Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Gest de solidaritate faţă de românii din Harghita şi Covasna | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Gest de solidaritate faţă de românii din Harghita şi Covasna
Gest de solidaritate faţă de românii din Harghita şi Covasna

Gest de solidaritate faţă de românii din Harghita şi Covasna

Familiile de români din satul Doboi, aflaţi în minoritate, au primit, în ziua de Florii, pachete cu alimente, copiilor le-au fost dăruite cărţi şi manuale, iar şcoala şi paraclisul ortodox au fost dotate cu o centrală termică, într-o acţiune de solidaritate iniţiată de doi tineri din Braşov, la care s-au alăturat români din întreaga ţară şi din diaspora. Darurile, în valoare totală de peste 10.000 lei, au fost oferite după liturghia din Duminica Floriilor, care a fost oficiată în paraclisul din Doboi, după care cei prezenţi au mers în procesiune către biserica cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril şi au depus o coroană de flori la monumentul ridicat în memoria notarului din sat şi a soţiei lui, ucişi cu bestialitate în 1944, în timpul Dictatului de la Viena. Preotul din sat i-a îndemnat pe cei prezenţi, printre care s-au numărat mulţi tineri din Braşov, Cluj sau Bucureşti, să aibă grijă „de limba noastră românească şi de credinţa ortodoxă”.

Iniţiativa s-a dorit a fi o reînviere a tradiţiei din perioada interbelică, atunci când şcoli şi sate din această zonă erau adoptate de şcoli şi parohii sau asociaţii din ţară, iar sentimentul de solidaritate naţională era foarte pronunţat.

„În primul rând este un gest de solidaritate faţă de românii din Harghita şi Covasna, faţă de cele două sate pe care noi le-am adoptat: Doboi din judeţul Harghita şi Dobolii de Jos din judeţul Covasna. Este un semn de a fi alături faţă de fraţii noştri de aici, români, suplinind o lipsă a unei atenţii pe care noi considerăm că statul român ar trebui să o acorde cu preponderenţă acestor români. Am zis să fim alături de ei, să sprijinim şcoala românească şi biserica de aici şi în acest sens am mobilizat prietenii noştri, biserici, preoţi, care ne-au ajutat pentru a cumpăra o centrală termică, cu toate cele aferente, manuale pentru copii, cărţi de poveşti, iar copiii din Ţara Făgăraşului au pictat icoane pe care le vor dărui acestor copii, într-un gest de împlinire a unei Românii de altă dată”, a declarat pentru Agerpres Florin Palas, unul dintre iniţiatorii acţiunii.

În satul harghitean Doboi, cei mai mulţi dintre românii ortodocşi vorbesc acasă în limba maghiară, iar limba română se foloseşte doar la biserică. De altfel, cei mai mulţi dintre localnicii prezenţi, majoritatea persoane în vârstă, vorbeau între ei în limba maghiară, dar atunci când erau întrebaţi ce sunt, răspundeau că sunt români, ortodocşi. Ei motivau faptul că nu vorbesc între ei în limba română, întrucât au făcut şcoala în limba maghiară şi aşa se obişnuieşte în sat, să se vorbească în limba maghiară. „Eu sunt româncă şi ortodoxă. Aici aşa am învăţat, la biserică cântăm, dar nu putem să vorbim româneşte că nu am avut unde să învăţăm, am făcut şcoala maghiară. Vorbim ungureşte, dar suntem români şi ortodocşi”, a spus o bătrână venită la slujba de Florii.

Despre acest fenomen unic la nivel naţional, Florin Palas a spus că este unul straniu, dar a ţinut să accentueze faptul că „românii de aici şi-au păstrat cu tărie naţionalitatea, religia, dar din păcate evenimentele petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au dus la un proces cumplit de pierdere a limbii româneşti”.

La rândul său, cel de-al doilea tânăr care a iniţiat acţiunea caritabilă, Mihai Sorin Târnoveanu, a spus că prin această acţiune se transmite şi un mesaj în zona Harghita şi Covasna, şi anume că acei oameni „nu sunt singuri, nu sunt abandonaţi şi că noi, românii de pe tot cuprinsul ţării şi din diaspora, ne gândim la ei şi suntem cu sufletul şi nu numai aproape de ei”. Prezent la eveniment, directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, profesorul universitar Radu Baltasiu, a spus că satul Doboi este un laborator transparent care arată cum cineva îşi poate pierde limba.

„Faptul că avem aici o comunitate care se roagă în limba română spunând Tatăl Nostru, Tatăl Nostru fiind peste 85 la sută în limba latină şi stând la baza limbii protoromâne, arată vechimea imemorială a acestei comunităţi şi lămureşte orice altă discuţie privind cine, când a venit aici. Totodată, Doboi reprezintă un laborator foarte transparent de aculturaţie modernă, care arată cum îşi poate pierde limba cineva şi în ce condiţii. Deci, cine vrea să afle ce comunitate a avut de suferit, ce comunitate s-a transformat, poate să vină aici, la Doboi, duminica, la biserică”, a spus profesorul universitar Radu Baltasiu, care a efectuat şi o cercetare sociologică despre acest fenomen.

Gestul de solidaritate a fost apreciat de liderii românilor din cele două judeţe, care consideră că ar trebui să se multiplice şi să fie însoţit de o strategie a Guvernului pentru această zonă. „Am vrea ca acest act de solidaritate de astăzi, superb prin motivaţia generoasă, să fie multiplicat, în condiţii de actualitate şi să ajungem la cât mai multe asemenea comunităţi, acolo unde nu este prea târziu, unde comunitatea românească nu este asimilată total. Iar la aceste acte de solidaritate să intervină mult aşteptata strategie a Guvernului de păstrare a aspectului multietnic şi pluriconfesional al zonei şi nu pentru constituirea unei enclave etnice”, a spus prof. dr. Ioan Lăcătuşu, din partea Centrului European de Studii Covasna-Harghita. Acesta le-a transmis concetăţenilor romano-catolici şi reformaţi din zonă urări de bine cu ocazia Paştelui şi a ţinut să puncteze că românii de aici sunt interesaţi de convieţuire paşnică. „Noi suntem interesaţi să trăim în convieţuire paşnică, dar în acelaşi timp avem nevoie de la liderii administraţiei şi de la conducerea centrală a statului să-şi arunce privirea asupra noastră. Altfel va deveni de mare actualitate strigătul părintelui profesor Moldovan: ne va pieri neamul în această parte de ţară”, a conchis prof. dr. Ioan Lăcătuşu.

Gina ŞTEFAN

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.