În cadrul concursului Entente Florale Europe, Grădina Mariei, un proiect al Fundaţiei Sfântului Francisc şi al echipei de la Casa Sfântului Ştefan, a fost desemnată câştigătoarea unui premiu special, o recunoaştere a unicităţii şi valorii acestui spaţiu. Premiul a fost înmânat marţi.
Premiul, care poartă numele unui membru de marcă al juriului Entente Florale Europe, a fost acordat în semn de apreciere pentru eforturile depuse în crearea acestei grădini deosebite. După cum a subliniat primarul municipiului, Korodi Attila, Grădina Mariei este un loc aparte, care invită la reflecţie, la reconectarea cu natura şi la găsirea unei linişti interioare atât de necesare în viaţa de zi cu zi.
„Acest premiu special am dorit să-l aducem şi să-l prezentăm chiar în incinta grădinii, pentru a sublinia că este un loc special, aici în Şumuleu, unde merită să intrăm, merită să vizităm, să ne reculegem şi să ne reîncărcăm cu energiile de care avem nevoie în viaţa de zi cu zi. Aşa că, cu felicitările noastre, am considerat că este mai potrivit să nu organizăm evenimentul în faţa primăriei, ci să venim aici, alături de Părintele franciscan”, a declarat Korodi Attila, în cadrul unei conferinţe de presă. El a precizat că premiul nu este doar o recunoaştere oficială, ci şi o invitaţie pentru oameni de a explora frumuseţea şi spiritualitatea acestui spaţiu.
Alături de primarul oraşului a fost prezent şi părintele franciscan Böjte Csaba, care a adus mulţumiri comunităţii şi celor care au contribuit la realizarea acestui proiect. Părintele a explicat că Grădina Mariei a fost creată ca o modalitate de a aprofunda cunoaşterea vieţii Sfintei Maria, structura grădinii fiind inspirată din diverse aspecte ale vieţii ei.
„Am făcut aceste cinci grădini pentru a o cunoaşte mai bine pe Sfânta Maria şi viaţa ei. Una dintre ele este Grădina Jocului, inspirată din faptul că Sfânta Maria s-a jucat cu Iisus Hristos. Înainte de a face minuni, Iisus a fost şi El copil. Şi noi, ca oameni, trebuie să ne păstrăm inocenţa copilăriei. De aceea, crearea acestei grădini a fost ca un joc pentru mine şi pentru echipă. Aici, mereu găsim ceva de făcut”, a spus părintele franciscan.
De asemenea, el a subliniat că Grădina Mariei este un loc deschis tuturor, fie că sunt copii care participă la activităţi de tip şcoală altfel, fie adulţi care caută linişte şi meditaţie. Grădina oferă un cadru ideal pentru reflecţie, fiind amplasată lângă mănăstire, ceea ce le permite vizitatorilor să participe la slujbe sau să ia parte la sesiuni de meditaţie şi rugăciune. Părintele a încheiat cu speranţa că acest loc va continua să inspire şi să aducă linişte sufletească tuturor celor care îi trec pragul.
Reamintim că municipiul Miercurea-Ciuc a obţinut o medalie de argint şi două menţiuni speciale la competiţia internaţională Entente Florale Europe.
Entente Florale Europe este o competiţie de prestigiu ce susţine sustenabilitatea urbană şi gestionarea eficientă a spaţiilor publice. Juriul a evaluat o serie de factori importanţi, inclusiv strategiile administraţiei locale, planurile de urbanism şi iniţiativele pentru dezvoltarea spaţiilor verzi şi protejarea mediului. De asemenea, s-au analizat eforturile pentru o dezvoltare durabilă, gestionarea modernă a deşeurilor şi măsurile luate pentru conservarea şi îmbunătăţirea patrimoniului construit şi natural al oraşului. Un aspect central a fost crearea unui mediu curat şi îngrijit, înfrumuseţat cu flori şi vegetaţie, care nu doar îmbunătăţeşte aspectul oraşului, ci îl face mai plăcut şi mai locuibil pentru generaţiile viitoare.
EMILIA ŞERDEAN