Despre munca „la negru” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Despre munca „la negru”
Despre munca „la negru”

Despre munca „la negru”

Dorin Male: „Acum câţi angajaţi fără forme sunt – se înmulţesc cu 20.000 şi am dat amenda”

Odată cu publicarea, la începutul lunii august, în Monitorul Oficial a OUG nr. 53 au apărut şi câteva noutăţi în ceea ce priveşte relaţiile de muncă. Pentru a face cunoscute aceste modificări, dar mai ales pentru repunerea în vedere a anumitor obligaţii, pentru că „orice lucru reamintit se fixează mai bine”, am luat legătura cu inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, Dorin Male, care spunea că atât angajatorul, cât şi angajatul, înainte de începerea activităţii în cadrul unei instituţii, trebuie să ştie anumite lucruri, şi anume: cele două părţi trebuie să încheie o formă scrisă, un contract individual de muncă, angajatul trebuie să primească un exemplar din acest contract, angajatorul are obligaţia să-l transmită în sistemul naţional de evidenţă a salariaţilor (REVISAL) şi că toate aceste lucruri trebuie făcute anterior începerii activităţii şi nu ulterior. Legat de modificările aduse de OUG nr. 53, Dorin Male amintea de orele prestate, precum şi de obligaţia păstrării unui exemplar al contractului individual de muncă la locul de muncă al salariatului.

Referindu-se la părţile negative ale „muncii la negru”, directorul ITM Harghita dădea exemplul unei persoane fără forme legale, pe termen lung, care nu va putea beneficia de şomaj şi nici de stagiul de cotizare la pensie. Iar pe termen scurt, neplătind taxele, nu va beneficia nici de asigurarea de sănătate, astfel că va fi nevoit să plătească orice serviciu medical.

În schimb, firma poate avea beneficii, pentru că plăteşte mai puţin şi astfel îi va creşte profitul. Dar asta doar cu condiţia să nu fie prinsă, pentru că în acest caz va trebui să suporte sancţiunile. Amenda este de 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată, iar dacă până la apariţia OUG nr. 53 era o limită superioară de 5 angajaţi pentru care se putea aplica amendă (peste acest număr era infracţiune), „acum câţi angajaţi fără forme sunt – se înmulţesc cu 20.000 şi am dat amenda”. Ca o sancţiune complementară se poate sista locul de muncă până când se plăteşte amenda, până când se angajează omul şi până când se plătesc contribuţiile pentru om. „Este – spunea Dorin Male – destul de urât pentru o firmă care lucrează cu termene, cu contracte ferme, pentru că, dacă i-am închis două zile, firma ca să plătească amenda, s-ar putea să plângă la final. De aceea poate părea o soluţie să foloseşti persoane fără forme legale putând câştiga mai mulţi bani ca profit, dar pe partea cealaltă balanţa pică mult mai greu în situaţia în care eşti prins”.

Peste jumătate de milion de lei, amenzi pentru „munca la negru”

Directorul ITM Harghita spunea că, dacă ne raportăm la ţară, judeţul se prezintă bine din punct de vedere al muncii fără forme legale. Iar acest aspect se vede şi dacă se analizează cifrele din ultimii doi ani, putându-se observa o diminuare a fenomenului. Astfel, dacă anul trecut au fost depistate 88 de persoane fără forme legale (76 până la 1 septembrie 2016), în 2017 au fost depistaţi 67 de angajaţi care activau în cadrul a 22 de firme din domenii diverse.

Dorin Male a mai spus că în acest an, Compartimentul Relaţii de Muncă, care în 95% din timp are în vedere „munca la negru”, a realizat până la începutul acestei luni 985 de controale. În urma acestora, 393 de firme au fost sancţionate cu 645 de sancţiuni, dintre care 66 au fost amenzi în valoare totală de aproape 550.000 de lei, iar 579 au fost avertismente.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.