Falşi procurori DIICOT golesc cardurile aleşilor locali | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Societate » Falşi procurori DIICOT golesc cardurile aleşilor locali
Falşi procurori DIICOT golesc cardurile aleşilor locali

Falşi procurori DIICOT golesc cardurile aleşilor locali

Câţiva primari şi viceprimari din Harghita au fost înşelaţi şi li s-au sustras bani de pe card de către o persoană necunoscută, care a susţinut că este procuror DIICOT şi cărora mai mulţi dintre ei i-au dat datele de identificare ale conturilor şi cardurilor bancare. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, „în ultimele zile mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, respectiv primari şi viceprimari, au fost contactaţi de persoane necunoscute, care şi-au declinat falsa calitate de procuror DIICOT şi le-au solicitat acestora elementele de identificare ale cardurilor bancare, date utilizate ulterior pentru retragerea banilor aflaţi în conturile respective”.

Unul dintre cei sunaţi de un fals procuror DIICOT este primarul din localitatea Sânmartin, Gergely András, care a dat datele cardului bancar, dar imediat şi-a dat seama că a făcut o greşeală şi a transferat banii într-un alt cont. Viceprimarul din comună a rămas, însă, fără aproximativ 8.000 lei.

„S-a prezentat ca fiind procuror de la DIICOT şi a solicitat numărul cardurilor bancare. Era foarte hotărât, a zis că îi trebuie pentru luarea în evidenţă, pentru că sunt cazuri de suspiciune în ţară şi că Procuratura completează o bază de date. Folosea în limbaj noţiunile specifice, nu am avut nici o suspiciune că nu ar fi de la Procuratură. Nu am bani mulţi, foarte puţini, dar imediat i-am transferat într-un alt cont, aşa că nu a reuşit să se atingă de ei, dar unor colegi din alte localităţi imediat le-a sustras banii din conturi. De la noi, de la viceprimar, au sustras cam 8.000 de lei”, a spus primarul Gergely András. Acesta a explicat că falsul procuror DIICOT vorbea în limba română şi pronunţa cu greutate numele maghiare, cerându-i să repete de mai multe ori cum îl cheamă, pentru a înţelege.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost unul dintre primii care a aflat, de la un primar, ce se întâmplă şi imediat a trimis un mesaj de atenţionare tuturor aleşilor locali din judeţ şi i-a alertat şi pe colegii din Covasna. Borboly a spus că există persoane cărora le-au dispărut banii de pe card în câteva minute şi şi-a exprimat mâhnirea că acest lucru s-a întâmplat în zilele Paştelui catolic. „Am auzit din partea unui primar că sunt sunaţi şi imediat am trimis un SMS către toţi primarii şi viceprimarii din judeţul Harghita şi chiar şi colegului meu Tamás Sándor (n.r. – preşedintele CJ Covasna) să atenţioneze primarii şi viceprimarii din Covasna. Mie mi s-a părut ceva anormal ca cineva să ceară date de identificare ale contului bancar sau ale cardului de credit. Sper că foarte puţini să fi fost acei care au pierdut, pentru că ştiu că, din păcate, sunt colegi care în câteva minute deja le-au dispărut banii de pe cont. Sper ca Poliţia şi banca respectivă să-şi facă treaba şi aceşti oameni să primească înapoi banii. Pentru că este vorba de cardul de salarii şi chiar dacă în această perioadă aleşii locali sunt văzuţi ca un fel de inamici, eu cred că familiile acestor oameni suferă. Ce m-a durut cel mai tare este că s-a întâmplat cu ocazia Paştelui, când familia se reuneşte”, a spus Borboly Csaba, într-o declaraţie dată presei.

Acesta a mai spus că, din informaţiile pe care le are, bărbatul care suna vorbea româneşte, avea un limbaj oficial şi specific unui procuror şi i-a ameninţat pe aleşii locali că vor fi chemaţi la audieri dacă nu îşi dau datele de identificare ale cardurilor. „Era un bărbat, se prezenta ca procuror DIICOT şi din câte mi-au povestit primarii vorbea foarte oficial şi cine nu era de acord să dea contul era ameninţat că va fi chemat la Bucureşti la audieri”, a spus preşedintele CJ Harghita. Acesta a atras atenţia tuturor şefilor de instituţii, de ONG-uri sau celor al căror nume este public pe Internet „să fie foarte atenţi pentru ca datele personale să nu fie folosite împotriva lor”.

Mulți primari din Vâlcea, Sălaj și Constanța au căzut pradă falșilor procurori DIICOT.

Poliţia a avertizat că nici un reprezentant al organelor de cercetare penală nu procedează în acest fel şi că datele de identificare ale cardurilor nu se dau nimănui. „Atragem atenţia cu privire la riscurile de a fi păgubiţi în acest mod şi vă comunicăm că, din punct de vedere procedural, conform legislaţiei în vigoare, nici procurorii şi nici alte organe de cercetare penală nu solicită astfel de date, indiferent de calitatea persoanelor ori de natura şi de stadiul cercetărilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip.

Sursa citată a subliniat că poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Harghita, sub coordonarea procurorului DIICOT desfăşoară activităţi de cercetare şi investigaţie pentru prinderea autorilor, tragerea lor la răspundere şi recuperarea banilor, făptaşii urmând să fie anchetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de „efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi înşelăciune”. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.