Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Directorul Oficiului de Cadastru a atras atenţia că soluţionarea dosarelor este întârziată din cauza primarilor care nu trimit documentaţiile | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Directorul Oficiului de Cadastru a atras atenţia că soluţionarea dosarelor este întârziată din cauza primarilor care nu trimit documentaţiile
Directorul Oficiului de Cadastru a atras atenţia că soluţionarea dosarelor este întârziată din cauza primarilor care nu trimit documentaţiile

Directorul Oficiului de Cadastru a atras atenţia că soluţionarea dosarelor este întârziată din cauza primarilor care nu trimit documentaţiile

 – În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural –

O afirmaţie a şefei Gărzii de Mediu Harghita a stârnit o discuţie, cel puţin interesantă, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Vorbind despre activităţile Gărzii de Mediu Harghita în 2015, comisarul şef Balla Izabella a precizat, la un moment, că a lipsit implicarea autorităţilor publice locale. „Administraţiile publice locale trebuie să aibă un reprezentant, un responsabil pe mediu. (…) Primarul are şi el atribuţii de control, de inspecţie, ca şi noi”, spunea Balla Izabella. Astfel, arăta aceasta, probleme precum depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor s-ar putea rezolva pe plan local, fără a mai fi nevoie de intervenţii ale inspectorilor Gărzii de Mediu.

În replică, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, viitorul candidat la Primăria Miercurea-Ciuc, Borboly Csaba, a luat apărarea edililor, subliniind faptul că un primar are 4-5 angajaţi cu care trebuie să facă toate treburile şi din acest motiv nu înţelege ce ar putea să facă un primar vizavi de problemele de mediu.

Acesta spunea că nici măcar la nivelul Consiliului Judeţean nu există un responsabil pe mediu, deoarece nu poţi doar să treci în fişa postului unei persoane că se ocupă de mediu; trebuie înfiinţat un compartiment, omul trebuie să fie de specialitate şi să cunoască legislaţia din domeniu, iar atâta timp cât posturile sunt blocate, un responsabil cu mediul la nivelul primăriilor sau al CJ este imposibil de rezolvat.

„Dacă s-ar înşira tot ce trebuie, numai această listă ar conţine toate posturile dintr-o primărie, dar trebuie să înţelegeţi că este o limită de număr şi aici nu se poate. De aceea vă rog să vedem ce poate să controleze un primar; chiar dacă are atribuţii, poate să facă un proces-verbal care să fie neatacabil?”, spunea Borboly Csaba, candidat la Primăria Miercurea-Ciuc.

 

De întârzierea dosarelor de la OCPI vinovată este atitudinea edililor

Ulterior, discuţia s-a transformat într-un scurt dialog între preşedintele Consiliului Judeţean şi directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita.

Directorul OCPI Harghita, Sorin Truţă, i-a reproşat primului că nu trebuie luată mereu apărarea primarilor şi amintea cazul dosarelor a căror rezolvare întârzie deoarece documentaţiile de la primării nu ajung la instituţie. Pe scurt, în multe cazuri, dosarele de la OCPI nu sunt soluţionate la timp tocmai din cauza atitudinii primarilor.

„E clar că sunt împovăraţi (n.a. – primarii) cu foarte multe atribuţii, dar constatăm că, de fapt, nici o autoritate, instituţie, din judeţ nu are o legătură normală cu primarii, ceea ce nu este în regulă. Şi, totodată, nu este normal să fie încurajaţi să nu facă lucruri, pentru că se întâmplă în permanenţă faptul acesta – cineva le plânge pe umăr de milă că nu pot să-şi îndeplinească atribuţiile legale, în consecinţă, ei o duc aşa mai departe”, spunea Sorin Truţă.

„Nu este firesc ce se întâmplă – continua acesta. Ori se intervine cu modificări ale cadrului legislativ – să fie despovăraţi de anumite sarcini – ori să  le îndeplinească pe astea pe care trebuie să şi le îndeplinească. Şi asta se întâmplă în permanenţă şi sunt încurajaţi să nu respecte legea”.

Directorul OCPI Harghita spunea că şi în cazul dosarelor de la Lupeni – despre care Borboly Csaba afirma că din 164, doar 4 au fost soluţionate – vina se află tot în ograda autorităţilor publice locale, care nu au trimis documentaţiile necesare.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.