Față în față pentru rezolvarea problemelor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 27 septembrie 2023
Home » Societate » Față în față pentru rezolvarea problemelor
Față în față pentru rezolvarea problemelor

Față în față pentru rezolvarea problemelor

S-a discutat despre aspectele cu care se confruntă orașul Bălan

 „Colaborarea stă la baza a numeroase realizări județene și este și modalitatea cea mai eficientă în obținerea de rezultate”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita cu ocazia întrevederii avute joi, 6 aprilie, cu primarul și viceprimarul orașului Bălan, Iojiban Gheorghe, respectiv Bratu Sergiu Doru și consilieri locali.

Primarul localității Bălan a prezentat dificultățile cu care se confruntă locuitorii, amintind printre altele că orașul suferă de o depopulare masivă. În scopul stopării acestui fenomen este nevoie și de reabilitarea drumului județean 125, respectiv lucrări de reabilitare a rețelei de canalizare din oraș, sprijinirea lucrărilor de renovare a unităților de învățământ.

Președintele consiliului județean a afirmat în ceea ce privește drumul județean 125, că reabilitarea acestuia este posibilă prin coordonarea lucrărilor de către consiliul județean. De asemenea, până la finele anului se dorește ca drumul județean 125A care face legătura cu zona Gheorgheni, să fie refăcut până în faza de drum macadam. Reabilitarea acestor drumuri județene, pe lângă faptul că ar contribui la asigurarea condițiilor unui trai decent, ar impulsiona și turismul local.

Cât privește sistemul de canalizare, situația este mai delicată deoarece conducerea anterioară a orașului a decis să nu se alăture proiectului care a avut în vedere realizarea acestor lucrări și care a fost finanțat din bani europeni, însă consiliul județean va încerca găsirea unei soluții în acest sens.

Ca urmare a vizitei de la Școala Generală nr. 1 din localitate, Consiliul Județean va aloca din fondul de rezervă suma necesară efectuării lucrărilor de renovare. În ceea ce privește stăpânirea mai bună a limbii române de către copiii de etnie maghiară, Borboly Csaba a ținut să completeze că este în curs de elaborare un proiect prin intermediul căruia să fie demarate cursuri intensive de limba română a căror durată să varieze de la o zi până  la o săptămână.

Comentarii:

comentarii

4 comments

  1. Copii aia probabil trebuiau învățați de mici limba română nu sa le dea învățător sau ore speciale sa invete…… Si al II-lea lucru interesant este ca școala are doar limba maghiară….. Da ce draq copii români nu puteau invata in acea școala! Rasism la noi acasa. Ia-ti separat ca sa ce …..?

    • Páll Dezső / jud. Harghita

      De ce este deturnata tema. Ar fi bine ca aceasta tema sa fie argumentata cu niste date statistice reale.

  2. Dar vai, necunoașterea limbii române de către elevii maghiari a de venit o problema? De când?

  3. Nu e nici o problemă dacă se depopulează orașul. Vor veni cei din Sândominic în locul celor plecați. Și nici nu va mai fi nevoie să învețe limba română!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.