vineri , 28 martie 2025
Home » Agricultură/Ecologie » Ediţia a 19-a a programului Spaţii Verzi, o oportunitate pentru organizaţiile neguvernamentale de a accesa fonduri pentru proiecte de mediu
Ediţia a 19-a a programului Spaţii Verzi, o oportunitate pentru organizaţiile neguvernamentale de a accesa fonduri pentru proiecte de mediu

Ediţia a 19-a a programului Spaţii Verzi, o oportunitate pentru organizaţiile neguvernamentale de a accesa fonduri pentru proiecte de mediu

  • Bugetul alocat programului Spaţii Verzi în acest an este de 850.000 de lei
  • Cererile de finanţare pot fi trimise până la sfârşitul lunii februarie

MOL România, în parteneriat cu Fundaţia pentru Parteneriat, a deschis înscrierile pentru cea de-a 19-a ediţie a programului Spaţii Verzi, una dintre cele mai longevive iniţiative de responsabilitate socială ale companiei. Potrivit unui comunicat de presă comun al celor două entităţi, în cadrul acestei ediţii, organizaţiile neguvernamentale sunt invitate să depună proiecte de mediu, beneficiind de o finanţare totală de 850.000 de lei. Programul se adresează proiectelor din cele două componente: Arii Naturale Protejate şi Permacultură în Zone Urbane.

De la lansarea sa, acum aproape 20 de ani, programul Spaţii Verzi a sprijinit peste 700 de proiecte, implicând peste 270.000 de cetăţeni. Finanţarea totală acordată de MOL România în acest interval a depăşit 10 milioane de lei, contribuind semnificativ la protecţia mediului şi la educaţia ecologică în România.

„MOL sărbătoreşte anul acesta 30 de ani de prezenţă pe plan local şi am văzut în tot acest timp că transformările şi schimbările în bine au nevoie de timp şi de sprijin pentru a putea produce efecte pozitive. Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este faptul că, timp de aproape 20 de ani, am sprijinit în mod activ programul Spaţii Verzi, care este printre primele iniţiative de responsabilitate socială în care am investit pe plan local şi ne bucurăm să vedem că iniţiativele de mediu devin mai diverse şi mai eficiente de la o generaţie la alta. Natura are un impact semnificativ asupra bunăstării comunităţii, deci vom continua să susţinem implementarea ideilor care au potenţialul să aducă oamenii mai aproape de natură, să îi înveţe să o respecte şi să o protejeze”, a declarat Gábor Mozga, CEO şi Country Chairman al MOL România, citat în comunicat.

Organizaţiile neguvernamentale interesate pot trimite cereri de finanţare până la data de 27 februarie. Fiecare proiect poate beneficia de un buget maxim de 40.000 de lei, iar propunerile vor fi evaluate de un juriu de specialitate. Rezultatele vor fi anunţate până la sfârşitul lunii martie 2025.

Proiectele trebuie să se încadreze în una dintre cele două componente ale programului:

Arii Naturale Protejate – proiecte care promovează şi popularizează ariile protejate din România, implicând comunităţile locale, şcoli şi ONG-uri.

Permacultură în Zone Urbane – iniţiative practice de permacultură în mediul urban, cu accent pe implicarea activă a comunităţilor.

După implementarea proiectelor, câte o iniţiativă din fiecare categorie va beneficia de un premiu în valoare de 10.000 de lei.

  • Programul Spaţii Verzi de anul trecut

În cadrul ediţiei anterioare a programului Spaţii Verzi, două organizaţii neguvernamentale s-au remarcat prin proiectele lor inovatoare şi impactul pozitiv asupra mediului. Asociaţia Pentru Natură şi Oameni şi Asociaţia Ecologic au fost desemnate câştigătoare la cele două categorii ale programului, Permacultură în Zone Urbane şi Arii Naturale Protejate, primind recunoaşterea şi premiile aferente pentru eforturile lor.

Proiectul „Permacultură în grădina şcolii”, implementat de Asociaţia Pentru Natură şi Oameni, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Horea” din Cluj-Napoca, a fost desemnat câştigător la categoria Permacultură în Zone Urbane. Acest proiect a urmărit crearea unei comunităţi de copii şi adulţi cu deprinderi şi cunoştinţe despre creşterea plantelor în sistem permacultură.

Prin activităţi practice şi ateliere de grădinărit, proiectul a transformat o parte a curţii şcolii într-o grădină de legume şi o pădure comestibilă, oferind elevilor un spaţiu de învăţare interactiv şi o oportunitate de a se conecta cu natura. Târgul de permacultură organizat în cadrul proiectului a fost un eveniment de succes, unde participanţii au putut expune şi degusta produsele obţinute, dar şi împărtăşi metodele folosite în cadrul proiectului.

La categoria Arii Naturale Protejate, Asociaţia Ecologic a câştigat premiul pentru proiectul „Comorile naturii în EcoMaramureş”. Acest proiect a avut ca scop promovarea şi punerea în valoare a ariilor naturale protejate din destinaţia de ecoturism Eco Maramureş.

Prin intermediul unor acţiuni de educaţie ecologică aplicativă, 65 de elevi din şcolile din zonă au explorat ariile protejate, învăţând despre speciile ocrotite, importanţa conservării habitatelor şi efectele intervenţiilor umane asupra echilibrului fragil al naturii. Proiectul a implicat şi comunităţile locale, care au fost informate prin intermediul canalelor media şi a unui eveniment outdoor dedicat ariilor naturale protejate.

„Programul Spaţii Verzi împlineşte 20 de ani de existenţă anul acesta. Coincidenţa face ca, tot anul acesta, partenerul şi finanţatorul nostru în acest demers, compania MOL România, să împlinească 30 de ani de existenţă. Suntem mândri că avem două decenii de istorie comună, o perioadă în care am construit şi implementat împreună un program prin care am finanţat, de-a lungul anilor, peste 700 de proiecte verzi ce au vizat ariile protejate sau spaţiile verzi urbane şi în care au fost implicaţi peste 270.000 de cetăţeni, majoritatea fiind copii şi tineri. Sperăm ca povestea celor doi parteneri şi a proiectului nostru comun să continue la fel şi în deceniile ce urmează”, a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

  • Peste 700 de proiecte finanţate în cadrul programului

Până în prezent, programul Spaţii Verzi a finanţat 715 proiecte de protecţie a mediului, alocând peste 10,7 milioane de lei. Aceste iniţiative au mobilizat peste 274.000 de persoane, în special copii şi tineri.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au desfăşurat 1.668 de activităţi educative extraşcolare, 182 de tabere pentru tineri şi au fost create 156 de poteci tematice în diverse zone naturale protejate din ţară. În 2024, programul a oferit finanţări în valoare de 835.000 de lei pentru 22 de proiecte, implicând peste 8.500 de persoane.

Componenta Permacultură în Zone Urbane a dus la amenajarea şi cultivarea a 14.051 metrii pătraţi de teren, unde au fost plantaţi peste 1.800 de arbori şi arbuşti, diverse plante aromatice şi legume.

În acelaşi an, componenta Arii Naturale Protejate a contribuit la crearea a 2 poteci tematice, organizarea a 9 tabere pentru tineri şi desfăşurarea a 139 de activităţi educative extraşcolare.

ONG-urile interesate pot trimite cererile de finanţare la adresele de e-mail: sp*********@re**.ro şi pr******************@gm***.com, până la 27 februarie, ora 23:59. Mai multe detalii despre program şi condiţiile de participare sunt disponibile pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*