Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Firmele au boicotat din nou licitaţia de valorificare a masei lemnoase, organizată de Direcţia Silvică | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Economic » Firmele au boicotat din nou licitaţia de valorificare a masei lemnoase, organizată de Direcţia Silvică
Firmele au boicotat din nou licitaţia de valorificare a masei lemnoase, organizată de Direcţia Silvică

Firmele au boicotat din nou licitaţia de valorificare a masei lemnoase, organizată de Direcţia Silvică

Firmele de prelucrare a lemnului din Harghita au boicotat pentru a doua lună consecutiv licitaţia de masă lemnoasă organizată de Direcţia Silvică, fiind nemulţumite atât de preţurile de pornire, despre care spun că sunt prea mari, cât şi de unele clauze din contractul de vânzare.

La licitaţia organizată de Direcţia Silvică s-au înscris 54 agenţi economici, dar doar unul singur a intrat în sală şi a cumpărat 900 de metri cubi de masă lemnoasă, din totalul de 42.000 metri cubi scoşi la vânzare.

Administratorii firmelor spun că preţurile de pornire sunt prea mari, iar din cauza unor clauze din contractul de vânzare ajung să cumpere materia lemnoasă mult mai scump decât se vinde pe piaţa din Europa, ceea ce îi va duce în pragul falimentului şi la desfiinţarea a sute de locuri de muncă.

„Noi am fost nemulţumiţi de anumite puncte din contractul de vânzare, faptul că masa lemnoasă se vinde în volum brut, ceea ce înseamnă o creştere de zece la sută. S-au modificat condiţiile de licitare, respectiv faptul că suntem nevoiţi să licităm doi paşi, ceea ce mai duce la o creştere de zece la sută, deci, per ansamblu, creşterea de preţ reală e de 20 la sută. Preţul s-a constituit, din punctul nostru de vedere greşit, după preţurile maximale de anul anterior. (…) Toate lumea ştie că suntem cu 20-30 la sută peste media din Europa. Dacă nimic nu se schimbă, pentru firma mea asta înseamnă faliment”, a afirmat unul dintre patronii firmelor de prelucrare a lemnului care a refuzat să participe la licitaţie.

Reprezentantul unei alte firme a spus că nu a luat parte la licitaţie întrucât nu îşi permite să cumpere materia lemnoasă cu un preţ atât de mare şi şi-a exprimat speranţa că preţul va scădea, în caz contrar fiind nevoit să-şi închidă firma şi să se reorienteze către alt domeniu.

Directorul Direcţiei Silvice Harghita, Cătălin Mutică, recunoaşte că Hotărârea de Guvern 924/2015, care stabileşte preţul de pornire, „are nişte imperfecţiuni în defavoarea agenţilor economici”, la care se adaugă şi faptul că cererea de lemne este mult mai mare decât oferta, caz în care mulţi agenţi economici nu reuşesc să cumpere masă lemnoasă la un preţ acceptabil. Acesta a mai spus că, din fericire, cantitatea de 42.000 de metri cubi de masă lemnoasă scoasă la licitaţie „este pe picior” şi poate fi vândută mai târziu, dar acest blocaj va afecta şi activitatea instituţiei pe care o conduce.

În luna decembrie, toate firmele înscrise au boicotat licitaţia de masă lemnoasă organizată de Direcţia Silvică Harghita.

Câteva mii de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din domeniul forestier au protestat, marţi, în Piaţa Victoriei, solicitând autorităţilor deblocarea activităţii din sectorul de profil şi rezolvarea problemelor apărute în urma licitaţiilor organizate de Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva”. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.