Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul caritabil Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Festivalul caritabil Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni

Festivalul caritabil Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni

Vladimir Proca, membru al formaţiei Robin and the Backstabbers: Ştiu că ăştia o să ajungă pe mâini bune

După aproximativ un an, timp în care s-au conturat idei, au fost create planuri şi purtate discuţii, Festivalul Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni şi-a spus povestea. Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, la Cetatea Mikó din Miercurea Ciuc, asociaţii, muzicieni şi multă lume bună şi-au unit forţele, fiecare cu ce a putut, pentru a oferi un sprijin copiilor defavorizaţi.

Festivalul Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni a avut un caracter caritabil, toate formaţiile care au urcat pe scenă cântând pro bono, iar banii strânşi din vânzarea biletelor au fost donaţi la două asociaţii implicate în sprijinirea copiilor din sistemul de protecţie. Mai departe, banii vor fi folosiţi pentru sprijinirea copiilor şi tinerilor talentaţi din sistemul de protecţie a copilului din judeţ – pentru participarea la diferite cursuri, pentru organizarea de tabere, pentru achiziţionarea de echipamente sportive sau de instrumente muzicale.

Pe lângă concertele care au avut loc în cele două seri, în timpul zilei, în zona cetăţii au avut loc activităţi cultural-artistice şi meşteşugăreşti, organizate de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Vámszer Géza”. În special cei mici, dar şi părinţii lor, au fost aşteptaţi la standuri, unde au văzut cum se realizează anumite jucării din lemn, la ateliere de face painting (pictură pe faţă), să vopsească pietre, să ia parte la jocuri interactive muzicale sau la dansuri pentru copii.

Nu este prima dată când muzicieni harghiteni cântă la concerte caritabile

Sâmbătă, premergător primelor concerte, reprezentanţi ai formaţiilor invitate la festival şi organizatorii evenimentului caritabil au fost la o conferinţă de presă, în cadrul căreia au vorbit despre muzică şi despre a face gesturi frumoase.

Hompoth Arthur, component al formaţiei Tündérground, unul dintre cei mai renumiţi toboşari din Miercurea Ciuc, spunea că el încearcă să se apropie estetic de muzică. Cum? „Am o mulţime de lucruri pe care le pot utiliza în muzică pentru a sugera diferite stări de spirit pentru public. Să zicem că mă gândesc că sunt într-o pădure, dar se poate că cel care mă aude se gândeşte că acum sunt pe o plajă; e foarte bine şi aşa, pentru că am realizat ceva, am sugerat o stare de spirit”.

Iar sâmbătă seara, el a încercat să sugereze stări de spirit apropiate de natură.

Referindu-se la caracterul evenimentului, Arthur spunea că nu este prima dată când cântă într-un concert caritabil şi că de fiecare dată când a făcut-o, atât lui, cât şi membrilor formaţiei, nu le-au trebuit nimic pentru a răspunde afirmativ invitaţiilor primite pentru asemenea evenimente.

„Dacă reuşim să facem ceva frumos în curtea acestei cetăţi, cred că putem să creăm un microcosmos valoros”

Nici Robin and the Backstabbers nu a fost la prima prezenţă în cadrul unui eveniment caritabil, iar prezenţa formaţiei la Miercurea Ciuc era aşteptată mai ales că tatăl celor doi fraţi din trupă a activat mulţi ani în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

Vladimir Proca spunea că atât el, cât şi Andrei „Robin” de fiecare dată se bucură când au ocazia să cânte acasă, în Miercurea Ciuc, iar prezenţa lor la eveniment a fost mai specială din trei motive: Pentru că a fost organizat la Cetatea Mikó, unde, spunea Vladimir Proca, de foarte mult timp îşi doreau să cânte; Pentru că ştiau că banii vor ajunge pe mâini bune. „Cumva avem şi o legătură în plus cu ideea acestui concert – spunea Vladimir – pentru că şi tata a fost directorul Agenţiei pentru Protecţia Copilului şi ştiu cât timp, efort şi suflet a depus şi el în anii în care a lucrat acolo, aşa că mă bucur că putem să facem şi noi o mică contribuţie”; Apoi, pentru că s-a nimerit a fi în acelaşi sfârşit de săptămână în care au fost organizate şi alegerile, „care ar fi frumos să ne aducă împreună într-un mod mai fain pe viitor. Aşa că vreau să apreciez foarte mult şi amestecul nostru ca oameni în evenimentul acesta”.

În final, toboşarul formaţiei Robin and the Backstabbers spunea că, dacă în cele două zile vor avea natura lui Arthur, dacă vor reuşi să facă ceva frumos în curtea cetăţii, atunci „cred că putem să creăm un microcosmos valoros”.

De la voluntariatul pompieristic, la cel de pe scenă

Szerecean Tihamér (Ineffable) spunea că pentru formaţia din care face parte, prezenţa la concertul caritabil este o premieră, până acum neavând ocazia de a participa la asemenea activităţi şi remarca faptul că s-au adunat mulţi oameni care fac ceva şi pentru alţii.

Fratele acestuia, Szerecean Osszian, membru al formaţiei One More Minute, afirma că are experienţă în activitatea de voluntariat, pentru că este pompier voluntar şi crede că această meserie (cea de pompier) trebuie iubită ca muzica. Referindu-se la evenimentul care a avut loc la sfârşitul de săptămână, Osszian spunea că sunt bucuroşi pentru invitaţia primită şi pentru că le place să cânte, atunci şi ajutorul e oferit cu plăcere.

Role are o istorie de peste 30 de ani pe scena muzicii din Miercurea Ciuc, iar în aceste decenii a cântat la multe concerte caritabile. De altfel, spunea Sántha Zsuzsánna, membră a trupei Role, formaţia organizează în fiecare an, de Rusalii, un concert caritabil.

Un moment special al concertului pe care Role l-a susţinut, duminică, la Cetatea Mikó a fost acela când pe scenă au fost invitaţi să urce copii din sistemul de protecţie. Împreună au cântat 3 melodii: una aparţinea formaţiei, iar celelalte două au fost aduse de copii. „Am avut repetiţii speciale – spunea Sántha Zsuzsánna. Copiii sunt foarte inteligenţi şi suntem surprinşi, deoarece cântă atât de clar, sunt atât de pregătiţi, este o plăcere să-i ascultăm”.

∗∗∗

La conferinţa de presă dinaintea concertelor au mai fost prezente Andra Iamandi şi Bocskor Bíborka.

Elevă la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Andra Iamandi spunea că „întotdeauna am avut o sensibilitate pentru cei defavorizaţi, iar în perioada în care am făcut voluntariat, am şi cunoscut o parte din copiii la care vor ajunge aceste fonduri pentru activităţile culturale şi sportive ale lor. Chiar am fost încântată când mi s-a cerut să prezint acest concert”.

Bocskor Bíborka îşi are rădăcinile în Harghita şi chiar dacă este cântăreaţă a venit în Miercurea Ciuc doar pentru a ajuta la organizare, fără a urca pe scenă. Are o vastă experienţă în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor caritabile, într-un an fiind chiar gazda celui mai amplu program din Ungaria. Este vorba de „72 de ore fără compromis”, acţiune în cadrul căreia, timp de 72 de ore, au loc acţiuni de voluntariat în toată ţara: persoane care fac muncă în folosul comunităţii, tineri care ajută vârstnicii sau au grijă de copii.

Referindu-se la Festivalul Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni, Bocskor Bíborka spunea că de mult timp a aşteptat să poată ajuta aceşti copii din cadrul sistemului de protecţie, iar acum s-a ivit ocazia.

Pentru că o mare parte dintre biletele la concertele din cele două zile au fost vândute prin cadrul unei pagini de Internet, organizatorii încă nu ştiu ce sumă s-a reuşit să se strângă. În momentul în care se va afla acest detaliu, vom reveni cu o ştire.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.