Deputatul harghitean Kelemen Hunor nu a fost lăsat să intre în Ucraina | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Politic » Deputatul harghitean Kelemen Hunor nu a fost lăsat să intre în Ucraina
Deputatul harghitean Kelemen Hunor nu a fost lăsat să intre în Ucraina

Deputatul harghitean Kelemen Hunor nu a fost lăsat să intre în Ucraina

Ambasadorul Ucrainei în România precizează că președintelui UDMR i s-a interzis accesul de către autoritățile ucrainene încă din 2017

Ucraina i-a interzis accesul pe teritoriul țării sale parlamentarului și președintelui UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a dorit să participe la o manifestare ce marca 30 de ani de când s-a înființat Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică, însă, sâmbătă dimineață, nu fost lăsat să intre în țara vecină de către vameșii ucraineni.

Într-o postare făcut pe Facebook, Kelemen Hunor scria:

„În această dimineață (sâmbătă – n.a.) m-am trezit cu câteva ore mai devreme ca de obicei. La 2.15 a sunat deșteptătorul, iar la ora trei eram deja în mașină, în drum spre Ucraina. Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noștri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Am vrut să transmit personal urările mele de bine și, desigur, aș fi vorbit despre drumul comun pe care comunitățile naționale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste și aș fi vorbit și despre provocările cu care ne confruntăm. Aș fi făcut toate acestea dacă autoritățile ucrainene mi-ar fi permis să intru în țară după o oră de așteptare și verificare la frontieră. Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicație clară. Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară. În aceste condiții pot doar să transmit de aici, cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor și simpatizanților acesteia și, în același timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR. Bineînțeles, am informat ministrul român de externe despre incident și mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la București și voi cere o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi”.

La rândul său, Oleksandr Bankov, ambsadorul Ucrainei în România, i-a răspuns, tot pe Facebook parlamentarului harghitean:

„Am aflat acum câteva ore aici pe Facebook că Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Kelemen Hunor Oficial n-a fost lăsat azi dimineață să intre pe teritoriul Ucrainei.

În aceasta situație neplăcută dar absolut firească aș dori să fac câteva precizări:

  1. Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat, drept dovada că i-a fost bine cunoscută decizia autorităților ucrainene.
  2. Și de data această conform legislației în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a și semnat-o. E adevărat că decizia nu conține motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene.

Și bineînțeles sunt deschis și voi fi onorat să-i ofer și personal domnului Kelemen Hunor orice explicații suplimentare.”.

După acest răspuns al oficialului ucrainean, nu a întârziat să apară nici răspunsul lui Kelemen Hunor, care spunea că „nu am fost în Ucraina în ultimii douăzeci de ani și nu am folosit niciodată pașaport maghiar. Pot prezenta documentele incidentului de astăzi. Cer Ambasadorului Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, să prezinte la rândul său documentele care au interzis, în trecut, accesul meu pe teritoriul Ucrainei”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.