Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Gripa face o nouă victimă în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Sănătate » Gripa face o nouă victimă în Harghita
Gripa face o nouă victimă în Harghita

Gripa face o nouă victimă în Harghita

Virusul gripal a ucis o femeie de 35 de ani şi pe pruncul ei nenăscut

Tânăra de 35 de ani, care provine dintr-o localitate de lângă Gheorgheni, era însărcinată în luna a cincea şi s-a prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc în data de 27 februarie.

„Era în stare gravă, iar de atunci starea ei de sănătate s-a agravat continuu şi clinic s-a constatat că este vorba despre o gripă. A fost internată la Terapie Intensivă, unde a şi decedat în dimineaţa zilei de 6 martie. O tragedie!”, a declarat dr. Konrád Judit, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Directorul DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a adăugat că femeia decedată se afla la a treia sarcină şi că în cazul acesteia se aşteaptă rezultatul analizelor de laborator de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, „care va confirma sau va infirma prezenţa virusului gripal” în acest caz.

Prima victimă a gripei sezoniere în Harghita a fost o femeie în vârstă de 65 de ani, din zona Ciuc, suferindă de cardiopatie ischemică.

În judeţul Harghita au fost identificate până în prezent 14 cazuri de gripă, majoritatea fiind tratate cu succes, dar conducerea DSP susţine că numărul acestora ar fi mai mare.

Numărul virozelor şi pneumoniilor în scădere

Vestea bună vine de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita. Potrivit statisticii prezentată de directorul DSP, dr. Tar Gyöngyi, numărul virozelor şi al pneumoniilor este în scădere faţă de săptămâna trecută.

Datele furnizate de DSP Harghita arată că săptămâna trecută 2.471 de persoane sufereau de viroze, faţă de 2.697 înregistrate în săptămâna 19-25 februarie, iar numărul persoanelor diagnosticate cu pneumonie a scăzut la 119, din care 25 spitalizate, faţă de 146 în săptămâna anterioară. În aceeaşi perioadă au fost diagnosticate 8 cazuri de gripă.

Vârful evoluţiei a fost atins în săptămâna a opta a anului, când numărul pacienţilor diagnosticaţi cu viroze a crescut de la 1.640 la 2.697, o creştere cu 1.057 de cazuri.

„În ce priveşte scăderea înregistrată săptămâna trecută, nu putem spune că este o tendinţă, vom vedea ce va fi şi în statisticile de săptămâna viitoare, atunci putem să spunem dacă a fost doar o întâmplare. Însă, constatăm un număr de aproximativ 2,5 ori mai mare de îmbolnăviri faţă de anul 2017, când în săptămâna a 8-a au fost doar 1.072 de cazuri, faţă de 2.697 în aceeaşi perioadă a acestui an. La gripă, evoluţia este îngrijorătoare atât pe plan naţional, cât şi pe plan judeţean, pentru că se poate muri de gripă”, a precizat dr. Tar.

Pentru protejarea pacienţilor internaţi, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc menţine măsura interzicerii vizitării pacienţilor, instituită în 26 februarie, pe fondul creşterii numărului cazurilor de viroze, pneumonii şi gripă.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.