Gustă sănătatea
Detox de primăvară: Avem nevoie de asta?

La început de martie, natura începe să renască, iar sezonul primăverii aduce o gamă variată de alimente proaspete şi sănătoase, perfecte pentru a sprijini sănătatea organismului. Tot acum, curele de detoxifiere au devenit foarte populare şi este foarte posibil ca toată lumea să fi auzit despre ele. Fiind specialist în domeniul nutriţiei, mă întâlnesc frecvent cu mitul conform căruia organismul nostru are nevoie de diverse cure de detoxifiere sau cure de eliminare a toxinelor.
Ei bine, avem nevoie de sucuri verzi, cure de detoxifiere, diete restrictive? Hai să vedem sfatul specialistului:
Detoxifierea organismului este un proces natural pe care corpul nostru îl realizează cu ajutorul diverselor organe şi sisteme, precum:
- Ficatul – Este principalul organ responsabil pentru detoxifierea organismului. Acesta filtrează sângele şi elimină toxinele, produsele de descompunere ale substanţelor chimice, medicamentelor şi altor compuşi nocivi. El transformă substanţele toxice în forme mai uşor de eliminat de organism.
- Rinichii – Rinichii filtrează sângele şi elimină toxinele şi deşeurile prin urină. Ei reglează, de asemenea, echilibrul hidric şi electrolitic al corpului, contribuind astfel la eliminarea substanţelor toxice din organism.
- Pielea – Pielea este un organ important în procesul de detoxifiere, prin transpiraţie. Prin acest proces, organismul elimină diverse toxine şi substanţe reziduale.
- Plămânii – Plămânii elimină dioxidul de carbon, un produs rezidual al metabolismului. Respiratul adânc poate sprijini procesul de detoxifiere, deoarece ajută la îndepărtarea acestui gaz din organism.
Dacă aceste procese se desfăşoară optim, nu se acumulează toxine în organism. Mitul ar putea fi bazat pe ideea că substanţele potenţial dăunătoare (alcoolul, cofeina, medicamentele, aditivii) se depozitează şi se acumulează în diverse ţesuturi. Deşi există un sâmbure de adevăr în această idee, nu este într-atât de semnificativ încât să necesite o „detoxifiere” a organismului. Într-o anumită concentraţie, orice aliment poate fi considerat „toxic”. Pe parcursul unei zile sau a câtorva zile nu putem consuma o cantitate atât de mare de alimente care să conţină o concentraţie atât de ridicată de conservanţi, potenţiatori de aromă, încât să ne creeze probleme de sănătate.
Organele noastre care se ocupă de detoxifiere trebuie doar susţinute de un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie variată şi obiceiuri sănătoase. Nu avem nevoie de cure de detoxifiere care pot fi chiar dăunătoare sănătăţii noastre şi pot cauza mai multe probleme decât beneficii.
În majoritatea cazurilor, detoxifierea organismului se face prin post intermitent, laxative sau chiar prin înfometare.
Printre cele mai populare metode se numără dieta cu apă cu lămâie, dieta cu alimente crude, dieta cu ţelină, dieta alcalinizantă.
Aceste metode pot fi periculoase, provocând lipsuri de minerale şi nutrienţi, deshidratare, migrene, iritabilitate şi disconfort general, ba chiar probleme digestive, precum constipaţia şi dureri de stomac. În plus, înfometarea duce la acumularea unor produse de metabolism (cum ar fi corpii cetonici), care pun presiune asupra rinichilor şi pot afecta funcţionarea acestora. Aceste metode sunt foarte periculoase pentru femeile însărcinate şi copii, deoarece pot duce la întârzieri în dezvoltare şi creştere.
Mulţi oameni se bucură de pierderea rapidă în greutate după o astfel de cură, însă este important să menţionăm că scăderea în greutate reflectă, în majoritate, pierderea masei musculare, a resurselor de carbohidraţi (glicogenul) şi a apei reţinute în organism.
Dacă dorim să scădem în greutate, este recomandat să facem schimbări treptate şi să adoptăm un stil de viaţă corect, sustenabil pe termen lung. Cuvântul-cheie este pe termen lung. O cură – aşa cum sugerează şi numele – este un proces de scurtă durată. Dacă o persoană a avut o alimentaţie nesănătoasă şi neregulată, este posibil să se simtă mai bine după o astfel de cură, deoarece probabil a mâncat mai puţin decât înainte şi a acordat mai multă atenţie obiceiurilor alimentare, dar pe termen lung aceste metode nu sunt soluţii pentru bunăstarea organismului.
Îţi recomand să ţii cont de principiile unui stil de viaţă sănătos pe tot parcursul anului, nu doar primăvara, când sunt la modă curele de curăţare a organismului. Dacă doreşti să susţii funcţionalitatea şi sănătatea organelor de detoxifiere, acordă atenţie obiceiurilor alimentare, evită fumatul, fă mişcare regulat, poartă haine din materiale naturale (in, bumbac, piele naturală, mătase, lână etc.), verifică ingredientele produselor cosmetice şi parfumurilor, iar atunci când ai ocazia, petrece timp în aer liber. Consumă multe legume şi fructe proaspete şi de sezon, evită alimentele procesate, bogate în aditivi, consumă alcool cu moderaţie şi mănâncă alimente bogate în fibre şi antioxidanţi. Înlocuieşte cerealele rafinate cu cereale integrale, leguminoase şi produse cât mai curate. Recomand să reduci consumul de carne şi să alegi să cumperi alimente de la fermieri locali, citeşte eticheta alimentelor pe care le cumperi, consumă fructe şi legume de sezon – salate, ridichi, spanac, broccoli, urzici, leurdă, ceapă verde, usturoi verde, căpşuni, citrice, cireşe mai târziu – toate fiind surse excelente de fibre, antioxidanţi şi substanţe nutritive care susţin digestia şi întăresc sistemul imunitar. Acordă atenţie hidratării, consumă zilnic cel puţin 2 litri de apă. Pentru un plus de savoare, poţi apela la apa infuzată cu fructe!
Reţeta săptămânii:
Brioşe sărate din ouă, şuncă şi caşcaval
Ingrediente pentru o porţie
– 2 ouă;
– 40 g şuncă de pui;
– 20 g caşcaval ras;
– o mână de baby spanac;
– ceapă verde tăiată mărunt;
– ardei tăiat mărunt;
– 3 felii de Finn Crisp;
– condimente după gust – sare, piper, usturoi granulat.
Mod de preparare: Sparge ouăle, adaugă şunca de pui tăiată mărunt, brânza rasă, babyspanacul şi ceapa verde, condimentează după gust, apoi pune amestecul în formele de brioşe şi coace-le în cuptor sau în airfryer pentru 15-20 de minute la 180 de grade. Serveşte-le cu salată de legume proaspete şi pâine integrală sau cu maia.
Rubrică realizată de Alessandra-Sabina Pirlea – Nutriţionist-Dietetician Autorizat
Tel.: 0730/06.87.93
E-mail: alessandra.dietitian@gmail.com
www.pirleaalessandra.com
Instagram: @perfectroast_
Facebook: Alessandra Pirlea • Dietetikus
Adresa cabinetului: str. Kossuth Lajos, nr. 41/3, Miercurea-Ciuc
