Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Extremiștii Szőcs Zoltán și Beke István, condamnați la 10 luni, respectiv 11 luni închisoare cu executare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Sănătatea » Extremiștii Szőcs Zoltán și Beke István, condamnați la 10 luni, respectiv 11 luni închisoare cu executare
Extremiștii Szőcs Zoltán și Beke István, condamnați la 10 luni, respectiv 11 luni închisoare cu executare

Extremiștii Szőcs Zoltán și Beke István, condamnați la 10 luni, respectiv 11 luni închisoare cu executare

Extremiștii Szőcs Zoltán și Beke István, lideri ai grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, au fost condamnați vineri de Curtea de Apel București la 10 luni și 8 zile, respectiv 11 luni și 6 zile închisoare cu executare, în dosarul în care sunt acuzați că intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc.

Cei doi au fost trimiși în judecată de DIICOT pentru instigare la infracțiunea de atentat contra unei colectivități, săvârșită în condițiile Legii nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului și instigare la infracțiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Instanța a schimbat încadrarea juridică din instigare la infracțiunea de atentat contra unei colectivități în tentativă la acțiuni împotriva ordinii constituționale, pentru care Szőcs Zoltán și Beke István au fost achitați de judecători.

De asemenea, magistrații au schimbat încadrarea juridică din nerespectarea regimului materiilor explozive în folosirea materialelor pirotehnice fără drept, pentru care Szőcs Zoltán a primit 10 luni și 8 zile închisoare, iar Beke István – 11 luni și 6 zile, ambele cu executare.

Instanța a constatat însă că pedepsele au fost deja executate de către cei doi, în perioada în care au stat în arest preventiv și arest la domiciliu.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Beke István a materialelor pirotehnice găsite la locuința lui de procurorii DIICOT, cei doi fiind obligați să achite și câte 10.000 lei cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

CAB: „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Transilvania are un caracter fascist, xenofob și rasist

În același timp, Curtea de Apel București a decis că gruparea „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania are un caracter fascist, xenofob și rasist.

De asemenea, judecătorii au constatat că și Asociația „Szent Laszlo Serege” – CIF are un caracter fascist, xenofob și rasist.

„În temeiul art. 404 alin. 4 lit. i) Cod procedură penală raportat la art. 52 Cod procedură penală, constată că organizația, fără personalitate juridică pe teritoriul României, <<Mișcarea de Tineret 64 de Comitate>> – HVIM și Asociația <<Szent Laszlo Serege>> – CIF au caracter fascist, rasist și xenofob, în sensul art. 2 alin. 1 lit. a) din OUG nr. 31/2002, republicată”, se arată în hotărârea instanței.

Judecătorii au dispus confiscarea de la cei doi extremiști a unor drapele, hărți, autocolante de propagandă.

Astfel, de la Szőcs Zoltán au fost confiscate următoarele bunuri: 23 bucăți dreptunghiulare material textil de culoare albă având 4 dungi roșii paralele reprezentând steagul arpadian; 9 bucăți dreptunghiulare material textil de culoare albă având imprimat cu negru un înscris în limba maghiară și o cruce pe care este inscripționat „TRIANON-1920”; 3 autocolante de culoare negru cu roșu, având înscris numărul „64” (cele 64 de Comitate); diplomă în limba maghiară pe numele Szocs Csongor, eliberată de HVIM sub semnătura președintelui Toroczkai Laszlo; carte în limba maghiară scrisă de Wass Albert – „Nagy Novellas Konyv” – 1.143 file; carte în limba maghiară – „64 VARMEGYE” – având reprezentarea grafică a „Ungariei Mari”, 128 file; 6 broșuri HVIM în limba maghiară; carte în limba maghiară scrisă de Wass Albert, 61 file; diplomă în limba maghiară pe numele Szocs Zoltan, eliberată de HVIM sub semnătura președintelui Toroczkai Laszlo; 11 autocolante de propagandă ale „HVIM”, „Ținutul Secuiesc” și „Ungaria Mare”; 14 formulare înscriere în HVIM; diplomă color în limba maghiară cu înscrisul „HATVANNEGY VARMEGYE IFQUSAGI MOZGALOM” (Mișcarea de Tineret 64 Comitate); steag arpadian (dungi alb-roșii) pe care sunt suprapuse însemne revizioniste: conturul „Ungariei Mari” și pasărea „Turul”; steag arpadian din material textil în formă dreptunghiulară cu dungi albe și roșii având gravat conturul unei păsări; un steag material textil în culorile roșu, alb, verde inscripționat în limba maghiară „Erdely Szabad Haromszek” (Zona liberă a celor Trei Scaune din Transilvania); steag arpadian de culoare roșu și alb; steag în culorile negru și roșu având inscripționate o semilună și o stea de culoare albă; reprezentarea grafică, pe suport hârtie a „Ungariei Mari”.

De asemenea, de la Beke István au fost confiscate 2 broșuri cu inscripția „HVIM IRANYMUTATAS” având fiecare 21 file; un steag al HVIM și 21 bucăți mini-autocolante de propagandă HVIM. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Eu sper să nu apară alți teroriști!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.