Deşi bugetele localităţilor au fost diminuate substanţial în 2018, există şi primari în judeţ care nu sunt interesaţi să acceseze fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » Deşi bugetele localităţilor au fost diminuate substanţial în 2018, există şi primari în judeţ care nu sunt interesaţi să acceseze fonduri europene
Deşi bugetele localităţilor au fost diminuate substanţial în 2018, există şi primari în judeţ care nu sunt interesaţi să acceseze fonduri europene

Deşi bugetele localităţilor au fost diminuate substanţial în 2018, există şi primari în judeţ care nu sunt interesaţi să acceseze fonduri europene

Bugetele unităţilor administrativ-teritoriale pe anul 2018, inclusiv ale celor din judeţ, au scăzut ca urmare a noilor măsuri fiscale, respectiv scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, în unele cazuri cu sume importante, ceea ce a determinat unele localităţi să-şi planifice cheltuielile doar pentru o parte din an.

Câteva exemple: bugetul Consiliul Judeţean Harghita a fost diminuat cu 39,3 milioane de lei, al Primăriei municipiului Miercurea Ciuc cu aproximativ 16 milioane de lei, al Topliţei cu 3 milioane de lei etc. – ca să vorbim doar de localităţile mai mari, însă unităţile administrativ-teritoriale mai mici au mult mai mult de suferit de pe urma acestei măsuri.

Majoritatea conducătorilor unităţilor administrative au susţinut, înainte şi după adoptarea bugetelor din acest an, că pentru a compensa aceste pierderi la bugetul local, localităţile vor încerca şi vor lucra pentru atragerea de fonduri europene şi guvernamentale.

Mai mult, recent, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, atrăgea atenţia, în calitatea sa de raportor în Comitetul Regiunilor, că din anul 2021 fondurile europene pentru ţara noastră vor fi foarte mici, dacă nu chiar inexistente, pentru că se vor axa pe competitivitate, iar ţările vestice vor fi avantajate.

Iată încă un motiv pentru care atragerea de fonduri europene ar trebui să fie o prioritate a fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, nu numai pentru acest an, ci şi pentru următorii.

Şi, totuşi, există cel puţin o localitate din Harghita care a spus, prin intermediul primarului ei, că nu este interesată (e adevărat că în prezent) să acceseze fonduri europene (cel puţin aşa reiese dintr-un mesaj primit pe e-mail). Este vorba de…(citește integral în ediția prin din data de 6 martie 2018)

(Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.