Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I: Materialul lemnos tăiat ilegal, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I:
Materialul lemnos tăiat ilegal, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
<h6><i>Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I:</i></h6> Materialul lemnos tăiat ilegal, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I:
Materialul lemnos tăiat ilegal, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

A crescut şi numărul infracţiunilor

În semestrul I al acestui an, de pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita s-a tăiat ilegal o cantitate de 73 de metri cubi material lemnos, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 44 mc.

Valoarea totală a pagubelor provocate de tăierile ilegale se ridică în primele 6 luni ale lui 2020 la aproape 45.000 lei.

Datele reies din analiza activităţii de pază a pădurilor pe semestrul I, realizată de DS Harghita. Conform documentului, de pe proprietatea publică a statului, în perioada amintită s-au exploatat ilegal 33 mc de arbori. Restul materialului lemnos tăiat ilicit a provenit de pe terenurile altor proprietari, dar aflate în administrarea direcţiei silvice.

Majoritatea lemnului tăiat ilegal provine din infracţiuni

În prima parte a anului, personalul silvic din cadrul DS Harghita a constatat un număr de nouă infracţiuni, cu patru mai multe decât în prima jumătate a lui 2019. Cantitatea totală de lemn provenită din infracţiuni a fost de 59 mc. Şapte infracţiuni se află în curs de soluţionare la parchet şi două la IPJ Harghita. 

Tot în primele 6 luni ale acestui an au fost aplicate 13 amenzi, în valoare totală de 29.000 lei. În primul semestru din 2019 au fost aplicate 9 amenzi, în cuantum de 18.800 lei.

Potrivit datelor oferite de DS Harghita, pădurarii din cadrul instituţiei nu au putut justifica o cantitate de 10 mc material lemnos, în valoare de 4.500 lei, sumă ce le este imputată. În 2019, această cantitate a fost de 16 mc.

În acest an, pădurarii direcţiei au găsit în pădure 27 de mc material lemnos tăiat ilegal şi abandonat, care va fi valorificat prin licitaţie.

De asemenea, a fost aplicată o amendă în valoare de 2.000 de lei, pentru incendierea fondului forestier.

În aceeaşi perioadă, au fost 17 acţiuni de control la instalaţiile de debitat lemn rotund şi la depozite, nefiind aplicată nici o sancţiune.

Şase din cele nouă infracţiuni au fost la Ocolul Silvic Tulgheş

În primul semestru, la Ocolul Silvic (OS) Tulgheş au fost constatate şase infracţiuni, în aceeaşi perioadă a anului trecut nefiind înregistrate asemenea fapte. La acest ocol silvic a fost aplicată în acest an o amendă, în valoare de 1.000 lei, la fel ca în 2019. Volumul total de material lemnos tăiat ilegal a fost de 59 mc, iar 7 mc nu au putut fi justificaţi de personalul silvic. Valoarea pagubelor s-a ridicat la aproape 30.000 lei.

La OS Topliţa, în primele 6 luni ale lui 2020 au fost constatate două infracţiuni, trei fiind înregistrate anul trecut. Totodată, au fost aplicate şi două amenzi, în valoare de 8.000 lei (patru în 2019). Lemnul tăiat ilegal la acest ocol silvic a fost de 12 mc (25 mc în prima jumătate a anului trecut), în cuantum de aproximativ 5.800 lei.

La OS Miercurea Ciuc,în acest an s-a constatat o infracţiune şi nu a fost aplicată nici o amendă. La acest ocol silvic a fost găsită de pădurari întreaga cantitate de 27 mc material lemnos tăiat ilegal şi abandonat.

Iar la Ocoalele Silvice Homorod şi Borsec nu s-a constatat, în semestrul I 2020, nici o infracţiune. În schimb, la OS Homorod au fost aplicate 10 amenzi, în valoare de 20.000 lei.

Amenzi de peste 100.000 lei în urma neregulilor identificate la circulaţia materialului lemnos

Conform analizei DS Harghita, în prima jumătate a acestui an au fost efectuate de către silvicultori împreună cu poliţişti un număr 384 de acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019, când au fost 263 astfel de verificări.

În urma acestor acţiuni de control au fost aplicate în acest an 65 de amenzi, în valoare de 107.000 lei. Materialul lemnos confiscat ca urmare a neregulilor constatate a fost în cantitate de 177 mc, faţă de 67 mc în 2019.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 89.812 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, 22.889 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.