Donează sânge şi salvează o viaţă! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Sănătate » Donează sânge şi salvează o viaţă!
Donează sânge şi salvează o viaţă!

Donează sânge şi salvează o viaţă!

Campanie de donare de sânge la Spitalul Municipal din Topliţa

Din manuale de specialitate învăţăm că sângele, mediul intern al organismului, este un ţesut lichid, reprezintă între 6 şi 8% din greutatea corporală şi este format din două sectoare: cel circulant şi cel de formare a celulelor. Cu rol în apărarea organismului şi în termoreglare, sângele transportă oxigenul şi substanţele nutritive la ţesuturi şi dioxidul de carbon la plămâni pentru eliminare. Chiar şi dintr-o prezentare sumară cum este aceasta putem înţelege mai bine rolul acestui fluid în organism. Sângele este fluidul vital, indispensabil vieţii.

Vineri, 13 octombrie, harghitenii din zona Topliţei au ocazia de a face un mare gest umanitar. Crucea Roşie – Subfiliala Topliţa, în colaborare cu Centrul de Transfuzii din Miercurea-Ciuc şi Spitalul Municipal Topliţa au realizat împreună o campanie umanitară de donare de sânge, care are loc între orele 08:30-12:30, lângă Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Topliţa. Potenţialii donatori trebuie să ştie că sunt câteva condiţii stricte care se cer îndeplinite dacă vor să doneze sânge, şi anume:

  • donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani;
  • să aibă domiciliul în judeţul Harghita;
  • să aibă o greutate corporală peste 50 kg;
  • tensiunea arterială sistolică să fie cuprinsă între 100-180 mmHg;
  • să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni
  • să nu se afle sub tratament pentru boli cornice;
  • să nu consume grăsimi şi alcool cu cel puţin 48h înaintea donării;
  • pot dona doar femeile care nu sunt însărcinate, lăuze sau în perioada de menstruaţie.

Donatorii au parte şi de câteva beneficii, cum ar fi analizele medicale, bonuri de masă şi adeverinţă pentru locul de muncă, acolo unde este cazul. Cei interesaţi pot consulta pagina de socializare a Crucii Roşii – Subfiliala Topliţa, care a creat un eveniment în acest scop. Participarea la campanie se face pe baza înscrierii anterioare. Pe pagina Crucii Roşii – Subfiliala Topliţa se găseşte numărul de telefon la care se fac înscrieri, număr aparţinând d-nei Simona Kiss, preşedintă a acestei organizaţii non-guvernamentale.

Campania de donare de sânge are loc la iniţiativa Crucii Roşii – Subfiliala Topliţa, înfiinţată în noiembrie 2016 în scop umanitar, fiind întreţinută de munca voluntară a membrilor. În aproape un an de existenţă, Crucea Roşie – Subfiliala Topliţa a mai organizat workshop-uri de prim-ajutor adresate copiilor. Donează sânge şi salvează o viaţă, ne îndeamnă Crucea Roşie, îndemn de care ar bine să ţinem cont mai des. Cu toţii am auzit de multe ori că spitalele se confruntă adesea cu rezerve limitate de sânge şi că zilnic mulţi oameni riscă să-şi piardă viaţa din această cauză. E important să ni se amintească uneori că fiecare dintre noi are puterea de a salva o viaţă, de a ajuta, de a face diferenţa. Acesta este scopul unor astfel de campanii. Totul ţine de o decizie, de a alege să ajutăm acolo unde este cu adevărat nevoie de noi.

Cosmina Marcela OLTEAN 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.