Folosesc oamenii doar 10% din creier? Un profesor de la Cambridge spune purul adevăr | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » (Inter)Național » Folosesc oamenii doar 10% din creier? Un profesor de la Cambridge spune purul adevăr
Folosesc oamenii doar 10% din creier? Un profesor de la Cambridge spune purul adevăr

Folosesc oamenii doar 10% din creier? Un profesor de la Cambridge spune purul adevăr

 Un vechi concept care s-a perpetuat în întreaga lume susţine că oamenii folosesc doar 10% din creier. Acum, un profesor de la Universitatea Cambridge vine să lămurească acest concept controversat, afirmând că teoria este doar un mit şi întregul creier al omului este activ tot timpul

 

Conceptul utilizării doar a 10% din creierul uman a fost atât de des repetat încât el a intrat în conştiinţa multor oameni. Însă cercetătorii vin şi demontează acest mit.

În jurul acestei teorii eronate s-a realizat viitorul film „Lucy”, în care Scarlett Johansson joacă rolul unui personaj care „învaţă” să-şi folosească întreaga capacitate a creierului. În filmul regizat de Luc Besson, Morgan Freeman interpretează rolul unui neurolog care afirmă că „se estimează că multe fiinţe umane îşi folosesc doar 10% din capacitatea creierului. Imaginaţi-vă dacă am putea accesa 100%. Lucruri interesante încep să se întâmple”.

Dar neurologii din viaţa reală nu sunt impresionaţi de remarcile din acest film. Ideea că oamenii folosesc doar un procent mic din creierul uman „nu are nici un sens”, susţine Barbara Sahakian, profesor de neuropsihologie de la Universitatea Cambridge.

„Întregul creier este activ şi este utilizat tot timpul – neuronii, celulele nervoase implicate în gândire fac mereu câte ceva. Diferitele regiuni ale creierului sunt folosite pentru diverse funcţii ale corpului. Cum ar fi vederea, auzul, vorbirea şi controlul muşchilor. Ideea că 90% din creier este neutilizat nu stă în picioare la o analiză”, a spus profesorul Sahakian.

Şi neurologul Sam Wang, de la Universitatea Princeton din Statele Unite, confirmă afirmaţiile lui Sahakian. „Mitul a fost perpetuat de industrie. Oamenilor le place să creadă mitul folosirii a 10% din creier, astfel încât ei să poată spera la o auto-îmbunătăţire, iar conceptul de a lucra din greu pentru a-şi extinde mintea este unul atractiv pentru oameni”, a spus Wang.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.