Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dezvelirea grupului statuar Márton Áron din Miercurea-Ciuc, în prezenţa preşedintelui Ungariei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Dezvelirea grupului statuar Márton Áron din Miercurea-Ciuc, în prezenţa preşedintelui Ungariei
Dezvelirea grupului statuar Márton Áron din Miercurea-Ciuc, în prezenţa preşedintelui Ungariei

Dezvelirea grupului statuar Márton Áron din Miercurea-Ciuc, în prezenţa preşedintelui Ungariei

 „Fără Márton Áron  nu există ţinut secuiesc, fără poporul ţinutului secuiesc nu a fost şi nu poate avea un viitor naţiunea maghiară”

Dezvelirea grupului statuar care îl reprezintă pe episcopul catolic Márton Áron, amplasat în Piaţa Libertăţii din Miercurea-Ciuc, a avut loc duminică, în prezenţa preşedintelui Ungariei, Áder János. Pe platoul din faţa Palatului Administrativ s-au adunat câteva mii de oameni din oraş şi din alte localităţi ale judeţului, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume populare secuieşti şi arborând steaguri secuieşti şi ale Ungariei.

Manifestările au început la Biserica Sfânta Cruce din Miercurea-Ciuc, cu o slujbă religioasă şi o ceremonie de miruire, după care cei prezenţi au pornit într-o procesiune către Piaţa Libertăţii. La monument, evenimentul a fost deschis prin interpretarea vechiului imn secuiesc.

 Márton Áron, pastorul tuturor maghiarilor din România

Preşedintele Ungariei, Áder János, a vorbit în alocuţiunea sa despre viaţa şi personalitatea lui Márton Áron, de la a cărui naştere se împlinesc 120 de ani, amintind, printre altele, că acesta s-a împotrivit, în 1944, deportării evreilor din Transilvania şi că acesta a luptat pentru drepturile maghiarilor din România. „Nu a fost pastorul doar al comunităţii sale catolice, ci a fost pastorul unui neam cu o soartă grea, a fost pastorul tuturor celor lipsiţi de drepturi, a fost pastorul tuturor maghiarilor din România”, a spus Adér János.

De asemenea, preşedintele ungar a arătat că grupul statuar, care îl reprezintă pe episcop în momentul în care miruieşte o copilă şi pe mama sa, transmite mai multe mesaje. „De astăzi, statuia lui Márton Áron va sta aici, în piaţa centrală din Miercurea-Ciuc, cu mişcarea cea mai caracteristică lui, este un gest care te apără şi care te trimite pe calea ta şi este un mesaj şi pentru credincioşi şi pentru necredincioşi: mergi şi creează foarte multe fructe, fii curajos şi să trăieşti fără frică, nu-ţi lăsa inima să fie cuprinsă de ură, păstrează-ţi demnitatea şi respectă demnitatea celuilalt. Fii fidel ţării tale şi căii care ţi-a fost dată”, a conchis Áder János.

 Şi discursuri despre criza migranţilor şi obţinerea autonomiei teritoriale

Inaugurarea grupului statuar din Miercurea-Ciuc a fost şi un bun prilej pentru unii politicieni de a lega numele episcopului de politica oficială a statului ungar ori de autonomia teritorială a secuilor.

În acest sens, vicepreşedintele Parlamentului Ungariei, Lezsak Sándor, a vorbit despre valorile creştine propovăduite şi apărate de episcopul Márton Áron şi a criticat conducătorii Uniunii Europene pentru faptul că deşi înaintaşii lor şi-au asumat la înfiinţare creştinismul, acum îl neagă (referitor la politica oficială a Ungariei în problema migranţilor). „Conducătorii europeni vor să reformeze Europa împotriva voinţei poporului. Fără război atomic, vor să aducă o distrugere a valorilor şi în nici un caz nu vor aduce constructivitate şi dezvoltare. Îl citez pe episcopul Márton Áron: conştiinţa Europei poate fi apăsată şi de soarta naţiunii noastre. Cei care au creat acum o jumătate de secol UE şi-au asumat creştinismul, ceea ce conducătorii de astăzi ai Uniunii deja neagă. Rezervele creştin-morale ale Europei se află în acele foste ţări socialiste în care au fost Márton Áron, Mindszenty József sau părintele Popescu sau Pawel Wojtyla, unde asemenea oameni au călit sufletele enoriaşilor în aşa fel încât să ne asumăm puterea de a purta această luptă pentru păstrarea creştinismului în Europa. Această forţă provine din sângele martirilor şi care este un izvor nesecat al acelei puteri aici, în Ardeal, în ţinutul secuiesc, în Piaţa Libertăţii, în locul drapelului secuiesc, unde Márton Áron şi-a sacrificat viaţa pentru apărarea poporului său”, a spus vicepreşedintele Parlamentului Ungariei. În încheiere, acesta a arătat că „fără Márton Áron nu există ţinut secuiesc, fără poporul ţinutului secuiesc nu a fost şi nu poate avea un viitor naţiunea maghiară”.

Cel mai lung discurs a fost susţinut de primarul demisionar Ráduly Róbert-Kálmán, care, ca de obicei, a abordat problema autonomiei teritoriale. Vorbind în numele Asociaţiei Bărbaţilor Catolici „Márton Áron”, care l-au „rugat” ca în numele lor să ţină această cuvântare, fostul primar al municipiului Miercurea-Ciuc şi-a dat din nou în petic, legându-i numele episcopului, printre altele, de lupta pentru autonomia teritorială a secuilor. Candidatul UDMR la Primăria Miercurea-Ciuc şi-a criticat colegii din partid şi nu numai pentru faptul că se întreabă „cu ce e bună autonomia”, catalogându-i ca fiind „naivi” sau „neinformaţi”. „Acum 10 zile s-a întâmplat la consfătuirea candidaţilor la primărie, eu am cerut socoteală în ceea ce priveşte hotărârea privind autonomia. Un primar din comuna vecină a întrebat: cu ce e bună autonomia? Nu e singurul care întreabă acest lucru. Sunt şi alţii, naivi, neinformaţi şi cei care acoperă netrebnicia lor şi cei care slujesc pe cei păcătoşi. Pentru ei pun această întrebare, ca şi un sfat bun: de ce e bună şi de ce e necesară autonomia? Márton Áron, printre altele, în 1946 a scris o scrisoare către Groza (n.r. – dr. Petru Groza, prim-ministru al României), acum 70 de ani şi a formulat în felul următor: Maghiarimea, după Primul Război Mondial, neputând face altceva, a luat la cunoştinţă dictatul marilor puteri. Şi conformându-se situaţiei date a încercat să-şi asigure cultura, identitatea naţională. În schimb, Guvernul României, neluând în considerare nici statutul minorităţilor de la Paris, nici promisiunile de la Alba Iulia, nici principiul autoguvernării (…) a dus politica denaţionalizării şi cu acest scop a supus sub un jug maghiarimea. (…) Dialogul este important şi Márton Áron a ştiut acest lucru şi a încercat să facă un dialog, dar fundamentul dialogului este un program ferm. Márton Áron, deşi a găsit urechi surde la Bucureşti, totuşi ne-a lăsat moştenire un program stabil. Acesta este statutul minorităţilor de la Paris, promisiunile de la Alba Iulia, respectiv o autonomie teritorială. Urmându-l pe Márton Áron, aceasta nu este cea mai importantă chestiune, este minimul pe care trebuie să-l obţinem”, a spus Ráduly Róbert, conform traducerii.

Despre viaţa şi personalitatea episcopului romano-catolic Márton Áron au mai ţinut alocuţiuni viceprimarul cu atribuţii de primar, Antal Attila, episcopul romano-catolic Tamás József şi arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György. Grupul statuar a fost sfinţit de arhiepiscopul Jakubinyi György, după care cei prezenţi au depus coroane la flori.

Evenimentul de duminică s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

Grupul statuar amplasat în Piaţa Libertăţii din Miercurea-Ciuc îl reprezintă pe episcopul catolic şi două figuri feminine – mamă şi fiică – pe care le binecuvântează şi le miruieşte. Costurile totale ale lucrărilor s-au ridicat la aproximativ 700.000 de lei, fiind suportaţi din bugetele Consiliului local Miercurea-Ciuc şi Consiliului Judeţean Harghita, precum şi din finanţări de 7,5 milioane de forinţi din partea a două fundaţii din Ungaria.

Márton Áron s-a născut în comuna Sândominic şi a fost episcop romano-catolic al Diecezei de Alba Iulia între anii 1938-1980. (Şt. Pătrîntaş)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Deci aia care isi permit sa intrebe la ce e buna autonomia sunt pacatosi. Sa fie arsi pe rug ! Acum am o intrebare: steagul ala mare nu era cumva acolo? Gata, nu mai e nevoie de el? La alegerile urmatoare scot statuia si inagureaza altceva pentru a amesteca din nou discursul religios cu cel al pretentiilor autonomiste si politica? Locuri de munca pe cand? Tinerii pleaca din zona, la manifestare inafara de copii adusi cu scoala, erau numai persoane in varsta, toate foarte triste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.