Direcţia Silvică Harghita oferă la vânzare peste 900 de pomi de Crăciun | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 16 ianuarie 2025
Home » Societate » Direcţia Silvică Harghita oferă la vânzare peste 900 de pomi de Crăciun
Direcţia Silvică Harghita oferă la vânzare peste 900 de pomi de Crăciun

Direcţia Silvică Harghita oferă la vânzare peste 900 de pomi de Crăciun

  • La fel ca în anul precedent, preţurile sunt cuprinse între 25 şi 35 de lei pentru pomii din specia brad şi 15-25 de lei pentru molid

Direcţia Silvică (DS) Harghita oferă spre vânzare în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă un număr de 925 de pomi de Crăciun, marea majoritate din specia brad, la ocoalele silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, la fel ca în ultimii ani, direcţia silvică comercializează un număr relativ mic de pomi de Crăciun, însă cererea, care este în scădere de la an la an, este acoperită. Ing. Cătălin Mutică a reiterat că din valorificarea pomilor de Crăciun Direcţia Silvică Harghita nu îşi propune să realizeze o activitate preponderent axată pe profit, ci mai mult una socială, direcţionată către persoanele care nu au terenuri împădurite sau au venituri relativ mici şi care nu pot să-şi achiziţioneze un pom de Crăciun din magazinele specializate. Astfel, în cazul acestora direcţia silvică vine „cu o ofertă rezonabilă”.

Din cei 925 de pomi de Crăciun, cei mai mulţi sunt din specia brad, însă se comercializează şi câteva zeci de bucăţi din specia molid.

Preţurile sunt cuprinse între 25 de lei şi 35 de lei pentru un brad şi între 15 de lei şi 25 de lei pentru un molid, cu TVA inclus. Cel mai ieftin pom este din specia molid, are o înălţime de până la 1,3 metri şi costă 15 lei, iar bradul de aceeaşi înălţime este 25 de lei. Între 1,30 şi 2 metri, molidul costă 20 de lei şi un brad 30 de lei. Între 2 şi 3 metri, molidul are un preţ de 25 de lei şi bradul 35 de lei. „Se vede foarte clar că preţurile sunt mai mult decât rezonabile faţă de ceea ce vedem în partea privată”, a spus directorul DS Harghita, care a precizat că, dacă vor fi comenzi speciale, vor putea fi comercializaţi şi brazi de peste 3 m, însă pentru fiecare metru care depăşeşte această înălţime va costa cu 25 de lei în plus.

Pomii de Crăciun pot fi achiziţionaţi de la sediile ocoalelor silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş, care mai au în administrare suprafeţe de fond forestier de stat. Cei interesaţi trebuie să se deplaseze la sediul ocolului silvic respectiv, unde sunt depozitaţi pomii de Crăciun şi de unde li se vor elibera documentele de transport.

La celelalte două ocoale silvice din subordinea direcţiei silvice – OS Miercurea-Ciuc şi Homorod – suprafeţele forestiere de stat sunt foarte mici, astfel că nu se comercializează pomi de Crăciun.

Pomii de Crăciun oferiţi de DS Harghita provin din lucrări de curăţiri

Ing. Cătălin Mutică a explicat că aceşti pomi de Crăciun nu sunt recoltaţi din plantaţiile direcţiei silvice şi nu sunt aleşi „pe sprânceană”, ci provin din lucrările de curăţiri, care presupun înlăturarea exemplarelor care stânjenesc arborii de viitor. Astfel, brazii şi molizii vânduţi ca pomi de Crăciun oricum ar fi fost exploataţi, extraşi din pădure şi comercializaţi în special ca lemn de foc. „Vânzarea unui număr de 925 de bucăţi ca pomi de Crăciun nu are niciun impact negativ asupra fondului forestier, a mediului în general”, a subliniat directorul direcţiei silvice.

Acesta a spus că pomii recoltaţi în acest fel sunt cei mai ecologici de pe piaţă, fiindcă provin din exemplare care oricum erau destinate extragerii din pădure, comparativ cu cei artificiali confecţionaţi din plastic, care este foarte greu biodegradabil. Mai sunt pomii de Crăciun crescuţi în pepiniere, însă aceştia sunt trataţi cu substanţe împotriva dăunătorilor şi cu hormoni de creştere, astfel încât să aibă coroana mult mai bine dezvoltată. „Ceea ce presupune utilizarea unor substanţe care nu ar fi atât de prietenoase cu mediul, astfel că, concluzionând, pomii de la RNP – Romsilva şi în general din pădure, care sunt exploataţi raţional şi în cadrul lucrărilor silvotehnice, sunt cei mai ecologici de pe piaţă”, a susţinut ing. Cătălin Mutică.

Conform acestuia, în Harghita sunt foarte mulţi proprietari privaţi de pădure sau de păşuni împădurite, iar marea majoritate a harghitenilor îşi procură pomul de Crăciun tocmai de pe aceste suprafeţe, unii dintre ei fiind şi vânzători direcţi pentru alte zone din ţară deficitare din acest punct de vedere, însă în cantităţi mult mai mici decât în anii precedenţi, când de pe suprafeţele private erau puşi în valoare şi exploataţi sute de mii de pomi la fiecare ocol silvic. În acest sens, la ocoalele silvice există proceduri de punere în valoare a pomilor de pe Crăciun de pe fâneţe şi de pe păşuni împădurite aparţinând proprietarilor privaţi.

Ing. Cătălin Mutică a mai punctat că, deşi nu mai este o presiune atât de mare ca în anii trecuţi asupra pădurii în această perioadă, există protocoale încheiate între RNP – Romsilva şi celelalte instituţii cu atribuţii de control – Poliţia Română, Jandarmeria – iar acţiunile comune sunt mult mai intense. „Colegii cu atribuţii în paza pădurilor sunt implicaţi în monitorizare şi controale aleatorii împreună cu reprezentanţii celorlalte instituţii”, a menţionat directorul DS Harghita, care a mai precizat că până în prezent nu au fost raportate confiscări ale pomilor de Crăciun tăiaţi ilegal.

La nivel naţional, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin unităţile sale teritoriale, a scos la vânzare peste 18.547 de pomi de Crăciun în sezonul sărbătorilor de iarnă. Dintre aceştia, 13.902 sunt din specia brad, iar alţi 4.645 sunt din specia molid sau alte specii de răşinoase.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 93.286 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.270 ha). Din acest total, puţin peste 22.700 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.