Fără sancţionarea celor ce dau foc vegetaţiei uscate, fenomenul arderilor necontrolate nu poate fi diminuat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Fără sancţionarea celor ce dau foc vegetaţiei uscate, fenomenul arderilor necontrolate nu poate fi diminuat
Fără sancţionarea celor ce dau foc vegetaţiei uscate, fenomenul arderilor necontrolate nu poate fi diminuat

Fără sancţionarea celor ce dau foc vegetaţiei uscate, fenomenul arderilor necontrolate nu poate fi diminuat

Arderile necontrolate, care afectează judeţul în fiecare an şi care au devenit un fenomen, a făcut obiectul unor discuţii în cadrul şedinţei ordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, care s-a desfăşurat luni.

Mai exact, generalul Gheorghe Pop, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al judeţului Harghita, a atras atenţia că deja sunt prea multe incendii de vegetaţie uscată. Acesta a arătat că, datorită numărului mare de arderi necontrolate înregistrat până în prezent, „există riscul să ne întoarcem în anul 2012” (n.n. – an în care aceste arderi au cunoscut o amploare deosebită în Harghita şi au provocat pierderi materiale însemnate, deoarece s-au extins în fondul forestier, iar intervenţiile au fost dificile şi suprafeţele de păduri arse au fost însemnate). Acesta a cerut sprijin tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu în vederea identificării autorilor acestor incendii. „Am ajuns la concluzia că dacă nu vom aplica sancţiuni nu vom reuşi, cât de cât, să stopăm acest fenomen. Prea multe intervenţii la aceste situaţii au fost de la începutul anului. Am început aproximativ la fel ca în anul 2012”.  Acesta a precizat că, de obicei, cei care dau foc vegetaţiei uscate de pe terenuri şi apoi lasă nesupravegheate flăcările sunt proprietarii, însă dacă nu sunt prinşi în flagrant sunt foarte greu de sancţionat.

Chestorul Radu Sandu Moldovan, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, a spus că în urma protocolului încheiat pentru prevenirea şi combaterea arderilor necontrolate, chiar sâmbătă a fost identificată o persoană care a dat foc la vegetaţia uscată, arzând şi o pepinieră în incendiu. Acesta a spus că, într-adevăr, de regulă, proprietarul sau unul dintre vecini provoacă aceste incendii. Însă regula este că sătenii între ei nu se reclamă. Chestorul de poliţie a venit cu propunerea constituirii unui grup de lucru în vederea combaterii acestui fenomen, în care să fie incluse toate instituţiile care pot aplica sancţiuni. Iar când se semnalează asemenea situaţii, la faţa locului să se deplaseze echipe formate din reprezentanţii acestor instituţii. Astfel se pot identifica mai uşor autorii. „Cred că e un pas înainte pentru combaterea acestui fenomen”, a conchis vorbitorul.

La rândul său, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a spus că arderea miriştilor e o problemă de actualitate. Şi anul acesta a făcut deja de două ori apel către cetăţeni să respecte legea. „E o procedură pe care oamenii nu au înţeles-o şi nu o respectă. Nici nu-i interesează de ce acte au nevoie pentru a putea da foc la resturile vegetale – şi asta e problema. De ani de zile se întâmplă acelaşi lucru”, a precizat acesta. Adrian Jean Andrei a amintit că o să vină căldura şi va începe să ardă turba. „Trebuie să luăm măsuri încă de acum pentru a preveni efectele arderii turbei. Pentru că e frustrant să vezi că arde turba şi nu ai ce să-i faci”, a spus prefectul.

Tot referitor la arderile necontrolate, s-a amintit de faptul că în anul 2012 au fost întocmite 16 dosare penale pentru incendierea unor suprafeţe în arii protejate, în zona Gheorgheni, însă toate soluţionate cu neînceperea urmăririi penale. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.