„Este nevoie să vă spunem că noi vrem să fim și ne simțim harghiteni, dar avem nevoie de mai multă atenție din partea dumneavoastră” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Societate » „Este nevoie să vă spunem că noi vrem să fim și ne simțim harghiteni, dar avem nevoie de mai multă atenție din partea dumneavoastră”
„Este nevoie să vă spunem că noi vrem să fim și ne simțim harghiteni, dar avem nevoie de mai multă atenție din partea dumneavoastră”

„Este nevoie să vă spunem că noi vrem să fim și ne simțim harghiteni, dar avem nevoie de mai multă atenție din partea dumneavoastră”

Scrisoare deschisă adresată de primarul orașului Bălan către Consiliul Județean Harghita

 Într-o scrisoare deschisă, primarul orașului Bălan, Gheorghe Iojiban, face un apel către președintele Consiliului Județean Harghita și consilierii județeni pentru acordarea unui mai mare sprijin fostei localități miniere, care se confruntă cu „o degradare continuă a condițiilor de viață, însoțită de o depopulare masivă”. În continuare vom reda integral documentul transmis recent Consiliului Județean Harghita.

„Scrisoare Deschisă,

Către Consiliul Județean Harghita,

Domnule Președinte al Consiliului Județean, Borboly Csaba,

Domnilor Consilieri Județeni,

Reprezint o comunitate mixtă, din inima unui județ locuit de oameni cumsecade, gospodari și de care suntem mândri.

În Bălan trăiesc oameni, în pace, oameni ce se confruntă cu sărăcia, cu problemele, dar care își iubesc casa, care nu-și imaginează viața altundeva decât aici, în inima Harghitei. Pe vremea minelor de cupru, localitatea noastră a fost un important centru economic al județului, însă din 2006, prin închiderea minelor și lipsa alternativelor viabile de dezvoltare prin programe guvernamentale, am constatat o degradare continuă a condițiilor de viață, însoțită de o depopulare masivă.

Vă scriu pentru că simt că este nevoie să vă spunem că noi vrem să fim și ne simțim harghiteni, dar avem nevoie de mai multă atenție din partea dumneavoastră. O comunitate de oameni, cu români și maghiari, are nevoie de o mai mare implicare a conducerii județului.

Îmi doresc ca anul 2017 să producă o schimbare în felul în care comunitatea noastră este percepută și integrată în județ. Este important să vă manifestați prezența la noi, să vă implicați în proiecte, să ne sprijiniți.

Avem probleme majore la sistemul de apă și canalizare, nu avem locuri de muncă pentru oamenii ce vor să trăiască aici, drumurile județene 125 și 125A trebuiesc reabilitate de urgență pentru a produce efecte extraordinare (legătura strategică între zone, dar și un acces mai facil al turiștilor într-un spațiu deosebit de frumos). Avem multiple solicitări, le cunoașteți din notele noastre de fundamentare, din adresele cu solicitări, cu nevoile noastre.

Nu neg faptul că, spre exemplu, în implementarea proiectului european de reabilitare și dotare a liceului, Consiliul Județean a fost alături de noi. Nu spun nici că am fost tratați vreodată cu ostilitate sau răutate, ci doar că avem nevoie și simțim că trebuie mai mult. Pentru că vrem să facem parte din familia localităților județului.

Cred că prin Bălan, județul ar putea da tuturor un exemplu de bune practici. Să arătăm unei țări întregi cum se poate face ca o comunitate cu probleme să fie sprijinită solidar, iar oamenii să se simtă cu adevărat acasă, indiferent de apartenența etnică sau opțiunile politice.

Vă invit la noi, să discutăm, cu autorități, cu ONG-uri, cu oameni în general și astfel să construim o relație sănătoasă, de comunicare și sprijin, un viitor mai bun și pentru Bălan.

Nu vă reproșez nimic, doar vă rog să veniți mai aproape de noi.

Cu speranța că scrisoarea mea va fi receptată corespunzător și cu prietenie, vă urez în încheiere putere de muncă, înțelepciune și înțelegere.

Primar,

Iojiban Gheorghe

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.