Elevii maghiari din Harghita participă în premieră la Olimpiada de limba română organizată special pentru ei | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Învățământ » Elevii maghiari din Harghita participă în premieră la Olimpiada de limba română organizată special pentru ei
Elevii maghiari din Harghita participă în premieră la Olimpiada de limba română organizată special pentru ei

Elevii maghiari din Harghita participă în premieră la Olimpiada de limba română organizată special pentru ei

Elevii din ciclul gimnazial, de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita, participă sâmbătă, 17 martie, la prima ediţie a Olimpiadei de limba şi literatura română pentru minorităţi, care va avea loc la Liceul „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, în organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

Inspectorul de limba română Manuela Stîngă a declarat că este pentru prima dată când se organizează o olimpiadă de limba română pentru elevii maghiari, după ce, potrivit Legii educaţiei naţionale, aceştia studiază limba şi literatura română aplicând o programă specifică.

„Începând cu anul şcolar 2017-2018, elevii claselor a V-a, secţia maghiară, studiază după o programă şcolară diferită de cea a elevilor de la secţia română sau aparţinând altor minorităţi naţionale. Olimpiada de limbă şi literatură română pentru elevii care studiază în şcoli/secţii cu predare în limbile minorităţilor naţionale este o competiţie naţională de excelenţă şi se adresează elevilor din clasele a V-a – a VIII-a, capabili de performanţă la această disciplină de studiu, creativi şi cu un orizont cultural de factură umanistă adecvat vârstei. Competiţia vizează evaluarea competenţelor candidaţilor în domeniile disciplinei, aşa cum sunt prevăzute de noile programe pentru gimnaziu”, a explicat inspectorul Manuela Stîngă.

Paralel, în judeţ are loc şi Olimpiada de limba şi literatura română pentru elevii de la şcolile cu predare în limba română, competiţie care se desfăşoară la Topliţa.

Potrivit sursei citate, Olimpiada de limba română pentru minorităţi are ca scop cultivarea unei atitudini pozitive faţă de comunicare, prin conştientizarea impactului limbajului asupra celorlalţi şi prin nevoia de a înţelege şi de a folosi limbajul într-o manieră pozitivă, responsabilă din punct de vedere social, dar şi dezvoltarea interesului faţă de comunicarea interculturală.

Judeţul Harghita va fi reprezentat la etapa naţională, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe, în perioada 4-7 aprilie 2018, de patru elevi, câte un elev pentru fiecare clasă de gimnaziu.

Aceştia vor intra în competiţie doar cu elevi de la şcoli şi secţii cu predare în limba maghiară din ţară, ceea ce reprezintă o oportunitate şi va asigura egalitatea de şanse, a precizat Manuela Stîngă.

„Sperăm în reuşita copiilor din judeţul nostru şi în reprezentarea cel puţin la fel de remarcabilă ca în anul şcolar precedent, atunci când au fost obţinute două premii: premiul al II-lea pe ţară şi premiul special la secţiunea minorităţi, deşi participau la olimpiada comună tuturor şcolilor cu predare în limbile minorităţilor”, a conchis inspectorul Manuela Stîngă.

LIA MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.