Dosar penal și amenzi pentru deținerea sau comercializarea de materiale pirotehnice, fără respectarea legislației în domeniu | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Dosar penal și amenzi pentru deținerea sau comercializarea de materiale pirotehnice, fără respectarea legislației în domeniu
Dosar penal și amenzi pentru deținerea sau comercializarea de materiale pirotehnice, fără respectarea legislației în domeniu

Dosar penal și amenzi pentru deținerea sau comercializarea de materiale pirotehnice, fără respectarea legislației în domeniu

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu alte structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita desfășoară până în 7 ianuarie 2024 controale pentru verificarea legalității activităților ce presupun comercializarea articolelor pirotehnice, în baza planului național de acțiune „PIROTEHNIC”.

Biroul de presă din cadrul IPJ Harghita a informat, printr-un comunicat, că de la demararea planului de acțiune și până în prezent, la nivelul județului Harghita au fost efectuate peste 20 de verificări în piețe sau târguri, precum și la persoane fizice și juridice care dețin și/sau comercializează articole pirotehnice din categoria F1. Au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Totodată, au fost confiscate 10 kilograme de articole pirotehnice din categoria P2.

Astfel, vinerea trecută, polițiștii din cadrul Poliției orașului Cristuru Secuiesc, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au identificat un bărbat de 30 de ani, din localitatea Atid, în timp ce transporta cu un autoturism aproximativ 2.000 de petarde din categoria P2.

Materialele pirotehnice în cauză au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

„Reamintim cetățenilor din județ că este necesar să conștientizeze riscurile la care se expun prin folosirea articolelor pirotehnice ilegale și consecințele nerespectării prevederilor legale, precum și consecințele utilizării necorespunzătoare a acestor materiale care pot fi cele mai grave, atât asupra oamenilor, cât și a animalelor, de la arsuri, desfigurare, afectarea auzului sau a văzului, iar uneori se poate ajunge chiar la amputarea unor membre.

Reiterăm faptul că valoarea sancțiunilor contravenționale aplicabile pentru nerespectarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive  pornesc de la 5.000 de lei și pot ajunge la 10.000 de lei și pot fi aplicate atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, în cazul celor din urmă limitele maxime și minime ale amenzilor majorându-se cu 100%.

Folosirea articolelor pirotehnice de către persoane neautorizate este interzisă și constituie infracțiune”, atrag atenția polițiștii harghiteni.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.