Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Corbu:Despre cum încheie anul 2021 comuna din nordul judeţului, într-un interviu cu edilul Romeo Ţepeş-Focşa | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate »
Corbu:
Despre cum încheie anul 2021 comuna din nordul judeţului, într-un interviu cu edilul Romeo Ţepeş-Focşa
<h5><i>Corbu:</i></h5>Despre cum încheie anul 2021 comuna din nordul judeţului, într-un interviu cu edilul Romeo Ţepeş-Focşa

Corbu:
Despre cum încheie anul 2021 comuna din nordul judeţului, într-un interviu cu edilul Romeo Ţepeş-Focşa

  • „Noi avem aşteptări foarte mari şi am vrea să realizăm multe şi repede, dar din păcate nu reuşim întotdeauna aşa cum ne-am propus”
  • Printre proiectele comune cu Tulgheş şi Borsec se află şi introducerea gazului în cele trei localităţi

– Ne apropiem de finalul unui an cu multe probleme, atât pe scena politică, cât şi în viaţa socială. În această idee amintesc anunţul făcut la mijlocul anului de către fostul ministru al Dezvoltării Regionale cu privire la epuizarea fondurilor din PNDL 2, un program foarte important pentru multe localităţi, în special rurale. Acest lucru v-a influenţat planurile?

– Mă bucur că până la urmă decidenţii au realizat importanţa continuării Programului Naţional de Dezvoltare Locală, care, într-adevăr, are o importanţă foarte mare pentru comunităţile locale, dar şi pentru firmele care execută lucrările.

Până la urmă, cu greu, banii au ajuns la noi, tot ceea ce s-a facturat a ajuns şi în plată.

– Ce obiective v-aţi propus pentru acest an şi pe care dintre ele aţi reuşit să le finalizaţi?

– Avem câteva proiecte finanţate prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi din fonduri europene care, din cauza hăţişului birocratic, nu am reuşit să le finalizăm. Unele sunt în achiziţie. Lipsa firmelor care vin să liciteze pentru aceste obiective ne-a pus în imposibilitatea începerii acestor investiţii.

Dar am continuat cu obiectivele finanţate prin PNDL, cât şi cu cele finanţate de la bugetul local.

  • Branşarea gospodăriilor la reţeaua de apă potabilă şi reabilitarea drumului judeţean spre Bilbor

– Ne puteţi spune câteva obiective pe care le-aţi continuat şi, eventual, finalizate în acest an?

– Din păcate, obiective finalizate nu avem. Dar în curs de finalizare avem un proiect foarte mare: branşarea gospodăriilor la reţeaua de apă potabilă, care se apropie de final, urmând recepţia. Mai avem câteva proiecte, cum ar fi reabilitarea drumurilor şi a malurilor afectate de inundaţiile din această vară. De asemenea, continuăm proiectele finanţate prin PNDL şi care se apropie de finalizare: modernizarea drumurilor comunale şi modernizarea DJ 174B.

– În ultima perioadă s-au consolidat relaţiile de colaborare cu Borsecul şi Tulgheşul, două localităţi vecine. Ne puteţi spune câteva cuvinte despre proiectele comune şi planurile de viitor?

– Noi întotdeauna am avut o relaţie de colaborare cu localităţile învecinate. Avem mai multe proiecte în vedere. Unul dintre ele este proiectul de introducere a gazului în cele trei localităţi – suntem în curs de realizare a studiilor de fezabilitate pe cele trei UAT-uri şi aşteptăm să vedem dacă acest proiect poate fi finanţat prin fonduri europene sau guvernamentale, deoarece un proiect de o asemenea anvergură nu poate fi suportat numai din bugetele locale.

Împreună cu Tulgheşul am demarat o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, având în plan să începem mai multe proiecte – unul ar fi realizarea reţelei de canalizare Corbu-Tulgheş, pentru care aşteptăm să vedem dacă se poate finanţa prin PNRR.

Analizând realizările din acest an, care sunt satisfacţiile comunei Corbu şi care sunt, să zicem, dezamăgirile (ceea ce aţi dorit să faceţi, dar din anumite motive nu aţi reuşit)?

– Având aşteptări mari, cred că şi dezamăgirile sunt la fel de mari. Aveam speranţa ca în acest an să începem lucrările la reabilitarea Căminului Cultural, proiect prin CNI, care a fost în licitaţie, dar care a fost anulată din motive tehnice. Acum aşteptăm să intre din nou în licitaţie; proiectul este finalizat, preţurile sunt actualizate.

Mai avem un proiect de modernizare a drumurilor de interes local, finanţat prin fonduri europene, care, mă repet, a fost întârziat din cauza hăţişului birocratic, dar sperăm să intre în procedură de achiziţie în următoarele săptămâni.

Noi avem aşteptări foarte mari şi am vrea să realizăm multe şi repede, dar din păcate nu reuşim întotdeauna aşa cum ne-am propus.

– Cu ce planuri şi gânduri intraţi în anul 2022?

– În primul rând, sperăm la o stabilitate politică, deoarece instabilitatea de la nivel central se răsfrânge şi în modul în care reuşim noi să demarăm, să continuăm şi să ne ducem proiectele la final. Sperăm la o stabilitate politică care ulterior să se răsfrângă şi în una financiară, pentru că fără un ajutor financiar de la centru ne este greu să supravieţuim. Noi ducem lipsă de fonduri pentru funcţionare, nemaivorbind de investiţii; facem eforturi uriaşe pentru a împărţi banii, aşa puţini cât îi avem, să ne ajungă pentru toate proiectele pe care le avem în plan. Nu trebuie să uităm că avem în comuna Corbu un liceu unde învaţă copiii de pe toată Valea Bistricioarei şi încercăm, cât putem, să-l menţinem la un nivel optim pentru desfăşurarea procesului de învăţământ; ori asta, fără bani nu se poate. Dar şi în acest an am reuşit să ducem la capăt toate proiectele legate de învăţământ astfel încât elevii să aibă condiţiile pentru desfăşurarea activităţii.

Tot pentru 2022, avem speranţe de la noua coaliţie de guvernare ca banii care vin pentru echilibrările bugetare să fie împărţiţi în mod echitabil între UAT-uri, indiferent de culoarea politică a primarului. Pentru că, până la urmă, asta nu duce decât la o discriminare a locuitorilor din localităţile care au primit mai puţini bani.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.