Ziua de joi a fost una specială pentru fabrica de bere din Miercurea-Ciuc, care a marcat cei 50 de ani de existență și de la producerea primei sticle de bere. A fost un eveniment la care, alături de angajați, au participat invitați din județ și din țară, printre ei aflându-se Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului ministru, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Magyari Zoltán, primul director al fabricii de bere, precum și reprezentați de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei și Parlamentul României.
Thibaut Boidin, directorul Heineken România, spunea că „este un moment cu totul deosebit pentru Heineken România, un moment deosebit pentru oamenii din cadrul Heineken România, un moment deosebit pentru comunitatea din Miercurea-Ciuc și județul Harghita, pentru că celebrăm 50 de ani de la înființarea fabricii de bere de la Miercurea-Ciuc, dar și 50 de ani de Ciuc, marca legendară”.
Acesta a vorbit despre compania Heineken, care deține fabrica din Miercurea-Ciuc. Preciza că este producătorul de bere cu cea mai mare anvergură internațională, având peste 300 de mărci la nivel global.
Istoria Heineken a început acum 150 de ani, în Amsterdam, ca o afacere de familie.
„Suntem o companie internațională, dar totodată suntem români. Heineken România produce bere pentru piața locală, dar și pentru piața internațională. Suntem aici de 20 de ani și avem peste o mie de persoane care lucrează pentru Heineken România.
Avem trei unități de producție, dar fabrica de bere de la Miercurea-Ciuc are cea mai lungă istorie.
O cifră foarte importantă este aceea că 98% din producția noastră este pentru piața locală.
(…) O altă specificitate a acestei fabrici de bere este faptul că producem mărci locale și internaționale. Magia este dată de faptul că producem cea mai bună bere, în anul 2018 berea produsă la Miercurea-Ciuc fiind distinsă cu premiul pentru cea mai bună bere Heineken din lume”, spunea Thibaut Boidin.
În finalul discursului, acesta a transmis și un mesaj către angajați.
Florin Spătaru, consilier de stat, cancelaria prim-ministru, a citit mesajul premierului Marcel Ciolacu, în care au fost transmise felicitări atât pentru existența a 150 de ani a companiei Heineken, cât și pentru cei 50 de ani a fabricii din Miercurea-Ciuc.
Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, a acordat companiei și fabricii o diplomă de merit cu ocazia aniversării a 50 de ani de existență a fabricii de bere din Miercurea-Ciuc, pentru faptul că este un custode al tradiției, un proprietar responsabil, un dezvoltator dedicat și în același timp un susținător al comunității din Miercurea-Ciuc și un partener strategic al municipalității.
„Am mai venit cu un cadou – continua edilul – prin care vrem să mulțumim angajaților companiei. O plachetă care poate fi montată pe clădirea fabricii de bere și care este o mulțumire din partea noastră pentru ceea ce faceți dvs. (…) O să citesc acest text pentru că este pentru dumneavoastră: Primăria Miercurea-Ciuc mulțumește fabricii de bere cu ocazia aniversării a 50 de ani de activitate, pentru rolul decisiv pe care l-a jucat în viața economică și socială a orașului și pentru creșterea reputației municipiului Miercurea-Ciuc”.
Kolcsár Zoltán, directorul fabricii din Miercurea-Ciuc, a făcut un scurt istoric al producției de bere din Miercurea-Ciuc, punctând cele mai importante momente.
Fabrica a pornit în anul 1974, cu o capacitate de 225.000 de hectolitri, iar primele beri au fost lansate în luna august a aceluiași an.
În 2003, fabrica de bere a fost achiziționată de grupul Heineken.
Ca urmare a investițiilor realizate, în anul 2008 capacitatea ajunsese la 1,8 milioane de hectolitri.
În 2016, pe lângă începerea producției de bere Desperados, s-a lansat și producția de cidru – o băutură fermentată, obținută din suc de mere.
În 2017, a sosit la fabrică o linie de umplere a butoaielor, fiind lansată linia butoaielor de 8 litri, respectiv de 20 de litri.
În 2018, fabrica a câștigat Heineken Quality Award, iar în 2020 Heineken Beer Quality Award. Aceasta din urmă înseamnă că în anul respectiv, cea mai bună bere Heineken din lume a fost produsă la Miercurea-Ciuc.
În 2023 a sosit o nouă linie de îmbuteliere cu tehnologie de ultimă generație și a fost construită și o nouă clădire, investiția totală ridicându-se la peste 11 milioane de euro. Noua linie are capacitatea de a umple sticle și apoi de a le închide cu capac într-o singură etapă, totul la o viteză de 37.000 de sticle pe oră. De altfel, fabrica din Miercurea-Ciuc este prima din grupul Heineken care folosește această tehnologie.
În 2023 a început producția locală de Strongbow și lansarea sortimentelor Birra Moretti 0.0 și Birra Moretti Sale di Mare, care a ajuns pe piață în 2024.
În acest an a fost extinsă capacitatea prin instalarea de noi tancuri de fermentare. Capacitatea de producție a berii a crescut la 2,9 milioane de hectolitri, adică de aproape 13 ori de la inaugurarea fabricii, practic dublându-se de când fabrica a devenit parte a grupului Heineken. (L.C.)
***
În fabrica din Miercurea-Ciuc lucrează aproximativ 280 de persoane, în producție și logistică, iar 30 dintre angajați au peste 30 de ani de experiență în fabrică. Compania se implică în pregătirea unor noi generații de angajați, făcând parte, alături de administrațiile locale din Harghita și Mureș, de alte companii private și instituții de învățământ, dintr-un consorțiu care își propune să sprijine învățământul profesional dual și adaptarea la nevoile curente ale pieței muncii.
În prezent, Heineken România produce și îmbuteliază, la Miercurea-Ciuc, cele mai multe dintre brandurile sale de bere, locale și internaționale (Heineken, Heineken Silver, Desperados, Birra Moretti, Birra Moretti 0.0, Birra Moretti Sale di Mare, Ciuc Premium, Ciuc Radler Lemon 0.0, Ciuc Radler Zmeura 0.0, Neumarkt, Golden Brau, Bucegi, Harghita). Totodată, din 2023, la Miercurea-Ciuc a început producția cidrului Strongbow iar astăzi fabrica îmbuteliază toate cele 5 variante ale acestui brand. Fabrica Heineken din Miercurea-Ciuc are 6 linii de îmbuteliere, pentru PET, sticlă, keg și dozator compact tip blade.