Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc şi Universitatea de Vară de Muzică Veche, ediţia a X-a | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Cultură » Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc şi Universitatea de Vară de Muzică Veche, ediţia a X-a
Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc şi Universitatea de Vară de Muzică Veche, ediţia a X-a

Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc şi Universitatea de Vară de Muzică Veche, ediţia a X-a

Consiliul Judeţean Harghita şi Centrul Cultural Judeţean Harghita organizează unul dintre cele mai remarcabile evenimente culturale din regiune, Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc, care a avut prima ediţie în anul 1980. Începând din anul 2008, Festivalul este membru al Reţelei Festivalurilor Europene de Muzică Veche (REMA), iar în 2015 a intrat în categoria marilor festivaluri europene; European Festival Association, organizaţie iniţiată de Uniunea Europeană, acordând onoranta etichetă „Europe for Festivals, Festivals for Europe” (EFFE), statut reînnoit şi pentru perioada 2017–2018.

Directorul artistic al festivalului este flautistul dr. IGNÁC FILIP, lector la Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania din Braşov, alături de care se vor afla colegii provenind din echipa entuziastă şi cu multă experienţă a Centrului Cultural Judeţean Harghita, precum şi un număr mare de voluntari. Aceştia au organizat luni o conferinţă de presă, ale cărei idei principale sunt sintetizate mai jos.

Ediţiile anterioare ale Festivalului au avut o durată de patru zile, însă anul acesta programul se întinde pe nouă zile. Programul Festivalului include, pe lângă numeroase concerte şi cursuri organizate sub egida Universităţii de Vară de Muzică Veche, şi o masă rotundă, mai multe prelegeri, spectacole, muzică stradală şi evenimente pentru copii. Avem invitaţi din Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Olanda, Canada, Elveţia, dar vor fi prezente şi formaţiile de muzică veche consacrate din ţară, precum şi muzicieni tineri talentaţi.

Principalele locaţii ale festivalului vor fi Cetatea Mikó şi diferite biserici din Miercurea-Ciuc, dar vor fi organizate evenimente şi în cinematograf, în pieţe publice. Vor avea loc concerte şi la Odorheiu Secuiesc, Lăzarea şi Braşov.

În acest an se marchează aniversarea celei de-a zecea ediţii a Universităţii de Vară de Muzică Veche, care s-a dovedit a fi un forum eficient pentru educaţia muzicală timpurie. În 2017 este anul aniversării a cinci secole de la Reforma protestantă, de aceea am invitat artişti care aduc programe tematice specifice acestui eveniment. Programul Festivalului reflectă şi alte două aniversări importante la nivel European, împlinirea a 450 de ani de la naşterea lui Claudio Monteverdi şi a 250 de ani de la moartea lui Georg Philipp Telemann. Totodată, comemorăm 330 de ani de la moartea lui Johannes Caioni, printr-o serie de programe organizate la Lăzarea.

Festivalul în cifre: 9 zile, 14 locaţii, artişti din 8 ţări, 14 formaţii, 5 interpreţi individuali, 22 de concerte, 1 concert de muzică stradală, 1 masă rotundă.

Universitatea de Vară de Muzică Veche în cifre: 6 zile, 12 cursuri de măiestrie +2 cursuri opţionale pentru toţi participanţii, 3 prelegeri publice, 12 profesori, 6 colaboratori, 85 participanţi înscrişi din 2 ţări (România şi Ungaria).

Pe scurt despre program: sâmbătă, 8 iulie, ceremonia de deschidere oficială va fi urmată de două concerte care aduc omagiu Reformei Protestante. Ansamblul CARMINA RENASCENTIA din Carei va interpreta cântece de origine franceză şi germană, traduse în limba maghiară de Miklós Fazakas Bogáti, Albert Szenci Molnár şi Gál Huszár.

Formaţia CODEX din Miercurea-Ciuc va prezenta psalmi Genevezi cu armonii de Claude Goudimel şi versuri de Albert Szenci Molnár. Invitata lor va fi soprana NOÉMI KISS din Ungaria, care va susţine şi un curs de canto în cadrul Universităţii de Vară de Muzică Veche.

Organistul ERICH TÜRK din Cluj-Napoca va aduce o selecţie din prelucrări pentru orgă din coralurile lutheriene nord-germane din epoca Barocă timpurie, cu o varietate de soluţii tehnice.

CONCERTO SPIRALIS este un ansamblu format din tineri muzicieni din Miercurea-Ciuc şi din Ungaria, care şi-au propus să promoveze muzica Barocă de calitate în Transilvania. Programul propus pentru festival este alcătuit din muzica lui Samuel Scheidt şi a contemporanilor săi.

Ca în fiecare an, Festivalul are şi un invitat special, la această ediţie fiind vorba de ansamblul LES MUSICIENS DE SAINT-JULIEN din Franţa. Programul lor de muzică irlandeză a fost elaborat pe baza unor texte şi culegeri originale din secolele XVIII şi XIX.

Ansamblul GRUNDMANN QUARTETT din Germania prezintă un program centrat pe muzica lui Johann Sebastian Bach, incluzând şi piese ale altor compozitori în care ecoul său muzical este relativ uşor de recunoscut.

Formaţia ENSEMBLE LES NATIONS din Italia are ca scop armonizarea sonorităţii vocii umane cu cea a instrumentelor. Cu prilejul anului Monteverdi, vor aduce un program special, alcătuit în mare parte din duetele de muzică sacră şi profană ale genialului compozitor, în care, alături de vocea soprană, cealaltă voce umană este înlocuită de cornetto (instrument din lemn utilizat în Renaştere).

ORCHESTRA BAROCĂ A FESTIVALULUI este alcătuită în fiecare an ad-hoc cu precădere din muzicienii autohtoni, de mare prestigiu profesional, care cântă la instrumente baroce sub conducerea muzicală a violonistei Ulrike Titze. Concertul orchestrei va avea loc anul acesta şi la Braşov, reprezentând astfel Festivalul. Programul lor constă în cea mai mare parte din lucrări de muzică sacră create de şase compozitori protestanţi germani din a doua jumătate a secolului XVII-lea până la finele secolului al XVIII-lea.

Ca noutate, CORUL FESTIVALULUI se pregăteşte în acest an cu un program individual, interpretând lucrări vocale polifonice protestante vest-europene de la finele secolului al XVI-lea, cu inserţiuni de cântări gregoriene. Concertul va putea fi audiat şi la Odorheiu-Secuiesc.

Pe lângă cei menţionaţi, vor fi prezente formaţii care revin an de an, cum sunt KÁJONI CONSORT, LYCEUM CONSORT din România, MUSICA HISTORICA din Ungaria. Vor mai participa ENSEMBLE CANTILENE alcătuit din artişti din Ungaria, Olanda şi Germania, precum şi interpreţi individuali, ca violonista MELINDA BÉRES, tânărul organist ÁDÁM SÁNDOR FAZAKAS şi cântăreaţa ERZSÉBET GYÖRFI.

Anul acesta, pe lângă muzică, dansul de epocă va deţine un loc important, prin prezenţa ansamblului italian LA ROSSIGNOL. Scopul lor este popularizarea muzicii vechi şi a dansurilor de epocă. Activitatea lor concertistică este deosebit de intensă, urcând pe scenă în numeroase şi diverse locuri de pe mapamond, inclusiv la Carnavalul de la Veneţia, dar şi în cadrul Jocurilor Olimpice din 2004, la Atena.

Programul Festivalului de Muzică Veche oferă, de asemenea, un forum de specialitate, o masă rotundă cu o proiecţie de film documentar, ce se leagă de tema principală a Festivalului din acest an aniversar, având titlul: Ce este, de fapt, Reforma protestantă? Fulger unic sau o revoluţie permanentă? Invitaţii vor fi: ÉVA PÉTER lector universitar (România), FERENC MAGYARY publicist, jurnalist (Ungaria), şi RUMEN ISTVÁN CSÖRSZ filolog (Ungaria). Moderatorul discuţiei va fi KÁROLY BOÉR redactor radio (România).

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.