Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Europa ZECE – 10 ani de unitate în diversitate” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » „Europa ZECE – 10 ani de unitate în diversitate”
„Europa ZECE – 10 ani de unitate în diversitate”

„Europa ZECE – 10 ani de unitate în diversitate”

Pregătirea activităţilor ce se vor desfăşura pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, de Ziua Uniunii Europene

Concurs între elevii liceelor din Miercurea-Ciuc, flash mob-uri sau prezentarea serviciilor oferite de instituţiile publice din judeţ – acestea sunt câteva din activităţile ce vor fi organizate în municipiul reşedinţă de judeţ pentru a marca împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. La iniţiativa Instituţiei Prefectului, Asociaţia Virtus Vivens în colaborare cu Prefectura Harghita şi Inspectoratul Şcolar Judeţean derulează „Europa ZECE – 10 ani de unitate în diversitate”, finanţat de Consiliul local Miercurea-Ciuc, în cadrul căruia se vor desfăşura o serie de manifestări dedicate Zilei Europei – 9 mai.

Bogdan Ţifrea, şef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, a declarat că printre activităţi se numără organizarea concursului pe teme europene „România – 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”. În cadrul acestui concurs sunt angrenate cele opt licee din municipiul Miercurea-Ciuc. Prima etapă a competiţiei – în care s-a desfăşurat faza pe liceu – a avut loc în perioada 1-13 aprilie. De la fiecare liceu din Miercurea-Ciuc s-a calificat câte un echipaj, format din patru elevi.

Etapa a doua a concursului a început vineri, 14 aprilie, când în sala de marmură a Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc a avut loc tragerea la sorţi pentru ţările care vor fi prezentate de fiecare echipaj, în data de 9 mai. Cele opt echipe au extras câte trei ţări, iar concursul va consta în pregătirea şi prezentarea de către elevi a unui costum popular (din una dintre cele trei ţări extrase), a unui obicei culinar (pentru o altă ţară) şi o hartă cu cel puţin două dintre cele mai importante evenimente/festivaluri culturale ce au loc în cel de-al treilea stat. „Toate aceste lucruri vor fi confecţionate de elevi. Costumul popular dorim ca ei să-l confecţioneze, nu să-l împrumute de la un muzeu sau teatru. Obiceiul gastronomic din ţara respectivă dorim să fie făcut de elevi, în termen de valabilitate, adică înainte cu o zi. Iar a treia componentă este prezentarea în 10 minute a statului respectiv. Avem 24 de ţări care vor fi prezentate pe cele trei capitole”, a spus Bogdan Ţifrea.

O altă activitate ce va fi organizată pe 9 mai se referă la un flash mob dedicat împlinirii a 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană. Potrivit reprezentantului Prefecturii Harghita, în cadrul acestei manifestări, elevii Liceului de Artă din Miercurea-Ciuc vor intra, rând pe rând, din cele patru colţuri ale platoului din faţa Palatului Administrativ, „în scena virtuală”, cu instrumentele lor, în prezenţa unui public format din liceeni care vor flutura steagurile statelor membre şi al Uniunii Europene şi alte persoane aflate în trecere prin Piaţa Libertăţii. „Vor fi 70 de liceeni care vor forma corul. Aceştia vor intona imnul Europei şi altă muzică de orchestră, inclusiv fragmente din imnurile statelor membre. (…) Publicul împreună cu elevii ce vor participa la flash mob vor fi animaţi de un DJ profesionist şi de o profesoară de educaţie fizică, prin care vor executa diferite mişcări, dar prin care noi ne dorim o unitate în diversitate, adică mişcare şi culoare”, a spus Bogdan Ţifrea.

Conform acestuia, o altă activitate ce va fi desfăşurată în Piaţa Libertăţii cu ocazia zilei de 9 mai va fi organizarea unui târg al serviciilor publice europene oferite de instituţiile publice din judeţ. „Pentru fiecare din cele 16 instituţii le vom pune la dispoziţie un stand primar, prin care să le explice cetăţenilor ce servicii furnizează. Multă lume din municipiul Miercurea-Ciuc şi din judeţ nu ştiu care sunt atribuţiile şi ce servicii oferă Direcţia de Sănătate Publică, ce servicii oferă Casa de Asigurări de Sănătate, Casa Judeţeană de Pensii etc. Nu ştiu de multe ori ce-i primăria, ce-i prefectura şi ce-i consiliul judeţean”, a declarat Bogdan Ţifrea, precizând că instituţiile vor oferi şi materiale de informare tuturor cetăţenilor care participă la eveniment.

Activităţile vor începe la ora 10:00 şi se vor termina după-amiaza târziu. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.