate Manuela Nicoleta Stîngă.

Mâine, 23 aprilie, începând de la ora 9:00, timp de trei ore, se va desfășura proba scrisă a etapei naţionale a Olimpiadei, la Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din Odorheiu Secuiesc.

„Subiectele la proba scrisă evaluează nivelul competențelor de comunicare și al competențelor culturale, valorificând, în același timp, creativitatea și originalitatea elevilor. La proba scrisă, subiectele sunt structurate pe elemente de constructie a comunicării, lectură și redactare, elemente de interculturalitate.”, a detaliat Manuela Nicoleta Stîngă.

Proba orală va începe de la ora 14:00, fiecărui elev fiindu-i alocate câte 15 minute pentru răspunsuri, și se va încheia la ora 19:30.

Inspectoarea de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Harghita a arătat că la proba orală se vor lua în considerare „cultivarea unei atitudini pozitive față de comunicare și dezvoltarea interesului față de comunicarea interculturală”. Concurenților li se va solicita să își exprime opiniile personale și să le argumenteze în funcție de contextul de comunicare și să susțină dialoguri pe diverse teme de interes, în consens cu vârsta lor.

Rezultatele la proba scrisă a competiției vor fi afișate în cursul serii, între orele 20 și 20.30 la avizierul Colegiului Reformat din municipiu.

„Este un eveniment major în ceea ce privește comunicarea în limba română și disciplina Limba și literatura română, dar și pentru comunitatea din Odorheiu Secuiesc, unde, conform ultimului recensământ, populația maghiară este de aproximativ 99%. Este motivul pentru care considerăm că orașul-gazdă este reprezentativ pentru esența acestei competiții școlare. Ne dorim valorizarea elevilor aparținând minorităților naționale care sunt pasionați de limba română și, nu numai atât, reușesc să facă și performanță (au câștigat locul I la competiția desfășurată în județul de proveniență), să promovăm imaginea județului Harghita și a municipiului Odorheiu Secuiesc, precum și valorile interculturale. De asemenea, țelul nostru este conștientizarea impactului pe care stăpânirea limbii române îl are în viața celor cu o altă limbă maternă”, a explicat Manuela Nicoleta Stângă.

Festivitatea de premiere va avea loc miercuri, 24 aprilie, între orele 14.00 și 16.00.

Organizatorii evenimentului au pregătit și un program special destinat participanților, care cuprinde vizitarea orașului și a unor obiective culturale.

Organizarea olimpiadei a mobilizat persoane și instituții de la nivel local, județean, național și din afara granițelor țării. Secretariatul General al Guvernului va oferi celor 157 de elevi participanți la etapa națională a Olimpiadei de Limba și literatura română, precum  și elevilor voluntari de la Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” și Liceul „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc câte un pachet care va cuprinde cărți valoroase, precum „Dicționarul Explicativ al Limbii Române”, mai cunoscut sub abrevierea DEX, cel mai cuprinzător dicționar de uz general al limbii române, „Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române” și „Gramatica de Bază a Limbii Române”.

La rândul lor, profesorii însoțitori, organizatorii și membrii Comisiei Centrale vor primi câte un exemplar din volumul „Eroi și zei ai Antichității”, din seria Dicționare de artă, semnat de Lucia Impelluso.

„Vor fi numeroase alte premii (mai ales cărți și diplome), precum și surprize oferite tuturor participanților, inclusiv o tombolă în cadrul căreia se pot câștiga vouchere de vacanță/călătorie. Ne dorim ca toți participanții, indiferent de vârstă, să se simtă, pentru 4 zile, acasă”, a conchis Manuela Nicoleta Stîngă.

Etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru minorităţi şi diaspora găzduită de municipiul Odorheiu Secuiesc este organizată de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din localitate, în parteneriat cu autorități centrale, județene și locale, instituții de învățământ superior din țară și din străinătate, precum și mai multe societăți, care contribuie la buna desfășurare a evenimentului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Un site despre Olimpiada nationala pt minoritati nu aveti??? Unde vedem subiectele si rezultatele???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.