Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre donarea de sânge | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Despre donarea de sânge
Despre donarea de sânge

Despre donarea de sânge

Scriam recent că pandemia actuală, cu frica de infectare, dar şi perioada concediilor şi-au spus cuvântul şi asupra donatorilor de sânge care sunt din ce în ce mai puţini în centre. Şi cum nici judeţul nostru nu face notă discordantă, propun să vedem câteva lucruri care ar trebui ştiute atunci când nu suntem hotărâţi să donăm sânge şi care ne-ar putea determina să trecem pragul Centrului de Transfuzie Sanguină.

Beneficiile unui donator?

Dacă satisfacţia că a putut contribui la sănătatea unei persoane, iar în unele cazuri, chiar a salvat o viaţă, nu este suficientă pentru cineva ca să doneze sânge, atunci donatorul mai are o serie de beneficii. Persoanei care donează i se face un consult medical; apoi, la cerere şi gratuit, poate solicita rezultatele analizelor în ceea ce priveşte testul la Hepatita B şi C, Sifilis, HIV (acestea sunt completate de alte analize care se fac, în mod obligatoriu după donare – la fel ca şi cele anterioare: hemoleucogramă, HTLV, bilirubin total, GPT). De asemenea, va primi şi tichete de masă, dar şi o zi liberă; ceea ce trebuie reţinut, însă, este că de aceste ultime beneficii va avea parte doar dacă va fi finalizată donarea.

Se poate mânca înainte de donare?

Dacă atunci când se fac analizele la sânge se ştie că este interzis a se mânca dimineaţa, nu la fel se întâmplă şi în cazul donării, fiind indicat micul-dejun. Dar masa nu trebuie să conţină grăsimi; astfel, se va evita consumul de lactate, dar se pot mânca pâine, biscuiţi, mere sau covrigi.

Tot înainte de donare se recomandă să se consume o jumătate de litru de lichide (ceai sau apă) pentru a se umple patul vascular, iar donarea să se facă mai uşor. De asemenea, cei care au tensiunea scăzută pot să bea şi o cafea înainte de a merge să doneze sânge. Iar în cazul fumătorilor, aceştia nu au voie să fumeze înainte cu o oră de donare şi o oră după.

Se recomandă să nu doneze persoanele care lucrează înainte cu o noapte sau care se întorc de pe un drum lung, pentru că donatorii trebuie să fie odihniţi în ziua în care li se recoltează sânge. De asemenea, în ziua respectivă nu se recomandă efortul fizic.

***

Centrul de Transfuzie Sanguină Harghita are sediul în Miercurea Ciuc, pe strada Avântului, având program în fiecare zi, de luni până vineri, între 7:30 şi 14:30, iar o dată pe lună şi sâmbătă (între 08:00 şi 12:00).

O dată la două luni, se organizează o campanie de recoltare în Topliţa. De promovarea acestei campanii şi de programări se ocupă Kiss Simona, de la Caritas Topliţa. Recoltarea se face în clădirea policlinicii.

În Gheorgheni se fac recoltări în prima şi a treia zi de miercuri din fiecare lună. Următoarea zi de donare în Gheorgheni este 19 august, iar programările se pot face la telefon: 0735/55.14.00 (Szász Ramóna).

Despre datele de recoltare din aceste municipii se poate afla şi de pe pagina de Facebook a instituţiei – Centrul de Transfuzie Sanguină Harghita.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.