Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din nou amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Din nou amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita
Din nou amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita

Din nou amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita

Tribunalul Harghita a amânat din nou, ieri, procesul în care Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, alături de alte persoane, este judecat pentru fapte de corupţie. Amânarea a fost dispusă de către judecătorul de caz pentru definitivarea laturii civile în această cauză. Este vorba despre admiterea cererilor de amânare formulate de reprezentanţii Consiliului Judeţean Harghita şi comunei Mihăileni, care s-au constituit ca părţi civile în acest proces, însă mai trebuie să depună documente la dosar. În cazul Consiliului Judeţean, s-a cerut amânarea cauzei întrucât instituţia doreşte să-şi angajeze un avocat, până în prezent fiind reprezentaţi de un avocat din oficiu. Iar cererea Consiliului local al comunei Mihăileni de constituire ca parte civilă nu a fost motivată, reprezentantul acestei instituţii precizând în faţa instanţei că se apropie alegerile locale şi mandatul este la final, iar deciziile să fie luate de noul Consiliu.

După şedinţa de judecată, avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul preşedintelui CJ Harghita, a explicat că juriştii Consiliului Judeţean au formulat o cerere de constituire ca parte civilă, însă fără a se consulta cu avocatul din oficiu. „Există o constituire de parte civilă făcută de către juriştii Consiliului Judeţean, dar care nu au luat legătura cu avocatul din oficiu al aceluiaşi Consiliu Judeţean şi nu ştiam care este constituirea bună – cea făcută de avocaţi (…) sau cea făcută de către CJ. În plus, există o hotărâre de Consiliu Judeţean care spune că vor să-şi angajeze avocat şi dacă vor să-şi angajeze avocaţi, instanţa, pentru a se hotărî cine sunt avocaţii, ce vor să scrie în constituirea de parte civilă şi a lămuri aspectele de fond legate de această chestiune, a amânat cauza”, a spus avocatul Sergiu Bogdan.

În timpul şedinţei de judecată, judecătorul a atras atenţia reprezentanţilor celor două instituţii că e pentru ultima dată când procesul se amână pentru constituirea ca părţi civile şi le-a solicitat „să facă diligenţele necesare” ca până la termenul următor să depună documentele pentru ca procesul să poată continua.

Ieri, magistratul care judecă cauza le-a explicat inculpaţilor din acest dosar că încă nu a început cercetarea judecătorească, astfel că aceştia pot cere, încă, aplicarea procedurii simplificată (adică recunoaşterea vinovăţiei).

La termenul următor urmează a fi dezbătute şi cereri formulate de apărătorii inculpaţilor în legătură cu excluderea unor probe sau de sesizare a Curţii Constituţionale privind unele excepţii de neconstituţionalitate.

Apărătorul lui Borboly Csaba a explicat că „este o discuţie legată de modul în care s-a aplicat şi în această cauză şi în altele decizia de neconstituţionalitate a camerei preliminare şi e o chestiune de interceptări, atenţie, pe textul vechi”. „Pentru că textul nou a fost declarat neconstituţional pentru că persoanele specializate sunt neclare, ei în textul vechi spuneau persoane care îşi dau concursul tehnic. Şi întrebarea mea este dacă persoane care îşi dau concursul tehnic este mai clară decât noţiunea de alte organe specializate ale statului. Şi, din această perspectivă, unele instanţe au refuzat să aplice decizia 51, spunând că nu, că discutăm după Codul vechi pe o astfel de construcţie, şi atunci sesizarea Curţii este dacă pe Codul vechi, într-adevăr, se poate discuta despre această claritate, a acestei chestiuni. Asta e una şi mai sunt şi alte chestiuni strict tehnice, în sensul în care noi am fost puşi în situaţia, din cauza amânărilor succesive, să nu putem să discutăm despre o nulitate absolută a acestor probe şi suntem în situaţia în care acum nu mai putem invoca, pentru că e trecut termenul. Atunci nu am putut invoca pentru că s-a amânat în mod succesiv şi Curtea Constituţională a spus în mod repetat că atunci când se creează o discriminare din cauza modului în care se derulează procesul, evident că este o problemă de articolul 16 din Constituţie”, a explicat apărătorul lui Borboly Csaba.

Avocatul Sergiu Bogdan şi-a exprimat speranţa că la următorul termen „să ajungem la ceea ce aşteptăm de doi ani: ca domnul preşedinte (n.n. – Borboly Csaba) să dea declaraţii”. Următorul termen în această cauză va fi pe 14 iunie.

Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.