Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul Luminii sau (re)descoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Festivalul Luminii sau (re)descoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte
Festivalul Luminii sau (re)descoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte

Festivalul Luminii sau (re)descoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte

 

Aproximativ 3.000 de gulguţe (lampioane) au luminat, sâmbătă seara, Parcul central din municipiul Miercurea-Ciuc, în cadrul Festivalului Luminii 2014. Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului, organizat de Centrul Local „Orion” al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”, şi-a propus să-i îndemne pe locuitorii municipiului să descopere bucuria lucrurilor mărunte.

gulgute3

„Suntem atât de preocupaţi de această viaţă trepidantă, de partea materială a ei încât de multe ori uităm că bucurie îţi aduce un ceai cald, câteva clipe petrecute împreună cu prietenii, în aer liber, într-o atmosferă de apropiere şi de comunicare, pentru că ne înstrăinăm din ce în ce mai mult”, a definit bucuria lucrurilor mărunte preşedinta Centrului Local „Orion”, prof. Irina Groza.

Prezent la eveniment, subprefectul judeţului, Octavian Condrat, a apreciat atmosfera vivantă şi tinerească din Parcul Central. „În pofida întunericului, este în primul rând o seară luminoasă. În pofida întunericului, este o seară deosebit de călduroasă. Este vivantă şi absolut tinerească. Mă simt cu 20 de ani mai tânăr şi sper să vin în fiecare an, să particip la acest festival, care mi se pare absolut minunat”, a descris subprefectul atmosfera din Parc.gulgute2

Pe lângă cele 3.000 de gulguţe, în Parc au fost pregătite de organizatori diferite ateliere: de face panting sau origami. „Iar cel mai interesant ar fi confecţionarea de gulguţe proprii, pe care oamenii le vor face şi le vor putea pune oriunde în parc, punându-şi o dorinţă”, a spus un tânăr cercetaş, Bogdan Dima.

„Având în vedere că suntem cercetaşi şi trebuie să fim ecologici, veţi observa că tot ceea ce facem este cu lumânări şi nu folosim deloc electricitate. Şi motto-ul o spune: să nu mai fim atât de superficiali şi să observăm lucrurile mici din jurul nostru, pentru că asta ne fac ceea ce suntem şi ne fac viaţa mai valoroasă”, a declarat Beatrice Maria Cotfas. Iar un alt mesaj ce s-a dorit a fi transmis prin acest festival a fost ca locuitorii municipiului să iasă în parc, să se bucure de natură, să nu stea numai în faţa calculatorului, acasă.

„E un mod special de a zice că poţi să faci lucruri măreţe şi frumoase prin ceva atât de simplu, ca nişte gulguţe făcute din hârtie şi cu o lumânare. Cel mai frumos este că ne-am adunat de la cei mai mici la cei mai mari”, a spus Dumitru Aurel Ardeleanu, senior în cadrul Centrului Local „Orion”.

În centrul parcului, participanţii la Festival au putut citi mesaje precum „Fii atent la faptele tale, pentru că ele vor fi obiceiuri”, scrise în patru limbi: română, maghiară, engleză şi franceză.

Festivalul Luminii a fost iniţiat de Centrul Local din Cluj-Napoca, iar în acest an s-a desfăşurat în acelaşi timp în 20 de centre din ţară. (Şt. Pătrîntaş, foto: Liviu C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.