Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din ce în ce mai mulţi turişti aleg Borsecul | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » Din ce în ce mai mulţi turişti aleg Borsecul
Din ce în ce mai mulţi turişti aleg Borsecul

Din ce în ce mai mulţi turişti aleg Borsecul

  • Totuşi, marea provocare rămâne finalizarea lucrărilor la Centrul balnear, începute în urmă cu 7 ani, care ar duce la o relansare a staţiunii
  • Peste 90% din oaspeţii Borsecului sunt din ţară

Numărul turiştilor care aleg să-şi petreacă sfârşitul de săptămână sau vacanţele în staţiunea Borsec a început să crească de la an la an. În această vară, de exemplu, au fost weekend-uri şi săptămâni în care efectiv au fost ocupate toate locurile de cazare din staţiune, iar cererile continuau să existe.

La sfârşitul sezonului de vară din acest an am stat de vorbă cu primarul oraşului Borsec, Mik József, despre cum se prezintă în momentul de faţă situaţia staţiunii din punct de vedere turistic, ţinând cont că înainte de 1990 era recunoscută la nivel naţional şi european, urmând apoi decăderea şi ajungându-se până la excluderea din sistemul turistic şi balnear de interes naţional, lucru ce a început să se remedieze.

Astfel, primarul staţiunii a explicat că, din punct de vedere turistic, sezonul de vară a fost „foarte bun”, la fel cum a fost şi cel de iarnă, care s-a încheiat în luna martie a acestui an. Iar în momentul de faţă se fac pregătiri pentru sezonul din iarna aceasta, care „sperăm că va fi la fel cum a fost şi anul trecut”. „Important este că de la an la an vin (n.n. – în staţiune) tot mai mulţi turişti”, a afirmat edilul, arătând că în această vară, de exemplu, „au fost săptămâni, mai ales week-end-uri, când veneau foarte mulţi turişti şi efectiv nu mai găseau locuri de cazare”. Acesta a explicat că în staţiune sunt 700-750 de locuri de cazare, iar numărul vizitatorilor era mult mai mare. Însă, a precizat primarul, „sperăm că şi numărul cazărilor va creşte”. „Chiar acum, anul acesta, avem speranţa că o să fie date în funcţiune încă două pensiuni şi o să crească numărul locurilor de cazare cu cel puţin 50”.

Pe lângă condiţiile oferite de natură, primăria oraşului a încercat, în ultimii ani, să ofere turiştilor diferite modalităţi de a-şi petrece timpul în Borsec: de la amenajarea unor trasee turistice la festivaluri, spectacole, concerte organizate, de regulă, în fiecare sfârşit de săptămână. Astfel, ne spunea primarul, turiştii vin în staţiune pentru apele minerale cu efecte terapeutice, atât pentru cure interne, cât şi externe, plimbări în natură. Baia de la Poiana Zânelor, mofeta, obiectivele turistice din zona Scaunului Rotund sau traseele turistice, de exemplu, sunt la mare căutare în rândul turiştilor.

Dar pe lângă acestea, „primăria a încercat să ofere pentru turişti diferite servicii”. În acest sens, a spus primarul, în fiecare weekend au fost organizate festivaluri sau câte un concert, în cadrul căruia susţinea concerte câte o trupă locală sau din împrejurimi. „Eu zic că a fost o încercare reuşită, începută în urmă cu câţiva ani. Anul acesta, programul chiar a fost foarte bine primit de turişti”, a spus Mik József. Conform acestuia, evenimentele de acest fel organizate în staţiune nici nu au fost foarte costisitoare, ba dimpotrivă. „Cu 1.000-1.500 de lei poţi acoperi un weekend. Şi chiar este îmbucurător că poţi să oferi asemenea evenimente turiştilor care vin în staţiune”.

Deschiderea Centrului balnear cu baza de tratament, amânată cu încă jumătate de an

După ce a trecut în revistă care este situaţia turismului în Borsec, primarul staţiunii a prezentat cea mai mare provocare cu care se confruntă de la preluarea conducerii localităţii: finalizarea lucrărilor şi deschiderea Centrului balnear cu baza de tratament. „Marea noastră provocare rămâne tot Centrul balnear, cu baza de tratament. De 7 ani de zile tot ne chinuim să terminăm lucrările. Toate greutăţile posibile ce puteau interveni într-o construcţie noi le-am întâmpinat”, a spus primarul, rămânând totuşi optimist.

„Iniţial speram că o să finalizăm lucrările şi o să deschidem Centrul în luna decembrie. Dar acum, noul termen e anul viitor, în iunie. Deci la începutul sezonului de vară”, a precizat Mik József, precizând că în momentul de faă se lucrează. Motivul pentru care s-a amânat, din nou, finalizarea lucrărilor la Baza de tratament a fost că, „din păcate, una dintre firme nu a avut capacitatea financiară să continue lucrările”. Astfel că s-au căutat alte firme şi în acest fel s-a ajuns la această întârziere de şase luni. În ciuda faptului că, de această dată, după cum spunea edilul, „bani avem”. Banii au venit de la Ministerul Turismului, dar şi dintr-un credit contractat de primărie, investiţia fiind susţinută şi de Consiliul Judeţean Harghita.

În legătură cu creditul, primarul a precizat că valoarea lui a fost de 13.000.000 lei, iar rata anuală a pornit de la 1,9 milioane lei, în momentul de faţă fiind de 1,7 milioane lei. Ceea ce înseamnă că, anual, aproape o treime din bugetul oraşului Borsec este direcţionat pentru plata lui.

Importanţa deschiderii acestui Centru este deosebită pentru Borsec. Odată cu inaugurarea Bazei de tratament se speră la o relansare a staţiunii, dar şi la creşterea investiţiilor în spaţii de cazare, restaurante etc.

Un lucru îmbucurător: în acest an, Borsecul a redobândit statutul de staţiune de interes naţional

Trecând peste problemele generate de lucrările la Centrul balnear, Mik József a arătat că, „totuşi, este îmbucurător că anul acesta, în februarie, am redobândit statutul de staţiune de interes naţional”. Statut care a fost pierdut în anul 2001, odată cu închiderea fostei Baze de tratament din oraş, întrucât capacitatea de cazare a scăzut sub 500 de locuri.

Tot în anul 2001, Borsecul a pierdut şi statutul de staţiune balneoclimaterică, din acelaşi motiv. Însă, primarul oraşului şi-a exprimat că odată cu deschiderea noii baze de tratament, Borsecul va redobândi şi statutul de staţiune balneoclimaterică.

În ceea ce priveşte turiştii, spunea edilul, majoritatea acestora – peste 90%! – sunt din ţară, „din toate colţurile ţării”. Din străinătate, în Borsec vin, în special, turişti din Ungaria şi Republica Moldova.

Un aspect interesant, arăta Mik József, este faptul că au început să vină, din nou, din ce în ce mai mulţi turişti din Israel. Până în anul 2001, când funcţiona Baza de tratament, staţiunea era foarte căutată de către turiştii din Israel, iar acum „aşteaptă lumea de acolo să pornim Centrul balnear să poată reveni la tratament”.  

(Despre ce înseamnă creditul contractat de primărie pentru bugetul local, cum au ajuns „pe mâna unor escroci” zeci de clădiri din staţiune în urma privatizării, dar şi despre alte probleme cu care se confruntă oraşul Borsec – vom reveni într-un număr viitor).

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Bani repede, usor si comod. Obtii usor rezultate. Aici poti sa castigi repede si bine. Mai ai un pas sa te convingi. Cand doresti sa afli despre ce este vorba si sa primesti toate detaliile la adresa ta de email, trimite cuvantul DETALII la adresa aceasta de email
    pacurarucostica1963@gmail com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.